Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakiś czas temu ktoś polecał hurtownię elektryczną z rudy śląskiej. nie mogę znaleźć tej strony. proszę o przypomnienie nazwy i namiarów.

chciałbym kupić gniazdka, ramki, włączniki - gdzie jest tanio i duży wybór?

ELPAS. Hurtownia elektroinstalacyjna. 41-711 Ruda Śląska, Szpitalna 3

Spróbować możesz również w:

ELEKTRA Zabrze

"ELEKTRYK" DAMEX Mikołów, Konst. 3 Maja 2

MESKON Katowice

GRODNO

LIBRA Tarnowskie Góry

A najtaniej pewnie kupisz na Allegro... :)

ELPAS. Hurtownia elektroinstalacyjna. 41-711 Ruda Śląska, Szpitalna 3

Spróbować możesz również w:

ELEKTRA Zabrze

"ELEKTRYK" DAMEX Mikołów, Konst. 3 Maja 2

MESKON Katowice

GRODNO

LIBRA Tarnowskie Góry

A najtaniej pewnie kupisz na Allegro... :)

Ja dużo rzeczy kupowałam w hurtowni ELPAS.Najpierw sprawdzałam sobie ceny na necie a potem mówiłam im za ile mogę to kupić w necie i czy sprzedają mi w tej samej cenie ;).I wszystko dało się załatwić ;).

Najlepiej ponegocjować cenę z którymś z szefów bo ta Pani co tam siedzi taka niekumata jest trochę;/

Mam na zbyciu pozostałości po budowie:

Pustak porotherm Wienerberger 25 P+W 55 szt

Pustak poroton Roben 11.5 P+W 54 szt

Pustak wentylacyjny ceramiczny cerpol Kozłowice (19x19) 14 szt

Pustak stropowy żużlobetonowy deklowany 20 szt

Belka stropowa Teriva dł. 3m 2 szt

Zbiornik na wodę 1000 litrów

Do odebrania w Tarnowskich Górach Repty Śl.

Tel. 604 484 480

Czy macie może namiar na kogoś kto robi wizualizację elewacji domu?
Nie mam, nie znam, ale mimo to odpowiem, może coś się przyda.

Jeśli chodzi Ci o kolor tynku - wzorniki moim zdaniem są do d... jeszcze bardziej niż przy farbach wewnetrznych. Tynk mam już wybrany i wg. mnie metoda na jeżdzenie po okolicy i szukanie tego co się chce jest najlepsza. Co prawda właścicielka domu, który mnie zainteresował nie pamiętała numeru koloru, ale pozwoliła przyłożyć do woli (w cieniu, w słońcu) kilka wzorników i udało się.

Ponadto różnego rodzaju symulatory pokazujące widok na ekranie komputera w mojej ocenie są niewiele warte, pozwalają jednie w przybliżeniu ocenić czy coś pasuje czy nie, ale to wiadomo i bez tego. Gdbym się tym sugerował widokiem koloru tynku na ekranie komputera., w życiu nie wybrałbym tego co wybrałem. Pozdr.

Dawo25 wiem, ze tartak zrobi, ale myślałam, że może się załapie u kogoś taniej :) ale nie było czasu kombinować i w sumie to grosze kosztowało.

Chciałam się tylko pochwalić, że deski mi wbili na działce i już sobie moge wyobrażać jak bedzie domek stał :) przy okazji okazało się, że te 1 600 m2 wcale nie jest takie duże....

W tym tygodniu kopiemy fundamenty :)

Pozdraiwam,

Monia

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę uporzątkować faktury i przeliczyć zwrot Vat za materiały budowlane. Sama składałam dokumenty do US w zeszłym roku i tylko za stan surowy otwarty otrzymaliśmy zwrotu 12 tys zł. W tym roku jest jeszcze lepiej, bo od lipca wzrosną limity zwrou. Składając wniosek o zwrot w III kwartale 2010r., będzie można odzykać max. 37 627,62 zł w przypadku PnB, w stosunku do obecnych limitów oznacza to wzrost odpowiednio o ok. 3,5tys. zł.

Po co oddawać swoje ciężko zarobione pieniądze państwu, zwrot Vat można spożytkować na kolejne potrzebne materiały budowlane. Szkoda czekać z odliczeniem do końca budow, US nie odda Ci odsetek za to ze ,,trzymają " Twoje pieniądze.

Dorota

tel. 501-011-520

Dąbrowa Górnicza

Hej,

a ten vat to może sobie tak każdy odliczyć czy tylko ci, którzy zaczeli budowę w odpowiednich latach?

Pozdrawiam,

Monika

Vat za materiały budowlane może odliczyć każdy kto buduje lub remontuje. Zwrot dotyczy materiałów budowlanych które przed wejściem Polski do UE miały 7% Vat a po wejściu 22%. Otrzymuje się zwrot właśnie tych 15 % różnicy (jest specjalny wykaz tych materiałów - http://nieruchomosci.wieszjak.pl/inne/203754,wykaz_materialow_budowlanych_objetych_zwrotem_vat.html ). Wniosek składa się na koniec inwestycji lub raz w roku (to przy budowie jest wygodniejsze). Jest specjalny program ułatwiający rozliczenie- WZM-1 ( min. tu można pobrać http://www.pp.net.pl/program,formularze-WZM-1,457.html). My składaliśmy wniosek już 2-krotnie, nie jest to skomplikowane. Pozdrawiam-L.