Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Nie po raz pierwszy pytam czy ktoś ma na śląsku pompę ciepła??

Pisałem już to pytanie, ale "0" odzewu.

Na forum o pompach też nikt się nie chce przyznać, że jest ze śląska, nie wiem dlaczego.

Bardzo mi chodzi po głowie montaż pompy i chciałbym wiedzieć jak się sprawdzają w naszych warunkach.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Nie po raz pierwszy pytam czy ktoś ma na śląsku pompę ciepła??

Pisałem już to pytanie, ale "0" odzewu.

Na forum o pompach też nikt się nie chce przyznać, że jest ze śląska, nie wiem dlaczego.

Bardzo mi chodzi po głowie montaż pompy i chciałbym wiedzieć jak się sprawdzają w naszych warunkach.

Pozdrawiam

gaga2 ma na pewno, ale od roku na forum nie zagląda :(

Ja nie jestem ze Śląska, ale czy nie w tym tkwi główny problem (to z Twojego dziennika budowy):

Mam zaadoptowany projekt typowy do szkód górniczych

Czy szkody górnicze nie są potencjalnym zagrożeniem dla wymiennika gruntowego pompy ciepła ? Kto da gwarancję na taką instalację ?

Ja nie jestem ze Śląska, ale czy nie w tym tkwi główny problem (to z Twojego dziennika budowy):

Mam zaadoptowany projekt typowy do szkód górniczych

Czy szkody górnicze nie są potencjalnym zagrożeniem dla wymiennika gruntowego pompy ciepła ? Kto da gwarancję na taką instalację ?

szkody górnicze nie są zagrożeniem,

dolne źródło to rury PE, a takie rury stosuje się także do prowadzenia sieci gazowych i nic się nie dzieje

szkody górnicze nie są zagrożeniem,

dolne źródło to rury PE, a takie rury stosuje się także do prowadzenia sieci gazowych i nic się nie dzieje

Trochę mnie uspokoiłeś. Rozumiem, że porównujesz w tym wypadku rury gazowe do wymiennika poziomego pompy ciepła, czy to samo można powiedzieć o wymiennikach pionowych? Czy przy możliwych zmiennych w czasie warunkach hydrogeologicznych stosowanie takich wymienników nie jest mimo wszystko obarczone ryzykiem ?

Przy fundamentowaniu i konstrukcji domów stosuje się na terenach szkód górniczych dodatkowe wzmocnienia. Czy rzeczywiście nic się z wymiennikami gruntowymi pompy ciepła nie będzie działo ?

Witam

Poszukuję ekipy do budowy stanu surowego, domu podobnego do http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=57236&keys=3&offset=9&backcmd=Collection tylko trochę większy 250m2 + garaże 50m2. Pierwsza ekipa powiedziała mi 140tys za stan surowy z dachem na gotowo wydaje mi się to trochę za dużo, co Wy na to.

Poszukuję rzeczoznawcy do wyceny nieruchomości na podstawie projektu.

Potrzebne do kredytu.

Działka budowlana w Mikołowie, Borowa Wieś.

projekt Szmaragd pracowni Krajobrazy.

Mam prawomocne pozwolenie na budowę,

Jeżeli macie kogoś godnego polecenia proszę o wiadomość na priv.

Pozdrawiam

Trochę mnie uspokoiłeś. Rozumiem, że porównujesz w tym wypadku rury gazowe do wymiennika poziomego pompy ciepła, czy to samo można powiedzieć o wymiennikach pionowych? Czy przy możliwych zmiennych w czasie warunkach hydrogeologicznych stosowanie takich wymienników nie jest mimo wszystko obarczone ryzykiem ?

Przy fundamentowaniu i konstrukcji domów stosuje się na terenach szkód górniczych dodatkowe wzmocnienia. Czy rzeczywiście nic się z wymiennikami gruntowymi pompy ciepła nie będzie działo ?

Ja mam nadzieję, że nic się nie będzie działo. Ale bardziej mi chodziło o warunki gruntowe na śląsku. W szczególności zależy mi na Mikołowie - Borowej Wsi.

HenoK nasze fundamenty są zdecydowanie mocniejsze niż Wasze, ale rury z wodą nie pracują tak jak dom przy wstrząsach :) i wystarczy obsypka piaskowa. Jak układamy sieci zewnętrzne to wykonujemy je identycznie, czyli z dużą ilością piasku. Przy układaniu kabli należy pamiętać o minimum 4% zapasie w ziemi.

Nie wiem jak przy wymienniku pionowym, bo tam chyba nie daje się piasku. Wierci się dziurę, wkłada rury i to chyba wszystko. Właśnie dlatego szukam ludzi ze śląska z pompami ciepła, aby mi przybliżyli ich wykonania.

