Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i przechodzę do rzeczy, szukałem na forum i nie znalazłem nic w tym temacie:

1. czy ktoś ma wyprowadzenie przewodu spalinowo-powietrznego przez dachówkę wentlacyjna (np. kominek wentylacyjny Brassa) ?

przewód jest na tyle wąski (80/120), że spokojnie przechodzi przez "kominek" Brassa (125), a ja nie chcę budować komina przez dach

2. w jaki sposób jest to wszystko zakończone? i uszczelnione przed deszczem ?

3. czy musi być te 30cm nad powierzchnią dachu skoro jest to instalacja niezależna od warunków atmosferycznych tj. wiatru (w końcu jest to obieg wymuszony)?

4. czy od góry jest jakiś daszek? czy może być to "grzybek" kominka Brassa?

z góry dzięki i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/54155-przew%C3%B3d-spalin-pow-wyprowadzenie-przez-dach%C3%B3wk%C4%99/

hej,

1. Mam tak wykonane wyprowadzenie z 2 pieców gazowych

2. Za bardzo nie wiem, bo robili to dekarze, ale chyba cudów tam nie ma

3. Tak, bo w zimie mógłby zakryć to śnieg i piecyk przestanie działać

4. To zależy od pieca, ja mam w jednym daszek a w drugim rura jest niczym nie zakończona

pozdro

dzięki, wiem że to wymaga ćwiczeń fizycznych ;) ale czy mógłbyś wejść na dach i pstryknąć parę fotem z bliska? - szczególnie frapuje mnie:

1. jak została uszczelniona szpara między przewodem a wnętrzem "wypustu" w dachówce,

2. no i ten daszek nad rurą

z góry jestem wdzięczny

paweł

ps. aha, wiem, że nie masz wyłazu na dach, ale mam nadzieję, że jakaś drabina tobie z budowy pozostała :wink: :lol:

Moi dekarze powiedzieli, ze to rozwiazanie jest nieprawidlowe. Zastosowalem dachowke systemowa Vaillanta. Srednica komina identyczna.

Andrzej, a powiedzieli dlaczego jest nieprawidłowe? może lekko ciebie naciągneli na drogie przejście?

Niestety, bylem poza domem w tym czasie (taka praca). Co do roznicy w cenie to nie jest oszalamiajaca. Dachowka z kominkiem wentylacyjnym kosztowalaby ok. 170zl (Roben), niestety ceny tej Vaillanta nie pamietam. Dodam tylko, ze w kominku Robena srednica jest o ciut za mala do komina (80\120) i musialbym roztaczac.
Niestety, bylem poza domem w tym czasie (taka praca). Co do roznicy w cenie to nie jest oszalamiajaca. Dachowka z kominkiem wentylacyjnym kosztowalaby ok. 170zl (Roben), niestety ceny tej Vaillanta nie pamietam. Dodam tylko, ze w kominku Robena srednica jest o ciut za mala do komina (80\120) i musialbym roztaczac.

sprawdziłem raz jeszcze, materiały i cennik Vaillanta i to co znalazłem:

- przepust przez dach - pionowy (a la kominek wentylacyjny) - rzeczywiscie kosztuje ok150 zł, uff :)

- to co znalazłem wcześniej, to był przepust poziomy przez dach - cena horror! - od 640 - 810 zł

ps. z tego co widziałem w materiałach Brassa ich kominek jest ok. bo ma średnicę wew. 125 mm

wejdź sobie na stronę http://www.ivt.pl

mają dachówki przelotowe praktycznie wszystkich typów i ceny normalne :lol:

dzięki za namiar - rzeczywiście rzeczy mają naprawdę fajne :) szkoda że nie podają cen na stronie

paweł

Gość JACKIE P
no problem - są specjalne tzw płyty kominowe - zastępują jedną dachówkę, mają przelot dedykowany do systemu odprowadzania spalin. Np do dachówki cementowej braas nie ma problemu.