Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kod Da Vinci

rrmi

Recommended Posts

Luc... ten wątek to o filmie jest......, jeśli masz podczas każdego filmu skojarzenia z Inkwizycją..., jeśli nawet oglądając Bolka i Lolka masz strach że z szafy wyjdzie mały morderca który w ostatnią niedzielę przyjął I Komunię Św.....

na szczęście codzienie widzę Caritas rozdający chleb i ich po prostu nie interesuje ta dyskusja.... robią swoje.....

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Joshi

I wlasnie miedzy innymi z powodu tychze mordow na tle religijnym , zaden kosciol mnie nie pociaga .

luc Ty nadal z tą samą mantrą od kilku lat???, nie nudzi Cię wracanie co kilka stron do tego samego tematu???

zdarta płyta....

Nie zaslugujesz , jako osoba grzeszna - wystepujaca jednoczesnie pod kilkoma nickami na forum , na powazne potraktowanie . Ja jednak jestem ponad to i chetnie odpowiem :

- klamstwo ! Nie pisze o tym od kilku lat !!! Pisze o tym od niedawna . Wniosek - bedziesz sie smazyl w piekle .

mnie przeraża że czlowiek bez Boga dokonał w historii świata najwiekszych zbrodni i rzezi.... przykłady Rewolucja Francuska, Komunizm, MAo, Kambodza.... bez żadnych sądów, bez żadnego Boga...., za sam fakt bycia wierzącym...., ateizm mnie nie pociąga własnie dlatego

Tu poraza mnie sprzecznosc . Skoro Bog istnieje , to bez niego nie mozna bylo dokonac tych zbrodni .

1 Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. ST Ksiega Rodzaju . Bez Boga nie da sie nic zrobic . Czyz nie tak ?

Luc co sądzisz o autorze słów: "Przeciwnicy Kosciola katolikow nie morduja"

- brak jakiejkolwiek znajomości historii (choćby XX w)??

- celowe kłamstwo??

Pisalem wtedy o wlasnie o historii Kosciola . Przeciez takie zbrodnie , jak Swieta Inkwizycja , Wojny Krzyzowe , podboj Ameryki Poludniowej i Polnocnej , wprowadzanie mieczem ( oczywiscie ) wiary katolickiej na tereny wspolczesnej Polski , a wiec mordy na naszych przodkach , sa czyim udzialem ? Chyba znasz odpowiedz .

Powracam do pytania istotnego :

- czy klamiac i naginajac fakty ale dzialajac dla dobra wiary katolickiej , popelniamy grzech ?

na szczęście codzienie widzę Caritas rozdający chleb i ich po prostu nie interesuje ta dyskusja.... robią swoje.....

Gdybym byl zlosliwy , to skakalbym teraz z radosci . Ale ze nie jestem , wiec chlodno , z perspektywy mej kanapy - odpowiem :

- gdyby Kosciol Katolicki sial i oral a wiec zarabial kase jak normalny czlowiek , to bym przyklasnal . Ale ukryc sie nie da , ze oni tego nie robia , a kase maja . Chyba jak nikt inny na tej planecie . A wiec zajmuja sie redystrybucja srodkow wypracowanych przez innych . Zgadzam sie z tym , ze duzy udzial w produkcji potrzebnej do wytworzenia tych srodkow , maja chrzescijanie , ale to nie zmienia faktu , ze Kosciol tylko posredniczy . A wiec pasozytuje . Pieniadze , to wogole drazliwy temat jezeli chodzi o Koscol . Ale jak chcesz , to mozemy o tym porozmawiac .

Przeciez takie zbrodnie , jak Swieta Inkwizycja , Wojny Krzyzowe , podboj Ameryki Poludniowej i Polnocnej , wprowadzanie mieczem ( oczywiscie ) wiary katolickiej na tereny wspolczesnej Polski , a wiec mordy na naszych przodkach , sa czyim udzialem ? Chyba znasz odpowiedz .

- czy klamiac i naginajac fakty ale dzialajac dla dobra wiary katolickiej , popelniamy grzech ?

Idylliczny świat Alderaana został unicestwiony przez sługę Imperium, moffa Tarkina. Zniszczenie planety było pomyślane jako demonstracja siły - pokaz niszczycielskiej potęgi Imperium. Zagłada Alderaanu odbiła się echem w całej galaktyce.

zapomniałeś obarczyć o to KK i Jezusa, na pewno zrobili to dla zysków

Przeciez takie zbrodnie , jak Swieta Inkwizycja , Wojny Krzyzowe , podboj Ameryki Poludniowej i Polnocnej , wprowadzanie mieczem ( oczywiscie ) wiary katolickiej na tereny wspolczesnej Polski , a wiec mordy na naszych przodkach , sa czyim udzialem ? Chyba znasz odpowiedz .

