jędrzej 22.05.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 rrmi Kard. Sodano chodzło o to, że jest szansa na dyskusję i ewangelizację... co niniejszym czynimy. Wiem, że Dan B. napisał książkę, ale przedstawia w niej "fakty" historyczne, opisuje istniejące instytucje - nie powiesz mi że że to jest jakieś s-f i że nie zadajesz sobie pytania: prawda to czy fałsz? No to jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 22.05.2006 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 - nie powiesz mi że że to jest jakieś s-f i że nie zadajesz sobie pytania: prawda to czy fałsz? No to jak? jedrzej Tak sie sklada , ze od dosc dawna mam odpowiedzi na pytania czy to prawda czy falsz. Ciekawa bylam tej dyskusji , dlatego zalozylam watek . Co do ewangelizacji to czytalam ostatnio , ze na Afryke sa zapedy . Nie ma sie co czarowac , ale w Europie coraz mniej ludzi chodzi do kosciola.Mowili o tym biskupi nie tak calkiem dawno , z tego powodu bedzie wiecej ksiezy w Afryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewakk 22.05.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Jedrzej Przeciwnicy Kosciola katolikow nie morduja . I to nie dlatego ze im tego religia zabrania . A co do odwrotnej sytuacji , to Swietej Inkwizycji nie musze nikomu przypominac . Co 15 minut ginie jeden chrześcijanin (za wiarę). przegladając historyczne posty Luca, myślę że jest w doskonałej sytuacji, zatrzymał się na jednym zdarzeniu historycznym (zdarta płyta INKWIZYCJA) i to co się działo i przez tysiąc lat wcześniej i przez tysiąc lat później go nie interesuje...., zazdroszcze Lucowi dziś tak jak w XX w., tak jak 1000 lat temu, 2000 lat temu choćby w KRLD calkowicie racjonalistycznej, ateistycznej za przyznanie się do wiary grozi kulka i powtarzanie jak mantry hasla inkwizycja przy dokonaniach systemów które Boga calkowicie wylaczyły z istnienia, jako racjonalny postęp rozumu który doprowadzał do rzezi milionów bez żadnych sądów, jest cokolwiek hm..... szkoda słów.... temat był o filmie a skończyło się jak zawsze o kapłaństwie kobiet i inkwizycji...... z dyskusji dowiedziałem się że najciekwszą reakcję w Polskich kinach ma młodzież...... śmieją się namaxa....., ale młodzi zawsze są inteligentni tylko Hanksa żal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 22.05.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 rrmi Ewangelizacji nigdy dosyć. A tak po prawdzie to przecież nie chodzi o liczbę. Europa traci wiarę? Jej strata! (choć w Polsce nie widać już wyludniania kościołów). W Afryce Kościół ewangelizuje i prowadzi akcje humanitarne - to chyba dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 22.05.2006 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 W Afryce Kościół ewangelizuje i prowadzi akcje humanitarne - to chyba dobrze. To bardzo dobrze jedrzeju . Podsumowac chyba mozna juz teraz . po przeczytaniu calosci , ja stwierdzam , ze nie ide do kina . Ciekawe co z Majka bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 22.05.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Byłem - bilety akurat dostałem w prezencie. Trochę nudnawy mi się wydał. Gdyby go ograniczyć do ostatnich 15 min - byłby całkiem calkiem. Tak naprawdę to raczej mnie zachęcił do przeczytania książki - odniosłem wrażenie że scenarzysta próbował przełożyć na język filmu rzeczy niezbyt przekładalne... A co do prawdy historycznej. No cóż - historii dobrze nie znam. Nie tu jestem specjalistą. Ale ubawiło mnie że rozpoznanie ciągu Fibonaciego traktuje się jako potwierdzające klasę specjalistki od szyfrów. To trochę tak jak by dobrego matematyka poznawać po tym że 2 + 2 wychodzi mu 4 Ogólnie - w większości filmów jest masa bredni z dziedzin na których się trochę znam - i jakoś nikt nie rozdziera szat z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 22.05.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Jędrzej, twoje wyliczenia mnie powaliły, już jedna osoba spalona, to o jedną za dużo, czy to jest zgodne z kanonami wiary? no coments Znaczy, chodzi Ci o to czy tojest zgodne z przykazaniami? Nie wiem, bo nie znam ani jednego konkretnego przypadku spalenia, za wyjątkiem Joanny d'Arc, którą później uznano za świętą. Na stosach palono przestępców, heretyków (o ile nie chcieli porzucić herezji) oraz czarownice (początkowo, bo potem palono tych, którzy oskarżali o czary) - zatem palono tych, którzy z ówczesnego punktu widzenia byli realnym zagrożeniem (ty nie boisz się czarów, ale ówcześni ludzie nie byli tak racjonalni jak my). Wszyscy tu powtarzają, jaka to straszna była ta Inkwizycja, a nikt nawet trudu sobie nie zadał, żeby coś na ten temat przeczytać! Czy wiesz, że: - to właśnie owa najstraszniejsza hiszpańska Inkwizycja zwalczała zabobon rzekomego istnienia czarów? - to Inkwizycja wprowadziła funkcję obrońcy z urzędu - to Inkwizycja wprowadziła możliwość odwołania zeznań - to Inkwizycja stanowiła pierwowzór dzisiejszych sądów Nie należy przystawiać dzisiejszych kategorii światopoglądowych do zdarzeń historycznych. Dziś karze się pedofilów, a w wiekach średnich za mąż wychodziły 12-latki (to by się dopiero oburzał Jagiełło na nasze drakońskie i zacofane prawo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 22.05.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 rrmi Nie pytam o motywy, bo pewnie jak byś chciała, to byś napisała. Tak czy inaczej: witaj w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 23.05.2006 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Jedrzej A czy sadzisz , ze postepowanie kleru powinno rzutowac na nasza wiare ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewakk 23.05.2006 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Jędrzej, twoje wyliczenia mnie powaliły, już jedna osoba spalona, to o jedną za dużo, czy to jest zgodne z kanonami wiary? no coments Znaczy, chodzi Ci o to czy tojest zgodne z przykazaniami? Nie wiem, bo nie znam ani jednego konkretnego przypadku spalenia, za wyjątkiem Joanny d'Arc, którą później uznano za świętą. Na stosach palono przestępców, heretyków (o ile nie chcieli porzucić herezji) oraz czarownice (początkowo, bo potem palono tych, którzy oskarżali o czary) - zatem palono tych, którzy z ówczesnego punktu widzenia byli realnym zagrożeniem (ty nie boisz się czarów, ale ówcześni ludzie nie byli tak racjonalni jak my). Wszyscy tu powtarzają, jaka to straszna była ta Inkwizycja, a nikt nawet trudu sobie nie zadał, żeby coś na ten temat przeczytać! Czy wiesz, że: - to właśnie owa najstraszniejsza hiszpańska Inkwizycja zwalczała zabobon rzekomego istnienia czarów? - to Inkwizycja wprowadziła funkcję obrońcy z urzędu - to Inkwizycja wprowadziła możliwość odwołania zeznań - to Inkwizycja stanowiła pierwowzór dzisiejszych sądów Nie należy przystawiać dzisiejszych kategorii światopoglądowych do zdarzeń historycznych. Dziś karze się pedofilów, a w wiekach średnich za mąż wychodziły 12-latki (to by się dopiero oburzał Jagiełło na nasze drakońskie i zacofane prawo). Brawo Jędrzej!!!!! Najlepsze jest to że wciąż o kościele rozwodzą się ateisci, a o historii rozmawiają Ci którzy mało o niej wiedzą. Wiele bzdur jest o średniowieczu, gdy w takim oświeceniu kwitły racjonalistyczne wiary w gusła. Inkwizycja to była rewolucja, po raz pierwszy obrońca czy sama instytucja sądu była na owe czasy rewolucyjna gdy zabicie poddanego było niczym..... a ilość ofiar niewielka przy wyczynach Rewolucji Francuskiej Ale mantra "Inkwizycja" powtarzana bedzie w kółko... nawet gdy tematem będzie "pszczółka Maja", ciekawe że 1950 nie rozwodzi się że za dużo ateiści posłali wierzących na szafot..... zresztą niektórzy tylko się interesują ciemną stroną, to takie polskie oglądać wszystko od strony negatywnej.... a dziś niedaleko Caritas da biednym obiad... no ale to nie jest temat do dyskusji dla niektórych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 23.05.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Panowie - powyższe argumenty o inkwizycji widziałem już w druku. Nawet mogę podać źródło Ale chyba nie o tym jest ten wątek? Może nie oceniać czegoś na podstawie ocen innych osób, które często też nie widziały na własne oczy tylko słyszały? Dla mnie jest to film właściwie z jednym, może trywialnym, ale ciągle aktualnym przesłaniem: fanatyzm zabija. Niezależnie od tego jakie jest jego źródło. Fanatyczna wiara w cokolwiek potrafi uzasadnić WSZYSTKO. Takze śmierć niewinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.05.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Podsumowac chyba mozna juz teraz . po przeczytaniu calosci , ja stwierdzam , ze nie ide do kina . Ciekawe co z Majka bedzie? nie wiem. Miałabym ochotę pójść, bo nie byłam na żadnym filmie w kinie ze 3 lata Ale dlaczego mam marnować czas na chałę? Zaproszenia mamy na 14 stą. Dobra, kto chce zaproszenia? Musi reprezentować na raucie branżę turystyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 23.05.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Dobra, kto chce zaproszenia? Musi reprezentować na raucie branżę turystyczną jeśli w "pakiecie" zparosznia jest przelot do Zurichu celem zacieśniania stosunków z Lutrami - ostatecznie mogę się poświęcić w każdym innym - film nie jest wart ponownej męki idę dziś z dziećmi na Dżunglę, popknor będzie i zimne napoje - to się ubawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 23.05.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Uważacie że Dan B. napisał prawdę , czy że jednak nakłamał (czyli, że to fikcja i blaga)? nakłamał "Żywot Bryana" i Madonna z wielkim cycem von Klompfa - też blaga tutaj rozmowao filmach antykościelnych, jakby kogoś interesowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.05.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Dobra, kto chce zaproszenia? Musi reprezentować na raucie branżę turystyczną jeśli w "pakiecie" zparosznia jest przelot do Zurichu celem zacieśniania stosunków z Lutrami - ostatecznie mogę się poświęcić w każdym innym - film nie jest wart ponownej męki idę dziś z dziećmi na Dżunglę, popknor będzie i zimne napoje - to się ubawimy Paprotko, impreza jest w Kraku w Plazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 23.05.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Te Ameryke odkrywacie czy co? Przecież to zwykłe ludzkie chciejstwo i to na dodatek źle przekalkulowane. Każdy się sępi na skarb tempelariuszy (widział kto skarby lichwiarza po kilkuset latach od jego ukatrupienia), a w ich skarbcu jeno kwity od Filipka IV zostały i taniej było załatwić rozwiązanie zakonu i palenie coponiektórych na stosie niż spłatę zadłużenia wewnętrznego Francji. (chyba nas to też wkrótce czeka. ) I jeszcze się dokłada na to dowartościowanie wielkich Francuzów (a konkretnie Merowingów), że to niby ich dynastia od Marii z Magdalii, ciekawe której , a na dodatek Pana Bućka zaprzęgli . Chyba ich powaliło, że niby powyżej to te same geny co im trąciły nocą Św. Bartłomieja i jakąś rewolucją, z której wywodzi się istnienie firmy Gillett. Taaaa, a każdy Polak to Sarmata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 23.05.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Ja pieru, przewinąłem ostatnią stronkę. Ale dyskusja. Ludziska za 3 lata jak się opatrzy Pasja to TVN może po 23 Kod pokaże na Św. Wielkanocne. Miejcie litość. To większym problemem naszego Kościoła jest to że Komunizma nam upadł z nim chęć pozytywnego doboru w naszym Kościele. W takim moim rodzinnym Poznaniu to na ten przykłąd dwóch biskupów mamy. Przeciez ktoś podsuwa te kandydatury papieżowi. A na dokładkę wraca przyboczny Największego Polaka do kraju, jego Ducha niesie i co, i grzęźnie w naszym Polskim bagienku. Co z tego że on na stolcu Stanisława pierścień, tiarę i laskę trzyma, kiedy biskup na zagrodzie równy papieżowi. Co ja klikam Ociec Redaktor po ślubach posłuszeństwa równy za ogrodzeniem papieżowi. Czy was pogło? Ludziska. Lewak zamiast Trockiego, którego pewnie nie zna, to msze w obrządku łacińskim cytuje (mea culpa) Cała reszta filozuje, pierdu, pierdu, jak to u nas religijnie, ile % społeczeństwa i inne statystyki, zara będzie śpiewka o 300 % normy. A ja wam kliknę, że kiedyś to się do tej Unii Europejskiej nie mogłem przyzwyczaić, bo uważałem, że powinno być jak na fladze u Amerykańców, tyle gwazdek ile stanów, tu krajów. A ja wam mówię, że coś w tej fladze jest. Na ten przykład "wieniec z gwiazd 12." Miast pyszczyć weźta wy się lepiej postukajcie w płaskoczole i se pocytujcie Ryja coś o przedszkodzie i poszkodzie, i o głupocie (oczywiście ). Tyla pokoleń trzymano nas w niewoli, niedoli, próbowano zniemczyć, zruszczyć, poczerwienić, ucywilizować. Wytłuczono najmądrzejszych w narodzie, wywożono kibitkami, wagonami bydlęcymi, a ostatnio rynkami nowej pracy. I co to dało? Siem pytam, hem? No co? Ciągle trwamy, solą w oku dwóm orłom czarnym na wschodzie i zachodzie, taki niedostosowany Albinos. To co nas trzymało i trzyma w kupie to tradycja? Nasza Polska TRADYCJA. Gdzie takie Kolendy jak w kraju Polan, gdzie takie zajączki wielkanocne, Śmigusy Dyngusy, wódzia, zagrycha, kibice, co ja kikam, posły, e no mało, pijane drivery na drogach. No gdzie? Przecie toż, to wszystko nasze, polskie. Jedno jest Tradycją przez duże "T", inne jest taką maciupką tradycją, nowoświecką, ale naszą. Kościół też jest nasz, taki jak naród z którego się wywodzi. Kody was podniecają, Graala się wam szukać zachciewa. A może byścia poszukali klejnotów królewskich, które Prusaki j..... (tu należy włożyć uzupełnienie wielce staropolskie) wzienli i w ramach rewanżu za Grunwald (co ja klikam Tanneberg) zakorbili. A tam oprócz korony i jabłka, miecz był na Złotej Bramie w dzielnicy naszej sarmackiej-Kijowie szczerbiony, przez co Szczerbcem go zwali. A może niech kto film zrobi o zabytkach naszych co w Ermitażu i na Kremlu leżą. Że co? Że ich tam nie ma? Chyba się Putinokiowi nos znowu wydłuża. Żaden Amerykaniec tego nie zrobi, no bo kto by poszedł na taki film, a jeszcze Rosjanie by się obrazili. Wszyscy trzepią piankę odnośnie filmiku, a on minie, a nasz Kościół powinien trwać, bo taka nasza tradycja od ponad 1000 lat i nie zapominajmy od czego ona nas chroni? Od zapendu tych co krzyczą i se tłoczą na klamrach "Gott mit uns". Potośmy się ochrzcili, po to Światowida, Swarożyca i inne dłubanki odrzucili, po to któś wersy zrobił Bogarodzicy, ba nawet Rodło umyślił, żeby nam Niemiec nie pluł w twarz. A jak kto nie pamięta, to niech się nie zdziwi kiedy obudzi się w plwocinach i to niekoniecznie swoich. Tym jest wiara Polski mocna, nie licząc błysku w oczach dziecka na widok choinki i prezentów pod nią, biegania po ogrodzie w celu uwicia gniazdka dla zajaczka, no i oczywiście dnia pierwszej komórki. Reasumując podniecacie się taką tam produkcją, miast skorzystać z techniki i se właczyć na DVD takiego MIŚia, albo Jak rozpętałem II światową, albo Karguli i Pawlaków i jeszcze na Kościół pyszczycie. A kto ma nas namaścić cobyśmy nie byli zombi, jak nie ksiądz. Hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 23.05.