Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość so**l
Witam. Muszę kupić dużo ziemi, żeby wyrównać to co zostało po wykopaniu rowu pod kanalizację. Teraz zamiast ziemi jest tylko glina :( Dodam ,że chcemy żeby przed domem była tylko trawa, więc nie wiem jaka ziemia będzie dobra. Macie jakieś namiary? Okolice Czeladzi, Będzina, Dąbrowy Górniczej. Dzięki!

Witam

Na jesieni pręty zbrojeniowe oraz strzemiona z pręta 6 mm kupowałem w Lubarze Rybnik, dowieżli mi za darmo do Gliwic.

Co do bloczków betonowych to kupowałem w Sośnicowicach firma Małro wtedy kosztowało mnie to 3 zł/szt z transportem. To była najniższa cena oni są producentem.

Pozdrawiam

Rejon Tychy-Pszczyna-Oświęcim-Lędziny

Poszukuje tańszego dostawcy mat. budowlanych, aktualnie najniższe ceny jakie znam to:

Stal zbrojeniowa Fi 6 - 2,6 zł za kg (Hurt. BARWA Tychy)

Stal zbrojeniowa Fi 10 - 2,22 zł za kg ------||-----

Stal zbrojeniowa Fi 12 - 2,18 zł kg

Max-250/188/220 - 2,9zł z transportem (megawit-Jankowice)

Kostka betonowa 25/12/38 - 3,6 zł ----||----

Ponadto poszukuje używanych stempli 2,2 m i 2,8-3,0 m

Desek 24 mm 4-5 metrowe i króciaki 1-2 metrowe

Chetnie odkupie garaż lub jakąś inną budkę

Witam

Niedługo chciałbym zabudować i podłączyć szambo, a że mam mało miejsca, skręty na trasie (chyba muszę zastosować kiniety) i nierówny teren poszukuje kogoś kto mógł by mi doradzić gdzie to ustrojstwo ustawić, jak poprowadzić rurę i podłączyć 160 podczas montażu do rury która wychodzi z chałupy. Szukam kogoś z okolic Gliwic, Rybnika, Knurowa - może ktoś zna kogoś i może polecić będę wdzięczny.

Szukam też namiary w tych samych okolicach na:

- wylewki ogrzewania podłogowego,

- ocieplenie pddasza,

- karton gipsy,

- ocieplenie i elewacja zewn.

Pozdrawiam i czekam na namiary.

Jeśli ktoś jest z okolic Bytomia, to mogę dać namiary na elektryka. Pan konkretny i sprawdzony, nie miałam problemu. Natomiast pilnie potrzebuję jakichś namiarów na ekipę od tynków gipsowych maszynowych. Mam dwie, ale chcę jeszce trochę zbić cenę. Sprawdzeni oczywiście. Wielkie dzięki.

Te dwie sprawdzone? Jakie ceny? Jakie warunki?

Jeśli ktoś jest z okolic Bytomia, to mogę dać namiary na elektryka. Pan konkretny i sprawdzony, nie miałam problemu. Natomiast pilnie potrzebuję jakichś namiarów na ekipę od tynków gipsowych maszynowych. Mam dwie, ale chcę jeszce trochę zbić cenę. Sprawdzeni oczywiście. Wielkie dzięki.

Nie chcę pisać, że w każdym to załatwisz...ale popytaj. Najlepiej osobiście, nie przez telefon.

Zastanów sie też, czy faktycznie nie chcesz mieć śladu po sprzedawcy wieźby, to nie cola w puszce. Kilka-kilkanaście stron temu były w wątku namiary na dobre tartaki.

Witam

Szukam namiarów na tartak gdzie kupię więźbę w cenach netto?. Jakby ktoś mógł polecić to proszę o info na priva.

pozdr.

Nie chcę pisać, że w każdym to załatwisz...ale popytaj. Najlepiej osobiście, nie przez telefon.

Zastanów sie też, czy faktycznie nie chcesz mieć śladu po sprzedawcy wieźby, to nie cola w puszce. Kilka-kilkanaście stron temu były w wątku namiary na dobre tartaki.

Częstą praktyką jest branie pół na pół. I wilk syty i owca cała. Papier jest. Taniej też.

Lepiej jednak chyba mimo wszystko zwracać uwagę na jakość drewna niż zbyt mocno kombinować z ceną. Przecież to ma leżeć na dachu 50-70 lat.

Lech

robil ktos wentylacje mechaniczna z rekuperatorem i GWC w okolicy ?

Szukam sprawdzonej firmy do projektu i pozniej wykonania

Najprawdopodobniej reku Mistral 600 GEO + GWC plytowe - ale to jeszcze sprawa otwarta.

firma global-tech z dąbrowy górniczej. robią i na mistralu i gwc płytowe.

Rozmawiam na ten temat z Ekowent z Bielska na Grażyńskiego Mam już projekt, zestawienie materiałów i wkopaną rurę pod fundamentem (z GWC) do domu. Reku i GWC jeszcze nie mam, za wcześnie dla mnie, jestem przed instalacjami. Projekt całkiem logiczny, i choć jako laik w temacie miałem do niego sporo uwag, okazało się, że bezpodstawnych.

Co do Global-tech: Powaliła mnie ich cena za robociznę. Za ułożenie 110 m rury do GWC bez prac ziemnych - 3000 netto.

robil ktos wentylacje mechaniczna z rekuperatorem i GWC w okolicy ?

Szukam sprawdzonej firmy do projektu i pozniej wykonania

Najprawdopodobniej reku Mistral 600 GEO + GWC plytowe - ale to jeszcze sprawa otwarta.

firma global-tech z dąbrowy górniczej. robią i na mistralu i gwc płytowe.

Witam,

zakończyłam budowę domu i w trakcie porządków znalazłam kilkanaście nr Muratora i Ładnego Domu. Może komuś z Was się przydadzą (oddam za darmo, preferowany odbiór osobisty).

Szczegóły:

MURATOR

4/2001 Instalacje (rury i otuliny, kontakt z prądem; detektory gazu i dymu, komin po nowemu; powiew wentylacji; instalacja odgromowa; centralne odkurzanie)

3/99 Dachy (plaski czy stromy; więźby dachowe, dachówki, blachy na dachy, malo znane pokrycia, ocieplanie, folie, wentylacja, rynny; doświetlenie poddasza)

1/2008

ŁADNY DOM

nr 2/2005 Dach twojego domu (więźby, pokrycia, folie, poddasza, okna, rynny)

nr 2/2006 Okna i drzwi (bramy garażowe, parapety, rolety, szyby, nawiewniki)

nr 2/2007 Pod dachem

nr 3/2006 Mieszkaj taniej (ogrzewanie, wentylacja, ciepła i zimna woda, podlewanie ogrodu, ścieki, własny prąd)

nr 01/2008

12/2007

Zainteresowanych proszę o kontakt mailowy:

[email protected]

Gazety do odebrania w Tychach.

dysperbit. chyba najbardziej popularny na rynku.

ja bym poleciła nie kłaść tego bezpośrednio na bloczek tylko dac rapówkę

i bardzo słusznie polecasz. Rapówka wbrew pozorom bardzo służy. Pieknie sie później izoluje, naprawdę. Na gołego pustaka nie uda sie dobrze