Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak usunac to zielsko???


Recommended Posts

Mam następujący problem: kupiliśmy w zeszłym roku działkę na której są już wylane ławy fundamentowe. Zostały zrobione kilka lat temu (ca. 4), potem nic się tam nie działo i dlatego zaczęło rosnąć zielsko. Na jesieni wyrwaliśmy co się dało, ale teraz znów odrasta. Będziemy kontynuować tę budowę i chcemy aby wylana ława nie była zarośnięta. Pytanie jak pozbyć się tego zielska? Nawet nie wiem jak się nazywa...

Wygląda to tak, że najpierw wypuszcza listki a potem wyrastają z tych liści wysokie badyle, które mają drobne żółte kuleczki, zebrane z pęczki. Pewnie źle to opisałam i nikt nie zrozumie o co mi chodzi, ale proszę o rade czy mogę potraktować je chemicznie - jeśli tak to czym? - czy lepiej walczyć "ręcznie"?

Z góry dziękuję za wszyskie rady.

Pozdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to do szafy, do szafy!

na mole jest super podobno

O szafie nie słyszałam ale pozbierać i świetna przyprawa do mięsa. Nawet takie z grilla dostają staropolski smak :wink: (wypróbowane - zbieram co roku)

Ale prawda, wrotycz był ziołem do konserwacji mięsa gdy nie było lodówek. Nadaje mięsiwom ostry pieprzowo ziołowy zapach. Ja zbieram gdy zaczyna kwitnąć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i zrobił się wątek kulinarny :)

Podaj proszę jak postępować z tym zielem jako przyprawą. Co zbierać ? jak suszyć?

Cały rok można zrywać listki i świeże wrzucać na mięsko lub dodawać do bejcy. Takie zielone listki wrzucone na żar grilla też podnoszą smak. A gdy zaczyna kwitnąć zrywam górną część pędu z kwiatem i susze w bukieciku (ładne to też na suszki ale trzeba pamiętać o tym żeby co dopiero zakwitał bo inaczej zrudzieje a tak zostaje żółty). Potem kruszę listki z kwiatkami. Najbardziej lubię jako dodatek do cielęciny, która jest tłoszku mdła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ŁAŁ! nie wiedziałam że wrotycz może być przyprawą ! chyba poszukam go w mojej okolicy ;-)

Bardzo wiele chwastów to zioła lub przyprawy. Często zapomniane.

http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Bylica%20pospolita1-D.jpg - to bylica, też dobra do mięsa o podobnym zastosowaniu jak wrotycz

http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Tobolki%20polne_D.jpg to tobołki - można stosować jako namiastkę czosnku

http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Chaber%20blawatek1-D.jpg a z tego można zrobić zdrowotne winko lub nalewkę o bombowym niebieskim kolorze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ŁAŁ! nie wiedziałam że wrotycz może być przyprawą ! chyba poszukam go w mojej okolicy ;-)

Bardzo wiele chwastów to zioła lub przyprawy. Często zapomniane.

http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Bylica%20pospolita1-D.jpg - to bylica, też dobra do mięsa o podobnym zastosowaniu jak wrotycz

http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Tobolki%20polne_D.jpg to tobołki - można stosować jako namiastkę czosnku

http://www.ior.poznan.pl/zbsor/atlas_pliki/Tobolki%20polne_D.jpg - a z tego można zrobić zdrowotne winko lub nalewkę o bombowym niebieskim kolorze

 

bylica! no tak niby chwast ;-)

tobołki rosną u mnie na ugorze ;-) [fajna nazwa :lol: ]

trzeci link - prosze o zmianę bo to też tobołek :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...