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Ale go wzięło Ściegienny czy jak ? Tradycja jest całkiem, całkiem nowożytna, a wszystko opiera się na fakcie, że gdyby ktoś ZA NAS nie zmarł męczeńsko, to można byłoby se te kolędy, zajączki i gwiazdorki w buty włożyć, bo to nie byłoby wcale a wcale warte pamiętania. Najwiecej niewiary w swoich wyznawców - ale i tych, którzy nie przynależą, ale ich kodeks moralny ani wiara się nie zmieniła tylko z tego powodu, że nie drepczą do kościoła co niedziela, nie jest inna czy gorsza (niech to Bóg ocenia, nie ksiądz po kolędzie) - ma właśnie Kościół, który miałby jedno mądre wyjście z tej sytuacji: chcesz obejrzeć ? obejrzyj, ale to nieprawda. Jak chcesz prawdy, szukaj jej poza kinem. To napuszenie się - właśnie w kraju, gdzie zabronione od zawsze kojarzy sie z czymś wartościowym - ma idealne odzwierciedlenie we wpływach z pierwszego weekendu wyświetlania. Wszyscy trzepią piankę odnośnie filmiku, a on minie, a nasz Kościół powinien trwać bo taka nasza tradycja od ponad 1000 lat i nie zapominajmy od czego ona nas chroni, od zapendu tych co krzyczą i se tłoczą na klamrach "Gott mit uns". Nie wszyscy, nie wszyscy. Brown powinien jednak coś odpalić Watykanowi [a już Sony Pictures Entertainment to na bank ]; w końcu z takiej sensacyjki zrobić przemiot pożądania ? Takie "Reytanowanie" wobec ZWYKŁEJ książki i ZWYKŁEGO filmu mnie śmieszy, bo stanowi doprawianie - do rzeczy w rozrachunku ogólnym nieistotnej - aury dzieła bądź rewolucji (czy też jedynie rewolty). Potośmy się ochrzcili, po to Światowida, Swarożyca i inne dłubanki odrzucili, po to któś wersy zrobił Bogarodzicy, ba nawet Rodło umyślił, żeby nam Niemiec nie pluł w twarz. A jak kto nie pamięta, to niech się nie zdziwi kiedy obudzi się w plwocinach i to niekoniecznie swoich. To Niemiec jest be ? A ja słyszałem, że to papież obecny ? I on z wizytą ma się w Polszcze zjawić niebawem.. Ma anszlus zrobić u nas ? Czy jak ? Podziel się wiedzą, nie bądź żyła. To co, do broni ??? Czy jak ? Reasumując podniecacie się taką tam produkcją, miast skorzystać z techniki i se właczyć na DVD takiego MIŚia, albo Jak rozpętałem II światową, albo Karguli i Pawlaków i jeszcze na Kościół pyszczycie. A kto ma nas namaścić cobyśmy nie byli zombi, jak nie ksiądz. Hę? Namaścić - owszem, jak komuś potrzeba [po obejrzeniu filmu ? ] A od polecania repertuaru kinowego to są inne media... Tradycja nie zwalnia z wyboru, z myślenia, choć z pięknymi ideami tolerancji, jakie realizowały się w Polsce przez wieki, mogłaby być mniej skłonna do szabelki i gardłowania "Poooolllssskkkaaa!!! Nie oddamy!!!" Patriotyzm zamiast krzyczeć, ostatnio najlepiej szeleszcze. W euro. W Londynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 23.05.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Miast pyszczyć weźta wy się lepiej postukajcie w płaskoczole i se pocytujcie Ryja coś o przedszkodzie i poszkodzie, i o głupocie (oczywiście ). .. No może nie Ryja, sam Jan spode czarnolaskiej lipy pisał: ...nowe przysłowie Polak sobie kupi, że i przed szkodą i po szkodzie głupi... A Ryj to od gęsi był.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 23.05.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Paprotko, impreza jest w Kraku w Plazie a ja ne wem co je Plaza aaa tam, każdy powód jest dobry, by odwiedzić stolicę Ojców dalej nie ma chętnych ? to pędzę odebrać zaproszenia na Dżunglę, bo zakodowanie zakodowaniem, ale jakby PRZEZE MNIE dziś dzieci nie poszły na pokaz, to bym miała dopiero Jesień Średniowiecza z tyłu, a Inkwizycję z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts