bodzio_g 10.02.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 witam ponownie! Co sądzicie o wycenie stanu surowego którą dostałem (właściwie dostałem dwie, ale przedstawiam tę tańszą). Dom jak już wcześniej pisałem to D39 - 135m netto (link do projektu poniżej postu) fundamenty 2 tys. ściany funamentowe 2,5 tys. ściany parteru 5 tys. strop 4 tys. ściany szczytowe 3,5 tys. więźba dachowa 4 tys. pokrycie dachu 7 tys. kominy nad dachem 1,2 tys RAZEM 29, 2 tys. Jeśli to wszystko jest z materiałem to... raczej bierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamusG 11.02.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Witam wszystkich budujacych mam zamiar rozpoczac budowę na wiosne domku z kolekcji muratora C33 ( 130 m2) i powoli rozgladam sie za sprawdzona ekipą która postawi mi stan surowy . Jeśli macie dobre doswiadczenia ze swoimi ekipami to prosze o namiary. Buduje w Mysłowicach w okolicach oś. Brzęczkowice pzdr wszystkich i licze na jakies info. AdamusG GG 3596165 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 11.02.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 ..fachowiec - namiary jak wyżejpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregori 11.02.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Witam wszystkich budujacych mam zamiar rozpoczac budowę na wiosne domku z kolekcji muratora C33 ( 130 m2) i powoli rozgladam sie za sprawdzona ekipą która postawi mi stan surowy . Jeśli macie dobre doswiadczenia ze swoimi ekipami to prosze o namiary. Buduje w Mysłowicach w okolicach oś. Brzęczkowice pzdr wszystkich i licze na jakies info. AdamusG GG 3596165 Witaj AdamusG! To bedziemy prawie sąsiadami, bo ja na wiosnę zaczynam budowac w Kosztowach:) Co do ekipy to też szukam, mam na razie dwie wyceny, w tym jednej bardzo solidnej, którą znam. Problem w tym, że jest jak na mój gust za droga (za robociznę stanu surowego zaśpiewali 39 tys, a cena nie obejmuje nawet położenia dachówki) W innym wątku tego forum napisałem ogłoszenie, że szukam ekpiy - odpwiedziało parę osób - możesz tam zajrzec: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=553462#553462 Aha jeszcze propozycja - skoro zaczynamy w tym samym czasie to może pomyślimy o jakiś wspólnych zakupach - będzie łatwiej negocjowac rabaty:) pozdrawiam PS. Fajny projekt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 12.02.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 http://www.projektownia.net.pl/wiazow.html jak mi zaoferowano, za robociznę tego domu (nie będzie lukarn i płyt balkonowych) 26.000 pln + 7% vat +19 % podatku dochodowego- to wsumie daje około 32.000 (pełny zakres w tym położenie dachówek z obróbką blacharską- bez podbitki, na podłodzer i stropie pierwsza warstwa betonu), wydaje mi się gregori ,że Twoja wycenia robocizny też jest ok, tylko muszisz znać szczegóły, bo w nich śpi diabeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_dlugi 14.02.2005 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Witajcie!Szukam ekipy do prac wykończeniowych: malowanie, układanie paneli podłogowych i sufitowych, montaż drzwi itp. Może ktoś ma namiary na solidnych wykonawców, którzy działają w okolicach Tychów czy też Mysłowic. Będę wdzięczny za namiary. Mogę polecić bardzo solidną ekipę hydraulików na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 14.02.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Długi zajrzyj na priv lub kilka postów do góry bo własnie niedawno polecałam dwóch fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 14.02.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Dziś chciałabym zapytać o instalację elektryczną. Jak rozmawiać z fachowcami od takich instalacji, jak ustalać cenę, czy od punktu czy od całości roboty?? Musimy z mężem zdecydować się na takich fachowców bo chociaż mój mąż wszytako na budowie chce zrobić sam to do tej instalacji nie wystarczą zdolności ale także potrzebne uprawnienia do odbioru. Zastanawiam się co dodatkowo jest mi w domu potrzebne ( tv, komputer, alarm, domofon, oświetlenie w ogrodzie.......sama nie wiem co jeszcze). Czekam na porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_dlugi 15.02.2005 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Faktycznie do odbioru konieczne są uprawnienia, ale jednocześnie jest praktykowane przez rejony energetyczne uznawanie odbiorów dokonanych przez osoby posiadjące świadectwa kwalifikacyjne SEP, w przypadku gdy odbierają instalację dla siebie lub najbliszej rodziny. Wykonanie odbioru przez uprawnionego elektryka sporo kosztuje, ale gdy ten elektryk wykonuje instalację odbiór jest w cenie tzn. gdy ja byłem na etapie szukania wykonawcy nikt nie podawał mi oddzielnej pozycji za odbiór instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamusG 15.02.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Proszę o opinie jestem na etapie adaptacji dokumentacji projektowej . Odwiedziłem trzech architektów i za wykonanie tej usługi ceny kształtowały się na poziomie 2400PLN , 1800PLN (bez Vatu) oraz 1500PLN z Vatem . W projekcie oprócz samej adaptacji będzie kilka zmian tz. poszerzenie garażu o ok 150cm oraz wstawienie drzwi w garażu od strony ogrodu . Ile was kosztowała adaptacja projektu bo nie wiem czy szukać dalej czy skorzystać z tego architekta który był najtańszy i wg. mnie najbardziej wiarygodny ( jako jedyny przejrzał całą dokumentacje ,rzuty , profile )?? pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 15.02.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 [...] Zastanawiam się co dodatkowo jest mi w domu potrzebne ( tv, komputer, alarm, domofon, oświetlenie w ogrodzie.......sama nie wiem co jeszcze). Czekam na porady. W zasadzie chyba wymieniłaś wszystkie instalacje potrzebne w domku jednorodzinnym. Ja bym dorzucił jeszcze: gniazdko (lub dwa) do podłączenia lampek światecznych na balkonie lub pod dachem, zasilanie napędu bramy i elektrozaczepu w furtce, instalacja przeciwoblodzeniowa schodów zewnętrznych, boczne oświetlenie schodów w klatce. Całość instalacji najlepiej wykonać w strukturze gwiazdy, czyli od centralnego punktu (gdzie znajdą się: centralka alarmowa, domofonowa, telefoniczna, łącze internetowe, multiswitche TV itp. itd.) prowadzić kable do poszczególnych punktów. Ale to już temat na osobny wątek. Bardzo ciekawy wątek o instalacjach jest TU. Wymyślając moje instalacje czerpałem z niego sporo pomysłów. Acha, i pamiętaj: gniazdek elektrycznych nigdy nie jest za dużo - chyba, że lubisz przedłużacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 15.02.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Witaj AdamusG - na grupie pojawia się czasem nasz "nadworny architekt" Robert Skitek. On Ci najwiarygodniej odpowie nt. cen za adaptacje. A może i zerknie do projektu. W końcu z Mysłowic do Tychów nie jest aż tak daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamusG 15.02.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Witam Artur69 kontaktowałem sie mailem z p. Robertem ale on nie zajmuje sie adaptacjami projektu ;( wiec muszę radzić sobie sam , co do cen które podałem wczesniej to sa właśnie oferty architektów z Tychów ( z Mysłowic jeszcze nie sprawdzałem ). Mnie po prostu interesuje czy te 1500PLN to za adaptacje projektu z zmianami które podałem jest OKI czy kwota jest przesadzona pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 15.02.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 AdamusG - ja Ci niestety nie pomogę bo miałem robiony projekt indywidualny i to prawie cztery lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 15.02.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Poszukuję dobrej i taniej (i ile te dwa przymiotniki mogą się łaczyć ) firmy do wykonania sieci wodociągowej wraz z przyłączami do 4 budynków (teren Mysłowic). Z góry dziekuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 15.02.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Witam! Jeśli ktoś z Szanownych Forumowiczów zetknął się z firmą "KAZBUD" z Żor (prawdopodobnie z okolic Żor) i ma jakieś informacje, uwagi, referencje, bądź krytykę i ostrzeżenia będę bardzo wdzięczny. Znajomy podał mi namiary na tę firmę budowlaną, ale poza numerem telefonu nic więcej o niej nie wiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 15.02.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Dzięki Artur, a powiedz mi czy masz tu pokazane fotki swojego domu?? Ciekawa jestem jaki to projekt i gdzie budujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 15.02.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Rena - fotki są TU, ale czas w moim albumie fotograficznym zatrzymał się pod koniec 2003 roku na etapie dachu. Brak czasu na uzupełnienie - a jest czym (samych "kabelków" jest ponad 400 zdjęć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregori 15.02.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Witam Artur69 kontaktowałem sie mailem z p. Robertem ale on nie zajmuje sie adaptacjami projektu ;( wiec muszę radzić sobie sam , co do cen które podałem wczesniej to sa właśnie oferty architektów z Tychów ( z Mysłowic jeszcze nie sprawdzałem ). Mnie po prostu interesuje czy te 1500PLN to za adaptacje projektu z zmianami które podałem jest OKI czy kwota jest przesadzona pzdr Witaj AdamusG Cena wydaje się być uczciwa, ale jak chcesz to możesz jeszcze sprawdzić w Mysłowicach. Kiedy w zeszłym roku pytałem się o projekt indywidualny, to miał kosztować 2,5 tys. Domek co prawda miał być bardzo mały, ale chyba jest to dość tani architekt. Nie wiem czy to nie jest złamaniem regulaminu ale podaje namiary: Pracownia Architektoniczna Archiplus, Mysłowice, Powstańców 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 15.02.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 adamus ja właśnie tyle zapłaciłem, cena moim zdaniem jest średnia, zależy co ci architektt przy okazji jeszcze załatwi przy okazji POSZUKUJĘ dobrego kierownika budowy w Piekarach Śląskich od drugiej połowy marca, jeżeli możecie kogoś polecić z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts