Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- my myśleliśmy bardzo długo nad solarami i stwierdziliśmy, że się nie opłacają (trzeba w wyliczeniach też brać pod uwagę koszty ekspoloatacji np. wymiana płynu glikolowego zalecana co 2 lata). Niestety nasza gmina nie dotuje, więc odpadły w przedbiegach.

Polecamy za to pompe Dimplexa (udało mi się kupić za 6800 zł. made in Germany) - przyjechała wczoraj, brałam też dla brata. Model powietrzny z wężownicą, zasobnik 300l, woda ciepła cały rok, a nie tylko wtedy, gdy świeci słońce, do tego mamy wentylację. Jak masz zaprojektowaną rekuperację, to pompę idealnie do takiej instalacji można podłączyć.

- mój brat od lat ma rynny plastikowe i nic się z nimi nie dzieje. My również będziemy mieć - Cellfast w kolorze grafitowym.

Pzdr

A jak jest z montażem takiej pompy kupionej za granicą, macie już jakiegoś instalatora?

anecik, a mogę poprosić o namiary?

Witaj.

Myślę,że mogę tu podać nr telefonu - może jeszcze komuś się przyda. A p. Jarek jest naprawdę godny polecenia, Ja nie wiem kiedy on je, pije, załatwia inne swoje potrzeby:), a naprawdę kopał u mnie kilka razy po ładnych parę godzin. I jeszcze doradzi - w temacie kopania oczywiście. Istny magik. 514268286.

Pozdrawiam.

Witam potrzebuje ziemi humus do wyrównania działki. ok 30 - 40 kubików. Może znacie kogoś kto chciałby się pozbyć takowej...? Z góry dziękuje za pomoc. Miejscowość Tychy. Pokryje koszty transportu. Edytowane przez camaross

Witaj.

Myślę,że mogę tu podać nr telefonu - może jeszcze komuś się przyda. A p. Jarek jest naprawdę godny polecenia, Ja nie wiem kiedy on je, pije, załatwia inne swoje potrzeby:), a naprawdę kopał u mnie kilka razy po ładnych parę godzin. I jeszcze doradzi - w temacie kopania oczywiście. Istny magik. 514268286.

Pozdrawiam.

Ja też mam namiary na koparkowca :) jest z Będzina i ma małą koparkę (u mnie kopał m.in. pod ogrodzenie i gaz) tel. 501-597-671 . Ja też byłam bardzo zadowolona :)

- dekarze odradzają Robena jako najsłabszą jakościowo. Wiadomo jest najtańszy, więc musi sie to z czyms wiązać - jak wy to widzicie? ma ktoś robena, możecie coś powedzieć na ten temat.

Mój dekarz też powiedział, że Roben jest bardzo często niskiej jakości. Doradził nam RuppCeramikę i taką też mam u siebie na dachu. Jest barwiona w masie i chyba to mnie przekonało. Mam brązową dachówkę a wiadomo, że może się zdarzyć solidne gradobicie i nie będą mnie straszyły czerwone plamy na dachu w razie odłupania kawałka. Na pewno jest bardzo twarda, bo cięte części zrzucałam z pięterka na stertę gruzu i może tylko ze 2szt. się potrzaskały.

Cześć,

Szukam firmy do wykonania odwiertów pod badania geotechniczne gruntu. Działka znajduje się w Chorzowie. Wszystkie firmy z którymi się kontaktowałem krzyczą 120zł za mb... a jak wiadomo trzeba zrobić minimum 3 odwierty po 4m jak nie więcej- no i robi się kwota podchodząca pod 1500zł. W innym wątku na muratorze większość pisała o kwotach rzędu 500-700 za całość (3-4 odwierty z opinią)... Czy ktoś mógłby polecić firmę, która az tak bardzo nie zdziera? No chyba, że to normalna stawka na śląsku i/lub ceny skoczyły w górę...

Z góry dziękuję.

Bartek

Cześć,

Szukam firmy do wykonania odwiertów pod badania geotechniczne gruntu. Działka znajduje się w Chorzowie. Wszystkie firmy z którymi się kontaktowałem krzyczą 120zł za mb... a jak wiadomo trzeba zrobić minimum 3 odwierty po 4m jak nie więcej- no i robi się kwota podchodząca pod 1500zł. W innym wątku na muratorze większość pisała o kwotach rzędu 500-700 za całość (3-4 odwierty z opinią)... Czy ktoś mógłby polecić firmę, która az tak bardzo nie zdziera? No chyba, że to normalna stawka na śląsku i/lub ceny skoczyły w górę...

Z góry dziękuję.

Bartek

popieram prośbę ;)

też byłbym zainteresowany namiarami

:wave:

Mój dekarz też powiedział, że Roben jest bardzo często niskiej jakości. Doradził nam RuppCeramikę i taką też mam u siebie na dachu. Jest barwiona w masie i chyba to mnie przekonało. Mam brązową dachówkę a wiadomo, że może się zdarzyć solidne gradobicie i nie będą mnie straszyły czerwone plamy na dachu w razie odłupania kawałka. Na pewno jest bardzo twarda, bo cięte części zrzucałam z pięterka na stertę gruzu i może tylko ze 2szt. się potrzaskały.

Jestem własnie po spokaniu z drugime dekarzem. Mówił, że roben jest cieńszy i ma płytsze zamki, poza tym jest krzywy. Ale w tej cenie to nie powinniśmy za dużo wymagać. Odradzał zdecydowanie koramik - podobno stosunek jakości do ceny jest niski. Za to właśnie chwalił rup. podobno robił kilka dachów i był zachwycony. Pojechaliśmy nawet zobaczyć w paniówkach jeden taki dach i ceramika bardzo bardzo fajna. tyle, że nie wiem jak cenowo wyjdzie :) mamy dach ok. 280 m2. Możesz napisać ile płaciliście za swoją?

Pozdrawiam,

Monia

....... nie wiem jak cenowo wyjdzie :) mamy dach ok. 280 m2. Możesz napisać ile płaciliście za swoją?

My zapłaciliśmy w 2008 r. ok. 18 tys. za dachówkę (razem z gąsiorami itd.) Wysłałam zapytania do kilkunastu firm i najtaniej wyszło w firmie AR-BUD w Katowicach (zaraz obok targu na Załężu). Oczywiście porównywałam cenę jednostkową, bo wiele firm bardzo zaniżało ilość dachówek (dawałam zeskanowany rzut dachu).