Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zagwózdę geodezyjną. Próbowałem w innym wątku, ale tamten nie ma takiej "oglądalności", a czas nagli.

Jestem "w trakcie" geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej. Wszystko jest ładne i piękne, z jednym wyjątkiem - mam wątpliwości w zakresie ilości działki do wyłączenia z roli pod zabudowę. Projekt budowlany przewidywał nieco ponad 400 m2. Na mapkach, które mam domy w okolicy obrysowane są nieco poza mury - wyłaczenie jest robione tak, aby było go jak najmniej (tak mi się wydaje). Moja działka jest stosunkowo wąskai długa (do granicy z jednego boku 4 m, z drugiego 6m, przed domem i za domem sporo luzu). Geodeta przy okazji inwetaryzacji podzielił działkę prostą kreską kilka metrów za domem. W efekcie część frontowa (dom i wszystko co przy drodze, przed domem) ma być wyłaczona z roli, a część tylna (ogród) pozostaje po staremu. W efekcie powierzchnia do wyłączenia to sporo ponad 600m.

Czy można zmieniejszyć powierzchnię do zabudowy?

Jaka jest różnica w podatku - czy jest się o co spierać?

Mam do podpisania wniosek podsunięty przez geodetę i nie wiem czy podpis to cyrograf, czy zwykła formalność...

Do 500m2 jest za darmo , powyżej trzeba płacic.

Ile dowiedz się w UM w geodezji.

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Czy mozecie polecic dobrego i niedrogiego architekta, ktory jest w stanie wykonac adaptacje prostego projektu gotowego domu o pow calkowitej do 150m. Budowa bedzie znajdowac sie w Katowicach Podlesiu i wskazana bylaby znajomosc "lokalnych realiow". Jezeli czlowiek bedzie mial wlasciwe uprawnienia do podjecia obowiazkow kierownika budowy to bede bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

MU

Witam:

Chciałbym dołączyć do szacownego grona budowniczych z okolic Śląska, co prawda trochę dalszych - Oświęcim. Poszukuję sprawdzonej ekipy budowlanej na wiosnę 2010,oczywiście za rozsądne pieniądze. Czy może się ktoś pochwalić jakimiś namiarami (może być na priv), będę bardzo wdzięczny. My jesteśmy na etapie zasypanych fundamentów.

Pozdrawiam

Witam serdecznie!!!

Chcę wstawić okna i zacząc działać z elektryką, wod - kan, c.o, podłogówką, i tynkami i teraz wszystko od was zależy BŁAGAM :) Błagam dajcie namiary na fachowców, nie mamy nikogo znajomego kto robi takie rzeczy dlatego też muszę szukać w internecie a najlepiej jak ktoś z doświadczenia doradzi, jakie były plusy i minusy jaka cena proszę podajcie namiary również na okna - zaznaczam że interesują mnie tylko i wyłacznie plastikowe :) błągam o opinie :)

Z góry dziękuję za odpowiedź

Witam serdecznie!!!

W marcu chcę wstawić okna i zacząc działać z elektryką, wod - kan, c.o, podłogówką, i tynkami i teraz wszystko od was zależy BŁAGAM :) Błagam dajcie namiary na fachowców, nie mamy nikogo znajomego kto robi takie rzeczy dlatego też muszę szukać w internecie a najlepiej jak ktoś z doświadczenia doradzi, jakie były plusy i minusy jaka cena proszę podajcie namiary również na okna - zaznaczam że interesują mnie tylko i wyłacznie plastikowe :) Mało czasu zostało więc błągam o opinie :)

Budowa -miasto Jastrzębie Zdrój

Nr tel poszedł na prv Zacny człowiek napewno warto sie z nim spotkac omowic temat elektryczny.Najlepsza moja ekipa na budowie!!!

Witam serdecznie!!!

W marcu chcę wstawić okna i zacząc działać z elektryką, wod - kan, c.o, podłogówką, i tynkami i teraz wszystko od was zależy BŁAGAM :) Błagam dajcie namiary na fachowców, nie mamy nikogo znajomego kto robi takie rzeczy dlatego też muszę szukać w internecie a najlepiej jak ktoś z doświadczenia doradzi, jakie były plusy i minusy jaka cena proszę podajcie namiary również na okna - zaznaczam że interesują mnie tylko i wyłacznie plastikowe :) Mało czasu zostało więc błągam o opinie :)

Budowa -miasto Jastrzębie Zdrój

w sprawie okien to :http://www.yest-okna.pl/

swietna ekipa monterska,okna b. dobre jakościowo, profesjonalni sprzedawcy (polecam panią Kasię).szybko, sprawnie i terminowo.