ambroma 18.05.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Mam następujący problem: kupiliśmy w zeszłym roku działkę na której są już wylane ławy fundamentowe. Zostały zrobione kilka lat temu (ca. 4), potem nic się tam nie działo i dlatego zaczęło rosnąć zielsko. Na jesieni wyrwaliśmy co się dało, ale teraz znów odrasta. Będziemy kontynuować tę budowę i chcemy aby wylana ława nie była zarośnięta. Pytanie jak pozbyć się tego zielska? Nawet nie wiem jak się nazywa...Wygląda to tak, że najpierw wypuszcza listki a potem wyrastają z tych liści wysokie badyle, które mają drobne żółte kuleczki, zebrane z pęczki. Pewnie źle to opisałam i nikt nie zrozumie o co mi chodzi, ale proszę o rade czy mogę potraktować je chemicznie - jeśli tak to czym? - czy lepiej walczyć "ręcznie"?Z góry dziękuję za wszyskie rady.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 18.05.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Ja swoje mordowałem tym środkiem.Litr kosztował 19 złociszy. Taniocha.Szklanka na 10 litrów wody. Wystarczy to na opryskanie 1000m2. Po 2-3 tygodniach wszystko zółte. Niszczy też korzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 18.05.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 http://ogrod.to.jest.to/instrukcje/roundup.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 18.05.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Czy to to? http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Wrotycz%20pospolity-D.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 18.05.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 jeśli ława stała kilka lat warto żeby obejrzał ją jakiś dobry fachowiec, czy nie ma szkód od mrozu i roztopów, żeby potem nie było problemów. opryski zielska lepiej zrobić góra na m-c pred kontynuowaniem budowy, inaczej znowu zarośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.05.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 a to nie jest wrotycz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 18.05.2006 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Xena z Xary, BINGO, zgadza się to WROTYCZ. I co teraz? Randap da rade? Czy nie zawracac dobie głowy? Nie chcialabym jednak zebym miała znów na jesieni chaszcze do pasa.Dzieki za wszystkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.05.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 no to do szafy, do szafy!na mole jest super podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 18.05.2006 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 OK, mogę odstąpić jak ktoś jest zainteresowany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 18.05.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 no to do szafy, do szafy! na mole jest super podobno O szafie nie słyszałam ale pozbierać i świetna przyprawa do mięsa. Nawet takie z grilla dostają staropolski smak (wypróbowane - zbieram co roku) Ale prawda, wrotycz był ziołem do konserwacji mięsa gdy nie było lodówek. Nadaje mięsiwom ostry pieprzowo ziołowy zapach. Ja zbieram gdy zaczyna kwitnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 18.05.2006 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 No i zrobił się wątek kulinarny Podaj proszę jak postępować z tym zielem jako przyprawą. Co zbierać ? jak suszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 18.05.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 No i zrobił się wątek kulinarny Podaj proszę jak postępować z tym zielem jako przyprawą. Co zbierać ? jak suszyć? Cały rok można zrywać listki i świeże wrzucać na mięsko lub dodawać do bejcy. Takie zielone listki wrzucone na żar grilla też podnoszą smak. A gdy zaczyna kwitnąć zrywam górną część pędu z kwiatem i susze w bukieciku (ładne to też na suszki ale trzeba pamiętać o tym żeby co dopiero zakwitał bo inaczej zrudzieje a tak zostaje żółty). Potem kruszę listki z kwiatkami. Najbardziej lubię jako dodatek do cielęciny, która jest tłoszku mdła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 18.05.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 ŁAŁ! nie wiedziałam że wrotycz może być przyprawą ! chyba poszukam go w mojej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 18.05.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 ŁAŁ! nie wiedziałam że wrotycz może być przyprawą ! chyba poszukam go w mojej okolicy Bardzo wiele chwastów to zioła lub przyprawy. Często zapomniane. http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Bylica%20pospolita1-D.jpg - to bylica, też dobra do mięsa o podobnym zastosowaniu jak wrotycz http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Tobolki%20polne_D.jpg to tobołki - można stosować jako namiastkę czosnku http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Chaber%20blawatek1-D.jpg a z tego można zrobić zdrowotne winko lub nalewkę o bombowym niebieskim kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 18.05.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 ŁAŁ! nie wiedziałam że wrotycz może być przyprawą ! chyba poszukam go w mojej okolicy Bardzo wiele chwastów to zioła lub przyprawy. Często zapomniane. http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Bylica%20pospolita1-D.jpg - to bylica, też dobra do mięsa o podobnym zastosowaniu jak wrotycz http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Tobolki%20polne_D.jpg to tobołki - można stosować jako namiastkę czosnku http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Tobolki%20polne_D.jpg - a z tego można zrobić zdrowotne winko lub nalewkę o bombowym niebieskim kolorze bylica! no tak niby chwast tobołki rosną u mnie na ugorze [fajna nazwa ] trzeci link - prosze o zmianę bo to też tobołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 18.05.2006 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Namieszaliście mi w głowie tą wrotyczą! Teraz mi jakoś nie pasuje polewać jej randapem, bo jedank do czegoś się może przydać.Tak czy owak wielkie dzięki, bo przynajmniej wiem "co z czym się je".Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.