bounty 18.05.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Witam, Jestem tu nowy i od razu zwracam sie z problemem Znajoma mi osoba przeprowadza się z mieszkania w starym budownictwie do nowszego mieszkania z pełną infrastrukturą. Obecne mieszkanie było ogrzewane piecem kaflowym, a od 3 lat także instalacją wodną z piecem gazowym (wybaczcie jeśli pomyliłem jakies terminy). Instalacja ta składa się z kotła CO (który także podgrzewa wode - brak ciepłej wody w lokalu) i kilku grzejników. Stara instalacja nie będzie przydatna w nowym lokalu, a stary lokal przejmuje ADM i budynek będzie do remontu, więc szkoda robić im taki prezent. Kocioł (dwufunkcyjny) jest firmy HydroTherm, ma zbiornik 8 albo 9 litrów, moc 24,4 - 26,8 kW, zasilany gazem. Do tego jest 6 grzejników Purmo - 2x 40 cm podwójne, 2x 60 cm podwójne, 1x 60 cm potrójny, 1x niewielki rurkowy grzejnik łazienkowy. Do całości dochodzi jeszcze kilkadziesiąt metrów rur miedzianych w większości w prostych odcinkach. Cała instalacja jest nie starsza niż 3 lata. Problem jest następujący - ile wziąć za całość od ewentualnego kupca? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bounty 18.05.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Hej, 100 osób widziało ten temat i nikt nic nie wie? Prosze o pomoc! Napewno ktoś coś wie. Ja sie nie orientuje w temacie ogrzewania - same kotły o podobnej mocy kosztują 3 albo 13 tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bounty 19.05.2006 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 160 osób widziało temat i zero odpowiedzi. W innych tematach o ogrzewaniu - teoretycznych - zawsze ktos sie wypowiada, tutaj nikt nie chce. Mialem nadzieje uzyskac tutaj pomoc, ale sie zawiodlem No nic, dzieki mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 20.05.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Jak chcesz to masz O rurkach zapomnij. W googlach znajdź ceny kotła i grzejników. Podziel to na 3. Wystaw na allegro z cena 1/3 nowej. Puść linka w dziale ogłoszenia. Zobaczysz, czy ktoś będzie zainteresowany. Ja w życiu nie szukałbym używanych grzejników. Ale może amator się znajdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 20.05.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Jak chcesz to masz Ale może amator się znajdzie.... jaki piec ? moc typ nazwa nie mozesz pisać mam do sprzedania samochód ( piec) ile za niego dostanę? dodatkowo sprzedam radio ( grzejniki) ile mam wołac za to w komplecie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 20.05.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 nie mozesz pisać mam do sprzedania samochód ( piec) ile za niego dostanę? dodatkowo spedam radio ( grzejniki) I kable do głośników (rurki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bounty 20.05.2006 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Dzięki za odzew To zawsze coś. Czemu nie kupiłbyś używanych grzejników? Mają 3 lata, zewnętrznie są w stanie idealnym, w środku chyba też nic sie nie popsuło... Cała instalacja miała robione regularne przeglądy przed i po każdym sezonie. To jakaś ogólna tendencja, że nie warto kupować używanych? Przepraszam za trywialne pytanie, ale mam o tym nikłe pojęcie. Z tego co wiem jednak, Purmo daje 5-letnią gwarancje na swoje produkty, więc przez 2 lata grzejniki będą jeszcze na gwarancji. Ceny grzejników (nowych) - wiem tylko że wszystkie są firmy Purmo, znam ich wymiary. Niestety, nie wiem jaki to model - jak rozumiem, bez tego nie można nic powiedzieć... Spróbuję się dowiedzieć wszystkiego i wtedy zapytam. Piec - napisałem o nim co nieco Jest to kocioł dwufunkcyjny firmy Stiebel Eltron / HydroTherm, gazowy, moc 24,4 - 26,8 kW, w środku jest zbiornik o pojemności 8 litrów. Grzeje do maximum 90 st. C. Oznaczenie modelu - "GBC 24 KE Si", niestety google nie daje żadnych rezultatów. Przeglądy dokonywane 2 razy w roku (przed i po sezonie), piec jest w stanie idealnym. Niestety, rozpiętość cenowa kotłów gazowych jest ogromna i głównie dlatego założyłem ten wątek. Nie potrafie sie w tym zorientować, jestem laikiem. Kotły o podobnej mocy kosztują zarówno 3 jak i 5 czy 8 tysięcy, a widziałem nawet za 10 tysięcy. Nie potrafie czytać tych wszystkich parametrów, nie potrafie ich porównać - gdybym umiał to zrobić, to nie byłoby problemu Pomijając już to, że ten sam model może kosztować 500 czy 1000 zł więcej/mniej w różnych firmach. P.S. Rurki zawsze można oddać na złom, jeśli nikt ich nie będzie chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 22.05.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 O cenie decyduje RYNEK. Zrób zdjęcia i wystaw razem ze szczegółowymi opisami na allegro.Zrób też ogłoszenia w prasie lokalnej i w anonsach.Nie demontuj wczeniej instalacji żeby:1) nie pordzewiały grzejniki2) klient mógł zobaczyć, że to wszystko działa Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts