Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kontrastowa ściana w salonie

wilma

Recommended Posts

no właśnie... połaczenie 3 ścian w kolorze kremowym / kości słoniowej o gładkiej strukturze z jedną w kolorze bordowym/czerwonym :D - do tego o fakturze tynku strukturalnego. Ten eksperyment :wink: planuje w salonie 25m, a kontrastową ścianę na jedynej pełnej ścianie w pomieszczeniu. Salon jest dobrze oświetlony (3 okna wykuszowe, jedno mniejsze i tarasowe). Salon jest tez oddzielnym pomiesczeniem, nie jest otwarty na kuchnie.

Korci mnie to mocno... ale brakuje momentami brakuje mi odwagi, tym bardziej, ze nigdzie takiego rozwiązania nie widziałam :roll:

Poradzicie, czy sie sprawdzi, albo poratujcie fotkami pliz

no właśnie... połaczenie 3 ścian w kolorze kremowym / kości słoniowej o gładkiej strukturze z jedną w kolorze bordowym/czerwonym :D - do tego o fakturze tynku strukturalnego. Ten eksperyment :wink: planuje w salonie 25m, a kontrastową ścianę na jedynej pełnej ścianie w pomieszczeniu. Salon jest dobrze oświetlony (3 okna wykuszowe, jedno mniejsze i tarasowe). Salon jest tez oddzielnym pomiesczeniem, nie jest otwarty na kuchnie.

Korci mnie to mocno... ale brakuje momentami brakuje mi odwagi, tym bardziej, ze nigdzie takiego rozwiązania nie widziałam :roll:

Wilma , my też bedziemy miec kontrast w salonie :

œciany czerwono-bordowe , jasny(prawie biały) z akcentem czerni a dokładniej to takie połaczenie jak na zdjęciu

:wink:

http://foto.onet.pl/upload/23/51/_600844_n.jpg

Dodatkowow wypoczynek też czerwono-bordowy i meble i podłoga wenge z połaczeniem jasnego polerowanego gresu.

pozdrawiam,

KasiaR

P.S. na poczštku czerwca bedzie juz gotowy, to dodam zdjęcia :D

Wilma , my też bedziemy miec kontrast w salonie :

œciany czerwono-bordowe , jasny(prawie biały) z akcentem czerni a dokładniej to takie połaczenie jak na zdjęciu

:wink:

http://foto.onet.pl/upload/23/51/_600844_n.jpg

Dodatkowow wypoczynek też czerwono-bordowy i meble i podłoga wenge z połaczeniem jasnego polerowanego gresu.

pozdrawiam,

KasiaR

P.S. na poczštku czerwca bedzie juz gotowy, to dodam zdjęcia :D

Kasia, super!! Chetnie obejrze realne fotki.

Coraz bardziej sie przyekonuje do tego pomysłu...

ja tez mam jasny gres polerowany, tyle ze w całym salonie, ale meble tez beda wenge :)

• 2 weeks później...

Od pomysłu przeszłam do konkretów. zaczełam od zakupienia farby - padło na dulux z mieszalnika. kolor na papierku czerwien wpadająca w bordo - na wypróbowałam na scianie - porażka, czerwien strazacka. Dokupiłam pigmenty, po zmieszaniu wyszedł bordo wpadajacy w brąz :(.

tak żle i tak niedobrze, kupiłam wiaderko beckersa - co wyjdzie, wole nie myslec. nie sadzilam ze bedzie tak trudno dobrać wymarzoną czerwien...

wlasnie tynkarz robi mi strukture pod tą ścianę z gipsu - i niestety nie takiego efektu sie spodziewałam... powiem szczerze duże rozczarowanie... czy wogole takie struktury robi sie z masy gipsowej?

KasiaR - pamietaj o zdjeciach ja na pewno wkleje swoje jak juz bedzie co pokazac.

wlasnie tynkarz robi mi strukture pod tą ścianę z gipsu - i niestety nie takiego efektu sie spodziewałam... powiem szczerze duże rozczarowanie... czy wogole takie struktury robi sie z masy gipsowej?

Robi się ...można sopkojnie z tynku gipsowego fajną strukturę zrobić, choć wszystko zależy czego sie oczekuje i jakie ma umiejętności fachmen.

Można tez więcej dopłacić i kupić gotowy tynk w wiaderku strukturalny o grubszym ziarnie.

Całość można też pomalować specjalnym woskiem dajacym efekt cieniowania bądź po prostu farbą.

• 4 months później...

kupilismy wlasnie takie cos w wiaderku

pisalo tynk strukturalny gruboziarnisty

wcale to gruboziarniste nie jest, daje leciutkie przerysowania na scianie, z daleka wyglada jak zwykly tynk

po pomalowaniu ich bejca (ich tzn z tej samej firmy) wychodza delikatne nierownosci w kolorze i fakturze, ale efekt wcale nie jest mocny niestety...