Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kod Da Vinci

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oczywiście, już się nie mogę doczekać

Hanks mi nie leży, film to pewnie mega hollwoodzka chała, ale jestem ..otwarta :)

tickety zabukowane, idę w niedzielę

marzy mi się atmosfera jak z premiery "Księdza" w Polsce - te starowinki z ikonami Matki Boskiej przed kinem, plujace prawdziwą śliną na ludzi - człowiek ma poczucie, że jest wywrotowcem, walczy z systemem, solidaryzuje się , no smaczek sam ... 8)

książka mnie porwała całkowicie, chyba jednak zapiszę Juniora do zerówki Opus Dei - grunt to mieć człowieka w jakiejś mafii :D

Jeśli chodzi o atak na chrześcijaństwo - to z pewnością, bo jak inaczej traktować takie brednie podlane pseudonaukowym sosem.

Zresztą to może nieźle namieszać w głowie, zwłaszcza ludziom młodym lub nieobeznanym z Pismem i historią Kościoła. Takich rzeczy nie pisze się tylko dla kasy - trzeba nas chrześcijan nie lubić.

Do tego wpisuje się to w pewien szerszy kontekst, którego elementem jest również nagłaśniana ostatnio "Ewangelia Judasza". To są ogromne przedsięwzięcia medialne, których nikt nie robi z miłości do chrześcijan, tylko wręcz przeciwnie.

Jeśli ktoś zrobiłby film o mojej rodzinie, w którym by nas kłamliwie splugawił - to nie mógłby mówić, że to tylko dla kasy. Przecież istnieje ryzyko, że taki film przełoży się na jakieś konkretne nietolerancyjne działania.

A gdybym jeszcze poszedł na ten film i dał zarobić "tfu-rcy", to byłbym głupi, nieprawdaż?

To jest zrestą tylko kolejna próba - było już przecież "wybitne dzieło" Martina S. p.t. "Ostatnie kuszenie Chrystusa". Teraz dostajemy w drugi policzek.

Kończę, bo się rozpalam.

Cześć.

książka mnie porwała całkowicie

Szczescie w tym wszystkim , ze jakos siadlas do kompa

Znaczy nie porwana jednak w calosci

:D

w czesci

chcesz o tym pogadać ? :)

to fascynujące - Chrystus jako istota seksualna :D

dlaczego nie ?

dlaczego Kościół i Historia odebrały MU ten aspekt Człowieczenstwa ?

skoro uwielbiamy tworzyć alternatywne wersje Historii ( a jakby to było z Donaldem, a jak by nie było bitwy pod Cecorą, a gyby ks. Czajkowski... :) to dlaczego nie wersja z żoną Madaleną ?

Jędrzej - sorki , ale w głowie trzeba co nieco mieć. Tyle choćby żeby wystarczyło do rozróżnienia fikcji literackiej od rzeczywistoœci.

Mi się ksišżka bardzo podobała, ale traktuje jš jako ciekawy bestseler. I tyle. Zresztš mieszanie rzeczywistoœci z fikcja to choroba która ma jakšœ nazwę...

A obraza? Wiekszoœć katolików dziœ wykorzystuje na wszelkie sposoby termin "obraza uczuć religijnych", co ja sam uważam za głupotę. Nieswojo się czuję za granicš , kiedy tubylcy patrzš na mnie jak na ciekawy okaz folkloru "katopolskiego", jednoczeœnie obawiajš się czy już jesteœmy jak islamscy terroryœci czy jeszcze nie. W sensie czy czasem nie chcę walczyć z tym czy tamtym jakimiœ bombami ukrytymi pod kurtkš.

A my sami wywołujšc dyskucsję na takie tematy przy pomocy mediów pogłębiamy ten wizerunek.

Amen.

PS co do drugiego policzka - nie dyskutuj tylko zgodnie z nauczanie nadstawiaj drugi a nie pluj tu na film.

8)

Nie rozumiem tego całego szumu. Czyżby nikt nie potrafił zdystansować się do tej historii i naprawdę ludzie wierzą że to wszystko prawda? To książka jak tysiące innych, wg mnie nie zdążyła się rozkręcić zanim się skończyła.

A film? Ponoć kiepski, ja się nie wybieram. Jedyny plus tej całej wrzawy to to że ludzie nie siedzieli przezd TV, tylko sięgnęli po książkę i zaczęli czytać :D .

Nie rozumiem tego całego szumu. Czyżby nikt nie potrafił zdystansować się do tej historii i naprawdę ludzie wierzą że to wszystko prawda? To książka jak tysiące innych, wg mnie nie zdążyła się rozkręcić zanim się skończyła.

A film? Ponoć kiepski, ja się nie wybieram. Jedyny plus tej całej wrzawy to to że ludzie nie siedzieli przezd TV, tylko sięgnęli po książkę i zaczęli czytać :D .

Ludzie wierzš w to w co im każe wierzyć...dobrodziej. A potem to już zaczyna się samo nakręcać.

Zresztš skoro koœciół tak nagłaœnia tš sprawę zarzucajšc kłamstwo to musi byc w tym jakieœ ziarnko prawdy "tłumaczy się winny"... :wink:

Ludzie wierzš w to w co im każe wierzyć...dobrodziej. A potem to już zaczyna się samo nakręcać.

Zresztš skoro koœciół tak nagłaœnia tš sprawę zarzucajšc kłamstwo to musi byc w tym jakieœ ziarnko prawdy "tłumaczy się winny"... :wink:

Ja myślę, że nie o to chodzi, że kościół się tłumaczy ( a tym bardziej, że winny).

Mamy czasy rozluźnienia obyczajów,zatracają się pewne wartości - jak wiara,moralność, zło miesza się z dobrem udając je ( i to dobrze).

Myślę ,że kościół nie chciałby aby to wszystko zatraciło się w ludziach całkiem - zwykła bojaźń a wartości ludzkie.

Być może niepotrzebna ta bojaźń - nie wiem. W moim przypadku film ten nie zmieni mojej wiary .

Koœciół obawia sie o starte wiernych czyli swoich zysków. Taka jest prawda. No i oczywiœcie obawia sie prawdy (patrz film "Ksišdz" i homoseksualne czy tez pedofilskie skandale póŸniej).

Dlatego każde zdanie, obojętnie czy jako udowadniane naukowo czy też opisane jako sensacja histerycznie traktuje jako zagrożenie swoich interesów.

Jedni to dostrzegaja i robiš swoje inni staja murem za krk i mogš dać się nawet zabić za "swojš prawdę". A to już tršci fundamentalizmem katolickim i "walkš za wiarę" (w œredniowieczu zwano toto wielka inkwizycjš).

Ale w końcu Bóg dał każdemu rozum żeby myœlał, a nie żeby zapełnić czymœ czaszkę. I chwała tym którzy nie dajš się zwariować ,tylko używajš szarych komórek w celu samodzielnego wycišgnięcia wniosków.

Koœciół obawia sie o starte wiernych czyli swoich zysków. Taka jest prawda. .

Twoja prawda - moja jest inna :wink:

Skad taka pewność wogóle i przeswiadczenie ze Twoje zdanie to jedyna prawda? Wg mnie to nie jest prawda.

Jak na mój gust kościół obawia się właśnie takich reakcji jak Twoja, doszukiwanie się wszedzie podstępów, złych intencji czy też chęci pozyskania własnych zysków. A to właśnie przez to że zatracją się wartości o których pisałam wcześniej.

Mam nadzieję, że Twoją prawdę nie podziela większość ludzi, bo jeśli nie wierzyć kościołowi ( skupisku dobra i miłości Chrystusowej) to komu wierzyć?

Księża owszem są różni ( bo to tylko ludzie). Ale myślę, żę większość z nich pragnie abyśmy żyli w świecie prawdy a nie zakłamania, obłudy, podejrzliwości.

Ja nie wiedzę nic złego w tym , że kościół oburzył się na film - ma takie prawo. Tak jak Ty oburzyłbys się gdyby ktoś przewrócił do góry nogami dzieje Twej rodziny stawiając ją w niezbyt dobrym świetle.

Jak dla mnie postawa kościoła to nic innego jak obrona godności i dobrego imienia Chrystusa - kogos kogo kośció kocha. Mi to nie przeszkadza. Jeśli kogos kochasz - stajesz w Jego obronie nieprawdaz? Jak mozna to odebrac jako cos zlego? I jak mozna widziec w tym chec zarobkowania?

Ja absolutnie nie mówię, że moja czy też Twoja prawda jest jedyna i niepodważalna.

Pokazuję po prostu jak łatwo ogłupić społeczeństwo...czy w ET też wierzy? A w Harryego Pottera (tu też była histeria o "atak na koœciół"?

Przecież to tylko jeszcze jedna ksišżka sensacyjna . Czy Ludluma też będš wieszać za pisanie o tajnych operacjach FBI czy CIA?

Koœciół histerycznie reaguje na cokolwiek co nie zgadza się ich doktrynš. Jednoczeœnie nie chce przyjšć do wiadomoœci, że ludzie MYŒLĽ i to w dodatku samodzielnie.

Gdyby tš ksišżkš i filmem religie się nie zajęły to...chyba niewiele ludzi by wiedziało że takowa istnieje.

I teraz pytanie czy kler coœ ukrywa czy też ma udziały w tym dziele? Czy faktycznie jest na tyle zacofany, że tak a nie inaczej reaguje...

Zaraz się okaże że IPN weŸmie się za Janka z "4 pancernych" coby się zemœcic za zbrodnie komunizmu...a że to fikcja literacka? Oni muszš mieć sukcesy więc je sobie jakoœ znajdš. A że œwiat się z nich będzie œmiał...?Jak z nas...

Lubię wiedzieć, o czym się gorąco dyskutuje, także się wybiorę, chociaż opisy i opinie wskazują na jeszcze jedną chałę. Pewnie wyjdę rozczarowana, tak jak ze wzmiankowanego "Księdza", który był mega chałą z "ambicjami" i kompletnym niezrozumieniem tematu. Ale co tam - nie chcę powtarzać opinii krytyków, ale wyrażać swoje :) I w ten oto sposób ziększę stopę zwrotu tfoorcom, niech mają ;)

Książki nie czytałam i jakoś małą mam motywację, żeby się za nią zabrać. Temat zdecydowanie nieświeży - czytałam duużo wcześniej kilka DOBRYCH książek z podobnymi tezami. Muszę przypomniec sobie tytuły ;)

Ja absolutnie nie mówię, że moja czy też Twoja prawda jest jedyna i niepodważalna.

Pokazuję po prostu jak łatwo ogłupić społeczeństwo...czy w ET też wierzy? A w Harryego Pottera (tu też była histeria o "atak na koœciół"?

Przecież to tylko jeszcze jedna ksišżka sensacyjna . Czy Ludluma też będš wieszać za pisanie o tajnych operacjach FBI czy CIA?

Koœciół histerycznie reaguje na cokolwiek co nie zgadza się ich doktrynš. Jednoczeœnie nie chce przyjšć do wiadomoœci, że ludzie MYŒLĽ i to w dodatku samodzielnie.

Gdyby tš ksišżkš i filmem religie się nie zajęły to...chyba niewiele ludzi by wiedziało że takowa istnieje.

I teraz pytanie czy kler coœ ukrywa czy też ma udziały w tym dziele?

Czy faktycznie jest na tyle zacofany, że tak a nie inaczej reaguje...

Zaraz się okaże że IPN weŸmie się za Janka z "4 pancernych" coby się zemœcic za zbrodnie komunizmu...a że to fikcja literacka? Oni muszš mieć sukcesy więc je sobie jakoœ znajdš. A że œwiat się z nich będzie œmiał...?Jak z nas...

w ET nie wierze , ale w Chrystusa wierze - zasadnicza roznica polega na tym, ze jedna z tych postaci to fikcja a druga zyla naprawde - czyz nie widzisz tej roznicy?

Gdy osmieszysz postac fikcyjna nikogo to nie zaboli, gdy osmieszysz postac zywa - zaboli to wielu ludzi byc moze.

Czujesz sie oglupiony przez to ze kosciol protestuje? o jakim oglupianiu piszesz? :o ja nie widze ani oglupiania ani nie czuje sie oglupiana.

Oglupiac i wprowadzac zamet w glowach ludzi moze jedynie wlasnie ten film :lol:

Kosciol jedynie prostestuje - i tylko to widze, nie widze w tym podstepu, poprostu protest .

P.S. ksiazki Ludlumma nigdy mnie nie pociagaly, za to moj dziadek czytal namietnie :wink:

A na film moze sie wybiore - mojej wiary on nie zachwieje :wink:

A po co sie doszukiwac jakichs podstepow wogole w tym prostescie, utrudniac sobie zycie. Po co to komu. Protest jak protest :wink: