bazyliszek 03.03.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Zastanawiam się nad jednym zagadnieniem dotyczącym wydatkowania środków zgromadzonych w KM.Okres oszczędzania kończę w listopadzie 2003 a dyspozycję wypłaty środków chciałbym złożyć, by wypłata nastąpiła dopiero w 2004 (tak czy inaczej KM ma na wypłatę 3 miesiące - nie sądzę żeby byli nadgorliwi i dokonali wypłaty jeszcze w 2003).Jak wiadomo środki zgromadzone w KM należy wydatkować na cele określone w umowie, w roku kalendarzowym, w którym nastąpiło wycofanie środków.Jednocześnie zastanawiam się, czy w przypadku zakupu materiałów budowlanych (potwierdzonych fakturą VAT wystawioną np. w grudniu 2003 z terminem płatności np. 90 dni, czyli już w 2004), będę mógł taki wydatek zaliczyć jako wydatek poniesiony ze środków zgromadzonych w KM?Nie jest to takie oczywiste, gdyż faktura miałaby datę 2003 ale jednocześnie wydatek nastąpi dopiero w 2004.Jeżeli ktoś miał już do czynienia z takim problemem, lub zna odpowiedź, bardzo proszę o informację.bazyliszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 12.03.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Bazyliszku - mam oszczędzanie w KM kończy się właśnie w marcu. Zastanawialiśmy się nad tym czy np. zakupy w okresie oczekiwania na wypłatę zgromadzonych środków (owe 3 miesiące) będzie można potraktować jako wydatki już z tych pieniędzy. Może to dobry pomysł - faktura z odroczoną płatnością. Będziemy w banku już niedługo to jak tylko czegoś mądrego się dowiem to Ci napiszę.A propos - co zrobisz jak wypłacą Ci pieniążki wcześniej, jeszcze w tym roku??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 12.03.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Biorąc na poważnie tę interpetacje MF należałoby faktycznie pieniądze wydac do konca danego roku. Ustawa jednak takigo wymogu nie stawia. Zgodnie z linią orzecznictwa warunki korzystania z ulg powinny byc interpetowane scisle zgodnie z ustawą. Nie jest dopuszczalna wykladania rozszerzająca, ale nie jest tez skuteczne ustalanie w drodze interpetacji MF dodatkowych warunków i innych obowiązkow nie przewidzianych w ustawie. Na wszelki wypadek zwroc sie wiec do US z pytaniem, czy mozesz dokonac wydatkow z Kasy w kolejnym roku, uzasadniając, że twoim zdaniem z interpretacji ustawy wynika, że tak. Ja zwrocilem sie do US w sprawie interpretacji zmian warunkow oszczedzania w KM i otrzymalem satysfakcjoującą mnie, zgodną z ustawą, a niekorzystną dla budzetu,informacje o mozliwosciach zmiany warunkow osczedzania - wysokosci wplat, rowniez ich podwyzszenia i skrocenia terminu, jednak nie krocej niz 36 mies. Ministerstwo pisze informacje, ale sejm uchwala ustawy, ktore są wiążące. Nie przejmujmy sie wiec tak tymi czesto bzdurnymi informacjami MF, lecz korzystajmy z przysługującej nam mozliwosci uzyskiwania wiązących w naszej sprawie informacji wlasciwych US. Powodzenia Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazyliszek 12.03.2003 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Ciechanka: Jak czegoś dowiesz sie od Banku to daj znać. Jednakże sądze, że w Twoim przypadku sprawa jest prostsza - jesteś cały czas w tym samym roku podatkowym i kalendarzowym. A co do wypłaty jeszcze w tym roku to raczej bym się nie obawiał, że takowa nastąpi. Ostatnia wpłata w XI, w XII (druga połowa) składam wnoisek o wycofanie środków. No a przecież wiadomo, że Święta w banku to rzecz świeta i do tego koniec roku (znam to z praktyki).KrzysiekS: Dzięki za radę (prześlę zapytanie do US - będę miał to na piśmie). Jednakże sprawa jest dla mnie oczywista: nie można dokonywać wydatów środków z KM, fizycznie ich nie posiadając. Zakładając, że wejdę w ich posiadanie np. I/2004 to dopiero od tej daty mogę je wydatkować (chyba się nie mylę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamex 01.04.