Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wirecki właśnie oglądając twój dach upewniłam się, że chcę tą dachówkę. Ale potem spotkaliśmy się z dachdekrem i wszyscy jadą po tym robenie jak po łysej kobyle. No i zaczęliśmy mieć wątpliwości. Że to w końcu dach i że na lata to może lepiej posłuchać. Z drugiej strony jak czytam fora to wszyscy sobie chwalą robena. 98% na 100 komentarzy jest pozytywnych. A z kolei na podobno lepszego creatona znalazłam sporo negatywnych opinii. Jednym słowem mam mentlik w głowie i niew wiem kto mi ciśnie kity.

Pozdrawiam,

Monika

Monika a może TONDACH ??

Wirecki bardzo chętnie bym się spotkała, ale nie dam rady. Mamy dwóch dekarzy umówionych i jeszcze oboje pracujemy do 15. A mój chop powiedział, że jak nie zdązy na mecz to się będzie złościł :)

Myslę, że mimo wszystko jednak zdecydują finanse. Ale przed ostateczną decyzją chętnie się spotkam. Może w następną sobotę. odezwę się na priv :)

Kasiu dzieki za propozycję, sprawdzę bo mówiąc szczerze nie słyszałam.

Poza tym gdyby ktoś szukał sprawdzonej ekipy do budowy domu to z czystym sumieniem mogę polecac naszych fachowców. złego słowa nie moge powiedzieć. pełen profesjonalizm i rozsądna cena.

pozdrawiam,

Monia

Cześć,

Jeśli chodzi o dachówkę, ja ostatecznie wybrałem Bogen Innovo 10. Cena była podobna do Robena standardowej mimo że Bogen jest droższy, ale ten model Bogena jest duży (10szt. / mkw.). Dach mam spory (300m.kw.) więc taka duża dachówka wygląda całkiem fajnie.

Pozdrawiam,

Cooba16

W rozsądnej cenie to tylko używane :) wiem bo sam szukałem i kupiłem. Jak skończę na pewno puszczę je dalej w obieg bo są w idealnym stanie, ale to pewnie dopiero pod koniec sezonu. Tak więc polecam szukanie na allegro. Chyba że chcesz dać 6pln za sztukę to mogę Ci polecić.

Luke to poprosze o namiary za 6 zl, potrzebuje na juz,

- system solarny roto - jak wyżej :)

- rynny - myśleliśmy o plastikowych, ale jeden z dekarzy mówił, że raczej sie juz od tego odchodzi i polecał jakieś tytanowe czy coś takiego, w każdym razie z blachy. podobno przy skomplikowanym dachy wychodzi w tej samej cenie co plastik, a jest lepsza jakościowo.

- my myśleliśmy bardzo długo nad solarami i stwierdziliśmy, że się nie opłacają (trzeba w wyliczeniach też brać pod uwagę koszty ekspoloatacji np. wymiana płynu glikolowego zalecana co 2 lata). Niestety nasza gmina nie dotuje, więc odpadły w przedbiegach.

Polecamy za to pompe Dimplexa (udało mi się kupić za 6800 zł. made in Germany) - przyjechała wczoraj, brałam też dla brata. Model powietrzny z wężownicą, zasobnik 300l, woda ciepła cały rok, a nie tylko wtedy, gdy świeci słońce, do tego mamy wentylację. Jak masz zaprojektowaną rekuperację, to pompę idealnie do takiej instalacji można podłączyć.

- mój brat od lat ma rynny plastikowe i nic się z nimi nie dzieje. My również będziemy mieć - Cellfast w kolorze grafitowym.

Pzdr

- my myśleliśmy bardzo długo nad solarami i stwierdziliśmy, że się nie opłacają (trzeba w wyliczeniach też brać pod uwagę koszty ekspoloatacji np. wymiana płynu glikolowego zalecana co 2 lata). Niestety nasza gmina nie dotuje, więc odpadły w przedbiegach.

Polecamy za to pompe Dimplexa (udało mi się kupić za 6800 zł. made in Germany) - przyjechała wczoraj, brałam też dla brata. Model powietrzny z wężownicą, zasobnik 300l, woda ciepła cały rok, a nie tylko wtedy, gdy świeci słońce, do tego mamy wentylację. Jak masz zaprojektowaną rekuperację, to pompę idealnie do takiej instalacji można podłączyć.

- mój brat od lat ma rynny plastikowe i nic się z nimi nie dzieje. My również będziemy mieć - Cellfast w kolorze grafitowym.

Pzdr

Dzięki za info. Zastanawialiśmy się nad pompa ciepła, ale koniec końców stanęło na solarach. Potrzebujemy ich jedynie do ogrzania wody kiedy bedzie ciepło i nie bediemy palić ani w piecu ani w kominku.

koszt solarów przy całej budowie nie jest aż taki duży, a nam bardziej niz o oszczędność energii chodzi o wygodę. Nie chce nam się z powodu wody robić ognia latem, a z kolei jak sobie zafunduje przepływowy ogrzewacz wody na prąd to rachunki mnie zabiją. Wole wydać teraz tą kasę i mieć spokój. poza tym ceny paliw rosną, więc za kilka lat może się okazać, że inwestycja zwróci się szybciej.

Pzdr

proszę podzielić się wrażeniami i uwagami po montażu i przy uzytkowaniu

można jakąś fotkę tego urządzenia zobaczyć .. taka prawdziwą nie z katalogu ;)