Idylliczny świat Alderaana został unicestwiony przez sługę Imperium, moffa Tarkina. Zniszczenie planety było pomyślane jako demonstracja siły - pokaz niszczycielskiej potęgi Imperium. Zagłada Alderaanu odbiła się echem w całej galaktyce.

zapomniałeś obarczyć o to KK i Jezusa, na pewno zrobili to dla zysków

Odstaw prochy i wyrazaj sie jasno . Chetnie porozmawiam z trzezwym .

Odstaw prochy i wyrazaj sie jasno . Chetnie porozmawiam z trzezwym .

argumentacja pokazująca wyższośc twej argumentacji, klasy i inteligencji nad moją :lol: :lol: :lol: :wink:

poddaje się

Panowie... a może dajcie sobie po razie i przestańcie udowadniać sobie kto jest mądrzejszy :-?

Do porozumienia nie dojdziecie - jak widać - może lepiej uznać, że są różne zapatrywania na świat, kosmos, religię, dobro i zło.

A moja prawda i tak jest najmojsza :D

argumentacja pokazująca wyższośc twej argumentacji, klasy i inteligencji nad moją :lol: :lol: :lol: :wink:

poddaje się

Dziekuje . Nie wierze jednak , ze majac tyle nickow , poddasz sie bez dalszej walki .

Wszak :

18 Zbudował dom z pajęczyny,

jak szałas stawiany przez stróża. ST Ksiega Hioba .

Dalbys sobie spokoj z tym Korolowo . Bo to Chrzescijaninowi nie przystoi . A i Jezus bedzie sie gniewac.

Najpierw ogólnie:

Wiara, Bóg i Kościół to trzy płaszczyzny (psychologiczne, filozoficzne, historyczne), które choć się splatają to jednak są całkiem odrębne i wzajemnie siebie nie tłumaczą istniejąc jednocześnie jako całość.

Przykro mi, ale zbrodnie katolików nie obciążają Boga, nie mają nic wspólnego z prawdziwą wiarą, podobnie jak decyzje Boga nie mają pogłębiać naszej wiary, a błędy Kościoła nie umniejszają ofiary Jezusa.

Nie umiem tego prościej napisać, ale nie można dowolnie mieszać tych trzech aspektów bez głębszego zastanowienia.

m.dworek

Przepraszam ale to co piszesz jest oparte jedynie na twoich własnych przekonaniach i stereotypach. Jeśli chodzi o Żydów i Jezusa to przeczytaj sobie książkę "Jezus z Nazaretu" Brandsztetera (przechrzczony żyd) - bardzo ciekawie pokazuje klimat tamtych wydarzeń i pozwala dostrzec, że fakt ukrzyżowania Jezusa był cudem.

Poza tym o jakich zbrodniach KK piszesz? Jaką krew mamy na rękach? Może kilka konkretów.

Luc Skywalker

Każdy może otrzymać dar wiary, ale nie każdy chce przyjąć - uważaj bo Bóg lubi gorących, a nie chłodnych. A ty masz zapał, który może Cię przywieźć do Pana :D

Bóg dał nam wolną wolę, możemy go zatam pokochać lub odrzucić.

Kościół Cię odstręcza od Boga? Nie patrz zatem na Kościół, przeczytaj Pismo i uwierz - a może za trudna ta mowa?

Pytałeś, dlaczego bóg wytracił niewinnych, zwierzęta? A dlaczego ich stworzył? Kto to może wiedzieć?

Dla odprężenia:

Pewien rolnik spod Kielc stracił dom w powodzi. Potem odumarła mu żona i dzieci. W końcu jeszcze pobili go bandyci. Zdruzgotany wzniósł ręce ku niebu i zawołał:

- Dlaczego Panie?

Rozległ się grzmot i z nieba dało się słyszeć głos:

- Bo Cię k...wa nie lubię!

...i to by było na tyle :D

Luc Skywalker

Każdy może otrzymać dar wiary, ale nie każdy chce przyjąć - uważaj bo Bóg lubi gorących, a nie chłodnych. A ty masz zapał, który może Cię przywieźć do Pana :D

Bóg dał nam wolną wolę, możemy go zatam pokochać lub odrzucić.

Kościół Cię odstręcza od Boga? Nie patrz zatem na Kościół, przeczytaj Pismo i uwierz - a może za trudna ta mowa?

Pytałeś, dlaczego bóg wytracił niewinnych, zwierzęta? A dlaczego ich stworzył? Kto to może wiedzieć?

Uwierzyc ciezko , jak sie czyta takie kwiatki :

1 Pan tak przemówił do Mojżesza: 2 «Powiedz Izraelitom, aby zebrali dla Mnie daninę. Od każdego człowieka, którego skłoni do tego serce, przyjmijcie dla mnie daninę1. 3 Macie zaś przygotować dla Mnie jako daninę: złoto, srebro i brąz, 4 purpurę fioletową i czerwoną, karmazyn, bisior i sierść kozią; 5 baranie skóry barwione na czerwono i skóry z delfinów2 oraz drzewo akacjowe; 6 3oliwę do świecznika, wonności do wyrobu oleju namaszczania i pachnących kadzideł; 7 kamienie onyksowe i inne drogie kamienie dla ozdobienia efodu i pektorału. ST Ksiega Wyjscia .

Pomijam siersc kozia i inne , ale jak rozumiec zloto ? Po co one Bogu ? Przeciez on moze wszystko ! Przeciez wode w wino zamienial . Skad ta chciwosc ? Co on zamierza za to kupic ?

Takich dziwnych sprzecznosci jest w Biblii wiecej . Co o tym myslec ?

Mozna tez , nie dbajac o niuanse Biblii , zapytac : co Bog chcial nam przekazac zsylajac tsunami ? Ponad 200tys. ludzi z bodaj 25 krajow , zginelo . W tym ponad 80 tys. dzieci . Bog nie jest wiec sprawiedliwy .

...gdyby Kosciol Katolicki sial i oral a wiec zarabial kase jak normalny czlowiek , to bym przyklasnal . Ale ukryc sie nie da , ze oni tego nie robia , a kase maja . Chyba jak nikt inny na tej planecie . A wiec zajmuja sie redystrybucja srodkow wypracowanych przez innych . Zgadzam sie z tym , ze duzy udzial w produkcji potrzebnej do wytworzenia tych srodkow , maja chrzescijanie , ale to nie zmienia faktu , ze Kosciol tylko posredniczy . A wiec pasozytuje . Pieniadze , to wogole drazliwy temat jezeli chodzi o Koscol . Ale jak chcesz , to mozemy o tym porozmawiac .

Wygląda mi na to, że dałeś ostatnio na tacę i teraz żałujesz. :wink:

...Pomijam siersc kozia i inne , ale jak rozumiec zloto ? Po co one Bogu ? Przeciez on moze wszystko ! Przeciez wode w wino zamienial . Skad ta chciwosc ? Co on zamierza za to kupic ?

Takich dziwnych sprzecznosci jest w Biblii wiecej . Co o tym myslec ?

O ile dobrze rozpoznaję cytat, to Bóg zarządził wtedy zrzutkę na przenośną świątynię - musiała być solidna bo na długie lata na pustyni i piękna, żeby nie było wątpliwości kto tu rządzi. :D

Po drugie cytujesz Stary Testament (do tego zarządzenia dotyczące jydejczyków), a KK opiera się przede wszystkim na Nowym Testamencie - tam jest znacznie mniej o złocie, a więcej o miłości i miłosierdziu.

... co Bog chcial nam przekazac zsylajac tsunami ? Ponad 200tys. ludzi z bodaj 25 krajow , zginelo . W tym ponad 80 tys. dzieci . Bog nie jest wiec sprawiedliwy .

Punktując w twoim stylu:

1. Zginęli tylko niewierzący, albo

2. Zginęli tylko innowiercy, albo

3. Zginęli tylko grzesznicy (do siódmego pokolenia), albo

4. Zginęli tylko tacy, którzy od razu poszli do nieba (a żyjąc dłużej mogliby tego nie osiągnąć), albo

5. Zginęli ci, których Bóg nie lubił :D , albo

6. Bóg nas ostrzega przed zgubnymi skutkami plażowania, albo

7. Bóg w tym czasie ratował inne 200 tysięcy ludzi (a może 2 miliony), albo

8. Bóg sznuje wolną wolę człowieka - pozwala opalać się i mieszkać tam gdzie człowiek chce, nawet w rejonie tsunami, albo

9. Bóg dzwonił do tych ludzi z ostrzeżeniem, ale linia była przeciążona, albo

10. Mix tego wszystkiego i jeszcze kilku innych.

Luc, przecież to bez sensu - chciałbyś, żeby Bóg ratował wszystkich przed wszystkimi możliwymi nieszczęściami? To może jeszcze niech dorzuci każdemu po milionie dolców?