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 A powiedzcie mi jeszcz na jaką kwotę muszę przedstawić faktury do banku (KM) jeżeli biorę 50 tys kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamex 02.04.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 WitamKu Waszej informacjiWczoraj dzwoniłem do banku (BPH - tu mam kasę mieszkaniową)i dowiedziałem się że trzeba im okazać faktury na 80% kwoty kredytowanej.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 02.04.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Dzis złożyliśmy dyspozycję wypłaty środków własnych (ponoć około 1,5 miesiąca). No i pobraliśmy kwitki do kredytu. Będę informować na bieżąco. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamex 02.04.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Do Ciechanki Będę wdzięczny za wszystkie informację co i jak przebiegało ja wybieram w maju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 02.04.2003 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 OK - to bank PKO SA - napiszę wszystko czego się dowiem. A tak naprawdę - KM założyłam jeszcze w W-wie (bo obecnie mieszkam w Łodzi). Od razu jak tylko się przeprowadziłam, napisałam o zmianę oddziału banku, który będzie mnie obsługiwał. Wyobraźcie sobie za każdym razem jak coś załatwiam są zdziwieni, że to nie w W-wie tylko u nich. Ja na to ze stoickim spokojem wyciągam pismo o zmianie oddziłu obsłgi. Tak to już u nas w bankach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 02.04.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Ja dzisiaj dostałam swoją kasę. Czas oczekiwania - ok. 3 tygodni, bez żadnego poganiania, tylko wraz z wnioskiem o wypłatę złożyłam pisemko z prośbą o przyspieszenie wypłaty. I występuję o kredyt. Banko Pekao SAPozrowienia,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 07.04.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Z mojego doswiadczenia powiem Wam, ze na samym poczatku wystepuje sie o kredyt, po zamknieciu rachunku w KM, a pozniej po zebraniu odpowiednich dok. ( mi to zajelo 1,5 m-ca ze wzgl. na odrzucanie kolejnych zyrantow) pani wystawia nr umowy kredytowej i na tej podstawie ( ztym nr ) mozna zlozyc deklaracje wycofania oszczednosci z KM. Po podpisaniu kredytu bank ma 7 dni na wyplacenie srodkow i dzieje sie to rownolegle z wyplata oszczednosci z KM. Najwazniejsze to wczesniej zanim zlozy sie wniosek o Kredyt spytac babek jakie dochody netto powinni miec zyronci - nie zapominajcie o ich rodzinach ( tzn. ich liczebnosci oraz o uregulowanym stosunku do sluzby wojskowej) - bank to PKO SA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 28.04.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Wracam do tematu. Okazało się, że nie wszystko takie proste. Dyspozycję wypłaty śsrodków złożyliśmy 2 kwietnia i jak na razie nic. W piąatek złożyliśmy wszystkie papiery do kredytu i - pan rzekł do 3 miesięcy. Więc nie pozostaje nic innego tylko czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.04.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Bazyliszek - chcę Ci tylko zwrócić uwagę, na jedną rzeczy - wydatki pokrywane pieniędzmi wycofanymi z KM nie muszą być dokumentowane fakturami VAT. Nie ma takiego wymogu. Żeby lepiej Ci to wyjaśnić - masz prawo kupić mieszkanie z drugiej ręki, za pieniądze wycofane z KM. Skoro masz faktury nie Vatowskie, to jak rozumiem po prostu ich nie wpisujesz w kolumnie "e", bo tych jak rozumiem nie można tam wpisać. Zresztą po co je tam wpisywać, jak nic nie dadzą? Przykład: Wpłaciłem do kasy 50000, czyli miałem zwrot w poprzednich latach 15000. Teraz wydałem przykładowo 75000 (25000 z kiezeni), więc w pozycji 75 wpisuję 75000*19%-15000, czyli 14250-15000<0, więc wpisuję 0. Ten sam wynik osiągnę wpisują 0, bo 0-15000<0, więc w poz.75 znowu wpisuję 0. I tak oto można dzięku KM lać na faktury Pamietać tylko należy o dowodzie spożytkowania pieniędzy na określony w umowie cel, bo to jest warunek dla stwierdzenia wykorzystania ulgi. Te 80% mogą odnosić się do kredytu. Na oszczędności radzę mieć 100% pokrycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.04.2003 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Bazyliszek - w kwestii faktury, to uważam, że odroczony termin płatności jest jak najbardziej uprawniający do uznania, że wydatek został pokryty pieniędzmi z KM. Pamiętaj, byś miał tylko dowód na to, że te pieniądze wpłaciłeś w 2004 (kwit kasowy, potwierdzenie przelewu, itp). Pytanie tylko gdzie - jeżeli wogóle chcesz - umieścić daną fakturę w PIT. W roku 2003 czy 2004. To pewnie ćwiczyło już wiele osób. Ja uznałbym, że 2004, bo wtedy nastąpiło poniesienie wydatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.04.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 KrzysiekS - absolutnie się z Tobą zgadzam. Jedyny problem - i w tym tu właśnie sobie pomagamy - jest uzbrojenie się w argumenty w rozmowie z urzędnikami.Czy pamiętasz o protestach w kwestii końca ulgi w 2004 roku? Robicie coś z nieobecną Agnichą1704 w tej kwestii, tak jak było uzgodnione na spotkaniu? Ja co prawda wątpiłem w powodzenie tego, ale zainteresowany jestem, więc jakby co będę popierał i propagował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 28.04.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 On 2003-03-12 13:35, Ciechanka wrote: Bazyliszku - mam oszczędzanie w KM kończy się właśnie w marcu. Zastanawialiśmy się nad tym czy np. zakupy w okresie oczekiwania na wypłatę zgromadzonych środków (owe 3 miesiące) będzie można potraktować jako wydatki już z tych pieniędzy. Może to dobry pomysł - faktura z odroczoną płatnością. Będziemy w banku już niedługo to jak tylko czegoś mądrego się dowiem to Ci napiszę. A propos - co zrobisz jak wypłacą Ci pieniążki wcześniej, jeszcze w tym roku??? Pozdrawiam Możecie napisać podanie o wcześniejszą wypłatę pieniążków my czekalismy po napisaniu podania 5 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek34 07.05.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 On 2003-04-28 15:08, Ciechanka wrote: Wracam do tematu. Okazało się, że nie wszystko takie proste. Dyspozycję wypłaty śsrodków złożyliśmy 2 kwietnia i jak na razie nic. W piąatek złożyliśmy wszystkie papiery do kredytu i - pan rzekł do 3 miesięcy. Więc nie pozostaje nic innego tylko czekać. Niestety też mamy KM w PKO SA i jest to droga przez "męke" za kazdym razem borykamy się z kompetencją "uprzejmych" PAŃ, giną jakieś dokumenty i odziwo słyszymy że system (komputerowy) zawiódł ale pani już poprawia ręcznie (tyko wtedy gdy masz na to dowód). Termin oszczędzania w KM skoczył się nam w marcu ale zetknąwszy się z ilością kwitów jakich sobie życzy bank to przedłuzyliśmy umowę do końca roku i wtym czasie ruszyć z budową. Kwity i zaświadczenia jakich żądaja przerasta zdrowy rozsądek przy połowie tych zabezpieczeń w innym banku kredyt hipoteczny otrzymujemu "od ręki"(w PKO ustalono mi że hipoteka jest obligatoryjna + weksel+ poręczenie i ew. blokada śr) i jeszcze 30% wyższy a czegoś takiego jak umowa z generalnym wykonawcą tego nie żada nikt. Przy takich warunkach jeszcze mi powiedziano że nie jest pewne czy napewno uzyskam kredyt bo to decyduje sie w Warszawie. Na tak uzyskaną informacje zapytałem czy jeśli nie dostanę kredytu 150% to moga automatycznie rozpatrzyć 100% zebranej kwoty i odpowiedż jest oczywiscie odmowna bo mam się zdecydować czy chcę 100 czy 150 %. Jak brać kasę to łatwo ale wyciągnąć nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts