Wxm 17.05.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Witam wszystkich. Chcę samodzielnie wykonać taką bramę i potrzebuję pomocy. Proszę o pomoc w zakresie: 1.Schemat konstrukcji (w miarę dokładny). 2.Ciekawe rozwiązania konstrukcji 3. Linki do stron www , poradniki. Z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 22.05.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 http://www.rolstal.pl/ogrodzenia.htm Życzę powodzenia. Sam robiłem 3.5 metrową. Żadna filozofia. Wszystkie elementy są w sprzedaży, wystarczy pospawać, pomalować i osadzić. Zrobiłem też obok identyczną przesuwną furtkę tyle że odpowiednio węższą (1 m.). Ważne aby osadzenie bramy i osadzenie napedu było monolitem.Inaczej zimą będą kłopoty ! Chodzą super a kosztowały o 50 % taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 22.05.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Znalazłem stronę z akcesoriami do bram (wózki, rolki).Tu, jest odnośnik do instrukcji konstrukcji i montażu bramy przesuwnej. Może się przyda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wxm 22.05.2006 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Super Bardzo dziękuje. Jeszcze jedno pytanko: Jakie rolki takie z tworzywa czy metalowe? Pozdrawiam!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 23.05.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Polecam dobre rolki z tworzywa.Mają tę wyższość że są cichuuutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 24.05.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Polecam dobre rolki z tworzywa. Mają tę wyższość że są cichuuutkie. I tu się mylisz; są cichutkie ale i szybko się rozsypują. Jak brama ma napęd elektryczny to że są ciche nie ma znaczenia. Ja polecam zdecydowanie metalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 26.05.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 I tu się mylisz; są cichutkie ale i szybko się rozsypują. Jak brama ma napęd elektryczny to że są ciche nie ma znaczenia. Ja polecam zdecydowanie metalowe I tu się mylisz Są cichutkie i służą wiele, wiele lat (zauważ że napisałem "dobre rolki z tworzywa"). Moje (z tworzywa) służą już bezawaryjnie 7 lat i w tym czasie przewiozły bramę ok. 30 tysięcy razy !!!. I nic. Chodzą jak nowe. I dłuugo jeszcze pochodzą. Ważne, aby pod rolki nie dostawały się zanieczyszczenia które mogłyby uszkodzić bieżnię rolki. Jazda po gładkim metalu niczym im nie grozi. I niby dlaczego " jak brama ma napęd elektryczny to że są ciche nie ma znaczenia" ?. Co ma jedno do drugiego ? Dobry napęd też jest cichuutki. Mam tani napęd włoski kupiony w OBI i jego głośność jest porównywalna z głośnością agregatu lodówki domowej. Kiedy wyjeżdżam albo wracam w godzinach nocnych - nie ma powodu aby domownicy i sąsiedzi wysłuchiwali warkotu silnika, albo jazgotu czy stukotu metalowych rolek o metalową prowadnicę. I tak ma być. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 04.06.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Ja w zeszłe wakacje robiłem bramę i osadziłem ją na rolkach metalowych,na bramę 4,5m w świetle 2 kąplety rolek , jeden kąplet to gniazdo z 4-łożyskowanymi kółkami ( tak po swojsku ) . Mineła pierwsza zima i nie chałasują . Jestem zadowolony. Napęd kupiłem u okolicznego producenta. Całość pracuje cicho i bez zastrzeżeń , muszę tylko popracować nad zwiększeniem zasięgu pracy pilota.( Przy powrotach do domu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 04.06.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 A ja mam pytanie dotyczące umieszczenia furtki w bramie przesuwnej. Mam wąski dojazd (3m) i planuję zrobić coś takiego. Macie doświadczenia z takim "ustrojstwem"? Tak, abym listonoszowi z poleconym nie musiał otwierać całej bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 04.06.2006 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 A ja mam pytanie dotyczące umieszczenia furtki w bramie przesuwnej. Mam wąski dojazd (3m) i planuję zrobić coś takiego. Macie doświadczenia z takim "ustrojstwem"? Tak, abym listonoszowi z poleconym nie musiał otwierać całej bramy. Jeśli będzie to brama z napędem to niektóre napędy mają funkcję furtki (częściowego otwarcia) w ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 05.06.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Jeśli będzie to brama z napędem to niektóre napędy mają funkcję furtki (częściowego otwarcia) w ustawieniach Dokładnie tak. Mój naped bramy ma taką funkcję że można ją otworzyć na całą szerokość (3,5 m.) lub drugim przyciskiem pilota "uchylić" tylko na 1 m. Wtedy spełnia funkcje furtki. Ja tego akurat nie wykorzystuję bo mam furtkę osobno, ale jeśli jest mało miejsca, brama może z powodzeniem pełnić w ten sposób funkcję zdalnie otwieranej furtki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 06.06.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Znalazłem stronę z akcesoriami do bram (wózki, rolki). Tu, jest odnośnik do instrukcji konstrukcji i montażu bramy przesuwnej. Może się przyda? W którym miejscu bo nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 06.06.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Pod nagłówkiem "Oferta" jest odnośnik (tekst w kolorze niebieskim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 06.06.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 A ja mam pytanie dotyczące umieszczenia furtki w bramie przesuwnej. Mam wąski dojazd (3m) i planuję zrobić coś takiego. Macie doświadczenia z takim "ustrojstwem"? Tak, abym listonoszowi z poleconym nie musiał otwierać całej bramy. Jeśli będzie to brama z napędem to niektóre napędy mają funkcję furtki (częściowego otwarcia) w ustawieniach Rewelacja!!! Nawet mi to przez myśl nie przeszło!!! Dzięki bardzo! I po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 wspaniały wątek długo szukałem czegos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 ale mam jeszcze jedno pytanko do instrukcji Eskimosa i Tomika jaka jest odległość L między wózkami nośnymi jak ją wyliczyć tam nie ma tego podanego chyba, a to może mieć kluczowe znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.07.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Pytanie laika: Brama 4 metry - jakiej długości przeciwwaga ? Czyli ile potrzebuję "miejsca" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 4m + 30% czyli 1,2m na przeciwwage a 5,2m łącznie miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.07.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 4m + 30% czyli 1,2m na przeciwwage a 5,2m łącznie miejsca Dzięki serdeczne Pablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 02.10.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 własnie będę spawał bramę przesuwną z wypełnieniem sztachetami, trochę te fotosy na stronach są nieczytelne, może któryś z szanowych forumowiczów wkleił by fotki swoje bramy. Z góry dzięki Na jakich profilach macie swoje bramy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts