Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bonifacy wniosek wyłaczenie z produkcji rolnej należy złożyć przed pozwoleniem ( u mnie w warunkach napisali, że należy wszcząć postępowanie o wyłaczenie) ale warto to zrobić trochę wcześniej, gdyż brak decyzji o wyłaczeniu we wniosku o pozwolenie traktowana jest jako niepełna dokumentacja i może stanowić kłodę. Problem jest w tym , że do wniosku o wył. z prod. rolnej potrzebny jest plan zagospodarowania i bilans terenu podpisany przez architekta. Warto w bilansie w zieleń "potraktować" jako "warzywniaki odgód, gdyż nie muszą one być wyłaczane. Przydatne to jest w chwili gdy miałbyś przekroczyć magiczne 500m2 oraz w przyszłości z uwagi na podatek. Zwrócić należy też uwagę aby w bilansie powierzchnia wyłaczana nie przekroczył 50% działki. (co do tego ostatniego to nie wiem czy jest to reguła ale ja miałem taki zapis w wzizt)

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CZYTAM Z DUŻYM ZAINTERESOWANIEM WASZE HISTORIE ZWIĄZANE Z BUDOWĄ, ALE CHYBA GRUPA OD KWIETNIA NIE JEST AKTYWNA .

JEŻELI PRZEZ PRZYPADEK WEJDZIECIE NA FORMU PROSZĘ O KONTAKT SZUKAM WYKONAWCY -STANU SUROWEGO FUNDAMENT NA 3 KAT SZKÓD GÓRNICZYCH, DOM 200 M 2 Z YTONG, PARTER +PODDASZE UŻYTKOWE, STROP TERIVA DACH 300 M 2

POZDRAWIAM

DAREK Z RUDY ŚLASKIEJ

Magmi - niestety muszę trochę utemperować Twój entuzjazm. Mianowice chodzi o kontakty z Jaśnie Wielmożnymi Paniami ze Starostwa Powiatowego, które miały (w okresie, gdy ja załatwiałem pozwolenie na budowę) w głębokim poważaniu interes petenta (to jest niestety dobre określenie), a ich niekompetencja jest chyba równa tylko brakowi checi do podjęcia jakiejkolwiek samodzielnej decyzji. :evil:

Przykładami sypałem w okresie gdy sam załatwiałem papiery do pozwoleń (do znalezienia na Forum wiadomości mojego autorstwa). Pamiętaj z tymi paniami (i panami) nie można nic ustalić "na gębę" lub przez telefon, bo następnym razem powiedzą Ci zupelnie co innego, a Ty będziesz odsyłany od jednego urzędu do drugiego. Ilość kilometrów jaką pokonaliśmy między Rudzińcem (gmina), Pyskowicami (Rejon Energetyczny, Gazownia), Łabędami (Zarząd Dróg) a Zygmunta Starego w Gliwicach wystarczyłaby na Tour de Pologne. :-?

Jpawl. Nie strasz proszę. :( Współpracowaliśmy przy tej papierologii z tzw. "wyjadaczem" w dziedzinie kontaktów ze starostwem i innymi instancjami - mam na mysli naszego projektanta przyłączy, który nam też robił uzgodnienia ZUD-owskie. Mam nadzieję, że będzie OK - chcielibysmy COŚ zacząć we wrzesniu albo październiku.

A tak w ogóle, to jestem "pci" żeńskiej. :D

Witajcie. Dawno mnie tu nie było . U mnie na budowie dzieje się dużo, 10 wywrotek piasku muszę wrzucić swoimi ręcami aby było widać odpowiedni poziom / bo na razie to studnia a nie dom marzeń/, ale rzeczywiście "... ta maszyna /budowa/bardzo wciąga i w nocy spać nie daje".

A wracając do mojej budowy to właśnie mąż się męczy nad stropem / chyba zamówimy Terivę w Bud-Gipsie koło Huty Katowice /dawna Bemika/, mąż robi wieniec i szalunki pod schody, a ja sama w mieszkaniu uczę się do egzaminów i już mam dosyć /bo za 5 godzin ostatni egzamin ze ststystyki - trzymajcie za mnie kciuki /chętnie robiłabym łopatą na budowie domu moich marzeń. Wprawdzie buduję w okolicach Częstochowy ale piszę tutaj / mieszkam w Gołonogu /, bo na stronach Częstochowskich nic się nie dzieje.

Pozdrowienia.

Witam,

Rena - jak tam statystyka - mam nadzieję że do przodu (ja zdawałem 8 razy :-( ).

ja mam juz wstawione okna, zrobione instalacje i własnie kończę wylewki posadzek. mam nadzieję, że w ciągu najbliższych 3 tygodni będe iał otynkowane wnętrze.

Tak przy okazji pytania

1 - gdzie kupowaliście drzwi zewnętrzne?

2 - macie jakieś namiary na drzwi wewnętrzne przesuwne (chowane w ścianę)? Chodzi mi o mechanizmy a nie o same drzwi.

pozdrawiam

Tomek.

witam budowniczych,

pogoda dopisuje i domy rosną. Ja w tej chwili walczę z dachówką na dachu. Ale problem mam troszkę innej natury. Szukam dobrego powtarzam dobrego murarza do postawienia ścianek działowych z betonu komórkowego u mnie w domu. Jak zobaczyłem co fachowiec zrobił z kominem, właściwie z jego końcówką to naprawdę serce się kroi. Takiego partactwa nie widziałem jeszcze na oczy pomimo zapewnień, że zna się na robocie. Czekając na wasze sugestie pozdrawiam i życzę udanej pogody. Aha dodam że buduję w Mysłowicach.

Jerzy

Cześć Wszystkim.

Jestem tutaj po raz pierwszy.

I właśnie dzisiaj zaczynam budowę.

Szukam dobrej ekipy ciesli do robót dachowych.

Zaczynam budowę w Gliwicach (rejon Wilczego Gardła i Smolnicy).

Mam prosty dach dwuspadowy nad domem i nad garażem o pow. 195 m2.

Ile powinna kosztować robocizna za taki dach, tzn. postawienie więźby, rynny, krycie dachówką ceramiczną, obróbki blacharski itp, tak aby dach był "na gotowo" ?

Pozdrowienia gorące dla wszystkich.

:D

Cześć pilot36,

Gdzie lecisz? :D

Dawno mnie tu nie było. Pozdrowienia dla wszystkich.

U mnie stawianie nowego dachu zaczynają w przyszły poniedziałek. Za cołość "na gotowo" biorą 40 PLN za m2 dachu bez targowania (nie dali mi nawet możliwości). Do tego co piszesz w cenie mam jeszcze rozbiórkę starego dachu, montaż 2 oknien dachowych, 2 kominów, wykonanie podbitek i malowanie. Polecił mi ich forumowicz Opaves, poza tym widziałem ich robotę w moim sąsiedztwie - w zeszłym roku robili 1 dach i w tym roku też 1 dach - b. dobra robota i sąsiedzi ich chwalą. O swoim powiem Ci jak skończą czyli pod koniec lipca. Jak jesteś zainteresowany to daj znac na skrzynkę forumową lub e-mail.

Pozdr. Zbyszek