P.S.

Może uznasz mnie za pomyleńca, ale oprócz tego że wierzę w Boga, wierzę również w istnienie diabła.

Jedrzej

O ile mozna spierac sie , czy Kosciol ma racje , czy jest ok , to nie da sie wyjasnic : po ktorej stronie stal Bog podczas II wojny swiatowej ? No i takie zbiorowe unicestwienia , jak tsunami . To niewytlumaczalne . Tzn. jesli zalozyc , ze Bog istnieje i ze Biblia to nie bzdura . Stary Testament jest przeciez zapisem historii , Nowy zas przekazuje nam slowa Jezusa .

Mozna oczywiscie sie zapytac : czy slowa Biblii przyjmowac literalnie , czy tez wymagane jest objasnienie jej zapisow ?

Luc Skywalker

Ty wciąż zakładasz, że Bóg stoi po czyjejś stronie w sposób czynny - broni własną piersią i pali żywym ogniem :-?

Deszcz pada na grzeszników i na sprawiedliwych też - chyba zdajesz sobie sprawę, że chodzi o osiągnięcie życia wiecznego, a nie żeby było łatwo lekko i przyjemnie.

Jeśli uwierzysz - zrozumiesz, ale choćbyś zrozumiał - to bez wiary nic nie będziesz wiedział.

I jeszcze jedno: Duch ożywia literę. Pismo Święte to zbiór ksiąg pisanych w różnych okresach i różnymi stylami - lepiej nie traktować wszystkiego literalnie, to na prawdę wymaga objaśnienia jeśli się chce zrozumieć, ale jeśli chce się poznać PRAWDĘ wystarczy przeczytać z wiarą.

Błędnie identyfikujesz ST i NT - oba są jednocześnie zapisem pewnej historii, jak i słów Boga.

P.S.

Tsunami jest wytłumaczalne, chęć do opalania również. Połączenie tych dwóch zjawisk daje nam zbiorowe unicestwienie. Dlaczego liczba robi na tobie tak wielkie wrażenie? Przecież rozpacz rodzin związana jest zazwyczaj z utratą kogoś pojedyńczego - kto mógł zginąć zadławiając się hamburgerem.

Patrząc średnio w skali powiedzmy 100 lat, to na zwykłą grypę umarło w tym czasie 100 razy więcej ludzi niż od wszystkich tsunami razem. Bilans wypadków drogowych jest równie porażający!

Do tego gdyby nie TV nic byś nie wiedział o tym tsunami. No a Bóg pewnie nie ogląda :D

Zaczne od konca .

Ksieza niech sluza komu chca . Jezeli wierni placa im - to jest ok. Jezeli jednak dostaja kase od rzadu , ktory jest rzadem ateistow i innowiercow rowniez , to jest podle . I to ze strony kleru , bo rzad zeby wyasygnowac , musi byc zainspirowany . Robia tym samym swojej religii wiecej szkody , niz pozytku plynie ze strony budowy np. Swiatyni Opatrznosci Bozej . Czy Bog chce zeby ludzie sie ubozyli w celu tej budowy ?

Moze i jestem narzedziem w reku bozym . Ale skoro jestem , wiec Bog mial jakis cel w mym stworzeniu . Robie wiec co do mnnie nalezy .

Bog stoi chyba po jednej ze stron . No bo dlaczego przykazanie nr 1 ( najwazniejsze ? ) nakazuje wierzyc tylko w niego , w zadnego innego Boga . Sa wiec inni Bogowie . I to sa byc moze czesci tych stron . A wojna i tsunami pokazuje , ze gina wszyscy . Dawniej twierdzono , ze to kara za grzechy . Cos i eminencji Glempowi sie wymsklo .

Kto ma objasnic takiemu niedowiarkowi jak ja , zapisy Biblii ? Rozumiem je w takim stopniu , na jaki pozwala mi moj rozum , moje doswiadczenie zyciowe . A dlaczego to moja interpretacja Biblii jest bledna ?