Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich budujących :-)

Rozpoczęłam w tym roku budowę domku ,jestem w tej chwili na etapie zasypanej kostki betonowej(mówi się stan zero?).Od przyszłego roku planuje pociągnąć mury(domek mały 125m +20 garaż).Poszukuje namiary na solidna ale nie za droga firmę .Buduje w Ornontowicach kolo Orzesza.od przyszłego roku planuje pociągnąć mury(domek mały 125m +20 garaż).Poszukuje namiary na solidna ale nie za droga firmę .Buduje w Ornontowicach kolo Orzesza.

Zaznaczam, ze nie chcę drewna z gór...
A mogę wiedzieć dlaczego?
Cieśla nie poleca :).
Drewno z gór ma mniejsze roczne przyrosty (trudniejsze warunki), co powoduje, że teoretycznie powinno być bardziej wytrzymałe. Nie widzę powodu dla którego w praktyce miałobybyć inaczej. Jakbym miał machać siekierą też wolałbym w miękkie drewno... Pozdr.

Witam a co robiliście z gruzem pobudowlanym :x .Zamówić jakiś konterer czy ktoś ma inny,tańszy pomysł :roll:

kontenery :evil: koszt :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

część gryzu wziął sąsiad na podbudowę,szkoda, że tak późno się dowiedziałam, że przyjmuje,kupę kasy mogłabym zaoszczędzić :roll:

Rozejrzyj się w okolicy,ludzie często wystawiają info na działakach - warto :D

z tym górskim drzewem jest akurat odwrotnie, jest rzadkie i trochę mniej

wytrzymałe, ale dach się nie zawali

Ponadto, drzewo z gor to w 99% swierk, ktory ma mniejsza wytrzymalosc niz sosna, z ktorej najczesciej robi sie wiezbe na naszym terenie.

Zeby konstrukcja dachu miala porownywalna nosnosc, trzeba zaprojektowac o kilka procent wieksze przekroje krokw,i platwi i jetek = wiecej m3 drewna trzeba kupic.

Sprzedam 6 kompletnych fabrycznie zafoliowanych palet pustakow ceramicznych Thermopor 25 P+W Leiera. Razem 432 szt.

Pasuja do laczenia z Porothermem 25 P+W, tylko inny maja kolor.

Ponadto posiadam przeznaczone do odsprzedaży pustaki wentylacyjne z ceramiki oraz pustaki kominowe z keramzytobetonu.

Ceny promocyjne - zainteresowanych zapraszam na priv.