Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdzie w naszej okolicy dostanę dobrą cenę na barmę garażową Hormann???? :roll: :wink:
Też myślałem o H. a w koncu padło na Normstahla. Na allegro jest gość z Gliwic, w bardzo dobrej cenie ok 1tys taniej niż przedstawiciel Normstahla, którego mam na swojej ulicy!!! Namiary : http://www.allegro.pl/item714091249_normstahl_2500x2125_automatyka_montaz_promocja.html

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

poszukuję ekipy do wykonania dachu. Konstrukcja płatwiowo-jętkowa, pokrycie folia+ dachówka ceramiczna Monza Roben. Dach dwu spadzisty (stodoła) z dwoma lukarnami. Powierzchnia dachu 240m2

Gdyby ktoś miał namiary na sprawdzoną ekipę proszę o info na priva.

Mam ofertę za 100zł za 1m2 ale wydaje mi się za drogo.

Z góry dziękuję

poszukuję ekipy do wykonania dachu. Konstrukcja płatwiowo-jętkowa, pokrycie folia+ dachówka ceramiczna Monza Roben. Dach dwu spadzisty (stodoła) z dwoma lukarnami. Powierzchnia dachu 240m2

Gdyby ktoś miał namiary na sprawdzoną ekipę proszę o info na priva.

Mam ofertę za 100zł za 1m2 ale wydaje mi się za drogo.

Z góry dziękuję

Namiary na ekipę od dachu(górali) na priv :wink:

Za taki dach jak Twój biorą 60zł/m2 ,my płacimy za trochę udziwniony 65zł/m2.Jest to cena za kompeltnie wykonany dach.U nas zaczynają w czwartek więźbę,zawsze można podjechać zbaczyć i pogadać z nimi.

Witam,

Mam pytanie - dzisiaj robili mi uziom opaskowy ( chyba nie tak sie to fachowo nazywa ) w każdym razie układali mi bednarke na około domu tylko ze z tego co ja wiem to bednarka powinna otoczyć cały dom tzn zrobic pętle wokół a mój kierownik robót stwierdził ze to nie jest konieczne i otoczył tylko dom bez garażu czyli nie ma pętli w dwóch miejscach wychodzi koniec. Czy ktos wie czy tak moze być ? Bo nie wiem czy się upierac przy swoim czy zostawic tak jak jest.

Pozdrawiam

...układali mi bednarke na około domu tylko ze z tego co ja wiem to bednarka powinna otoczyć cały dom tzn zrobic pętle wokół a mój kierownik robót stwierdził ze to nie jest konieczne i otoczył tylko dom bez garażu czyli nie ma pętli w dwóch miejscach wychodzi koniec. Czy ktos wie czy tak moze być?

Czy kierownik robi tą instalacje wg projektu instalacji odgromowej, czy wg własnych wierzeń religijnych? Czy ten kierownik ma uprawnienia do odbioru takich instalacji? Podpisze się pod protokołem odbioru?

W wielkim uproszczeniu można powiedzieć, że ma być opasany cały dom łącznie z garażem po obwodzie. Bok pojedynczego oczka nie powienien mieć więcej niż 20m.

2 wyprowadzenia to ciut za mało, minimum to 2+1 (GSU), a optimum to 4+2.

To tak w maxi uproszczeniu.

Podaj link do projektu, ew. skontaktuj się na Priv to Ci to wyjaśnie szerzej.

Z góry dziękuję

Posyłam Ci na priva namiary na moich górali. Ceny nie znam, bo u nas robili cały dom, ale wiem, że dachy lubią najbardziej.

aka

...układali mi bednarke na około domu tylko ze z tego co ja wiem to bednarka powinna otoczyć cały dom tzn zrobic pętle wokół a mój kierownik robót stwierdził ze to nie jest konieczne i otoczył tylko dom bez garażu czyli nie ma pętli w dwóch miejscach wychodzi koniec. Czy ktos wie czy tak moze być?

Czy kierownik robi tą instalacje wg projektu instalacji odgromowej, czy wg własnych wierzeń religijnych? Czy ten kierownik ma uprawnienia do odbioru takich instalacji? Podpisze się pod protokołem odbioru?

W wielkim uproszczeniu można powiedzieć, że ma być opasany cały dom łącznie z garażem po obwodzie. Bok pojedynczego oczka nie powienien mieć więcej niż 20m.

2 wyprowadzenia to ciut za mało, minimum to 2+1 (GSU), a optimum to 4+2.

To tak w maxi uproszczeniu.

Podaj link do projektu, ew. skontaktuj się na Priv to Ci to wyjaśnie szerzej.

Przepisy dopuszczają otok częściowy, możesz połączyć otok z fundamentem, może być także wykonane uziemienie miejscowe szpilkowe lub mieszane.

Najważniejsza jest uzyskana wartość uziemienia. W projekcie powinna być podana wartość maksymalna i jej nie wolno przekroczyć. Dla obiektów budowlanych wykonuje się metryki urządzenia piorunochronnego. W takiej metryce podaje się wszystkie ważne informacje o budynku, instalacji oraz załącza się szkic instalacji.