Pozdrawiam

Witam

Poszukuję ekipy do budowy stanu surowego, domu podobnego do http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=57236&keys=3&offset=9&backcmd=Collection tylko trochę większy 250m2 + garaże 50m2. Pierwsza ekipa powiedziała mi 140tys za stan surowy z dachem na gotowo wydaje mi się to trochę za dużo, co Wy na to.

Ja również myślę, że drogo.

Mam umówioną ekipę na marzec 2009r za taki dom (z małymi zmianami):

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=557&IdKolekcji=

Zapłacę mniej niż połowę z tego co Tobie zaoferowano. Moja ekipa jest sprawdzona i polecana na forum.

Miałem też inne oferty, ale żadna nie była powyżej 80tyś.

Pozdrawiam

Ty nie szukaj "solidnej i niedrogiej" bo tak się nie da... Ja mam solidną i cenowo średnio, ale moja siostra ma "tanio" i za nic nie może się wprowadzić. W sumie, łacznie z wykończeniówką, to miała juz chyba z pięć takich tanich ekip...

Witam Wszystkich serdecznie :)

Na forum jestem od niedawna i pilnie potrzebuję Waszej pomocy :oops:

Poszukuję solidnej i niedrogiej ekipy do wybudowania domu. Aktualnie mam zrobione fundamenty bez wylanej płyty, chodzi więc o wymurowanie ścian, wykonanie stropu i dachu. Jest to budynek parterowy z użytkowym poddaszem i z wbudowanym garażem. Powierzchnia to 200 m2.

Budowa w Bieruniu (koło Tychów).

Jeśli to możliwe proszę o namiary najlepiej na sprawdzone przez Was ekipy - będę wdzięczny :D

260 m2 z garażem 85k netto. Górale z polecenia (byłem w 3 domach które postawili, wszystkie stoją obok siebie :) ). negocjacje wiosna 08 a wiadomo jako było po słynnym roku 2007.

A... i zapytaj się konkretnie:

1. drenaż - czy jest w cenie...

2. odprowadzenie wody z rynien... gdybyś chciał, a warto

2. drewno (dechy, stemple) - Ty czy oni kupują..

3. sprzęt - koparka, betonarka, zagęszczarka, itp itd - ustal to sobie

4. moi, choć sobie chwalę, mają tendencję to fantazjowania - jeśli z czegoś rezygnuję, to mówią że zajęło by im to 1 dzień (komin!!! ;) ) a jak chcę cos ekstra to zaraz 3 ludzi 3 dni musiałoby to robić...

Witam

260 m2 z garażem 85k netto. Górale z polecenia (byłem w 3 domach które postawili, wszystkie stoją obok siebie ). negocjacje wiosna 08 a wiadomo jako było po słynnym roku 2007.

A... i zapytaj się konkretnie:

1. drenaż - czy jest w cenie...

2. odprowadzenie wody z rynien... gdybyś chciał, a warto

2. drewno (dechy, stemple) - Ty czy oni kupują..

3. sprzęt - koparka, betonarka, zagęszczarka, itp itd - ustal to sobie

4. moi, choć sobie chwalę, mają tendencję to fantazjowania - jeśli z czegoś rezygnuję, to mówią że zajęło by im to 1 dzień (komin!!! ) a jak chcę cos ekstra to zaraz 3 ludzi 3 dni musiałoby to robić...

Mogę prosić namiar na tą ekipę?

Potrzebne do kredytu.

Pozdrawiam

rudolfo

weźże wyślij projekt do wyceny w firmie budowlanej. dostaniesz pełny kosztorys. chyba nie musisz mieć podpisanego kosztorysu przez rzeczoznawcę? zazwyczaj jest w ten sposób że kredytobiorca przedstawia SWOJE wyliczenia a bank to weryfikuje swoim rzeczoznawcą. jeśli u Ciebie jest inaczej to mój pomysł nie wypali. ale jeśli jest tak jak mówię to zaoszczędzisz kasę.

Potrzebne do kredytu.

Pozdrawiam

rudolfo

weźże wyślij projekt do wyceny w firmie budowlanej. dostaniesz pełny kosztorys. chyba nie musisz mieć podpisanego kosztorysu przez rzeczoznawcę? zazwyczaj jest w ten sposób że kredytobiorca przedstawia SWOJE wyliczenia a bank to weryfikuje swoim rzeczoznawcą. jeśli u Ciebie jest inaczej to mój pomysł nie wypali. ale jeśli jest tak jak mówię to zaoszczędzisz kasę.

taka wycenę już mam. Niestety bank oprócz takiej chce jeszcze wyceny przez rzeczoznawcę.