Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kod Da Vinci

rrmi

Recommended Posts

:D :D :D

To z całą pewnością nie jest Tomek J. :wink:

Z całą pewnością nie jest. Piszę zawsze pod własnym nickiem, nie potrzebuję tak, jak co poniektórzy, mnożeniem nicków leczyć kompleks małego... dworka :)

Jestem ateistą z przekonania i w filmie nie widzę nic poza filmem kryminalno-sensacyjnym. Filmem średniej klasy, który można obejrzeć i nawet z przyjemnością, ale można też odpuścić bez wielkiej szkody. Z całą pewnością film nie zasługuje na szum, jaki wokół niego zrobiono. A to, co woła o pomstę do nieba to nie hipotezy na temat Marii Magdaleny, czy Opus Dei, ale pieprzony ciemnogród zwany Polską, rządząny przez anioły stróże:

http://wiadomosci.onet.pl/1334976,11,item.html (podkreślenia moje)

"Kod da Vinci" nie zostanie wyświetlony w Świdniku w Lubelskiem. Taką decyzję podjął burmistrz miasta Waldemar Jakson, który zakazał emisji filmu w podległym mu, finansowanym z budżetu miasta kinie. Powód? Recenzje na tyle go zniechęciły, że uznał, iż nie jest wart pokazania świdniczanom. (...)

"Bliska jest mi nauka głosząca, że droga do świętości prowadzi przez pracę zawodową i wypełnianie codziennych obowiązków chrześcijanina. Dużym szacunkiem obdarzam kult aniołów - szczególnie aniołów stróżów" - pisze na swojej stronie internetowej. (...)

"Kierownik kina powiedział nam, że filmu w Świdniku nie będzie, bo zabrakło kopii. A tak naprawdę chodzi o związki burmistrza z Opus Dei" - denerwuje się świdnicki radny Jan Kondrak.

W ślad za decyzją burmistrza Świdnika idą włodarze innych miast. Film zablokowano już w Dobrym Mieście na Warmii. Kontrowersyjnego obrazu nie zobaczą też mieszkańcy Śremu, rodzinnego miasta Romana Giertycha. Dylematy z "Kodem" mają też włodarze innych miast. Gorące debaty - sprowadzać film czy nie - toczą się np. w Policach i Hajnówce.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale to jest ewidentna cenzura. I w dodatku wychodzi, ze jakie są poglądy i opinie burmistrza takie powinni prezentowac mieszkańcy :o :o :o :o :o :o :o a jak sie nie podoba to spadac do sasiedniej gminy?????

Bez przegiec.

Juz gdzieś pisałam, w mojej opinii Kościół ma prwo apelować do wiernych o to czy tamto ale władze państwowe??? Skandal, zeby burmistrz, wójt czy prezydent a nawet senator Bender czy inny Przemysław traktował ludzi jak grupę infantylnych istotek, za które trzeba decydować.

Skandal, zeby burmistrz, wójt czy prezydent a nawet senator Bender czy inny Przemysław traktował ludzi jak grupę infantylnych istotek, za które trzeba decydować.

Dropsiak, ależ taki urzędas nie traktuje ludzi jak infantylnych istotek ! On z bezczelnym uśmieszkiem zakazuje, bo tak mu się podoba, bo on ma władzę, bo nie będą mu tu "łobywatele" podskakiwać, skoro on wie, co dla nich dobre, jak mają myśleć, w co wierzyć. A ta sugestia o marnej jakości filmu i trosce o dobro mieszkańców ma tylko być przykrywką. W każdym cywilizowanym kraju taki urzędas dostałby kopa i poleciał ze swego stołka wysokim łukiem - ale tu, w naszej wsi zwanej Polską taki ktoś to raczej ma szanse zostać ministrem.

Zaczne od konca .

Ksieza niech sluza komu chca . Jezeli wierni placa im - to jest ok. Jezeli jednak dostaja kase od rzadu , ktory jest rzadem ateistow i innowiercow rowniez , to jest podle.

Mamy w Polsce ok. 48% zdeklarowanych katolików (chodzących w każdą niedzielę do kościoła) - mają oni prawo do tej kasy. Ja osobiście nie odpuszczam żadnej okazji do odebrania laickiemu państwu pieniędzy, które ukradło mi w podatkach! I cieszę się że część przypada na budowę czegoś z czego będę korzystał i co pozostanie dla moich wnuków.

Z drugiej strony nasze państwo łoży też kasę na projekty, które są mi wrogie - więc jest remis.

Moze i jestem narzedziem w reku bozym . Ale skoro jestem , wiec Bog mial jakis cel w mym stworzeniu . Robie wiec co do mnnie nalezy .

Zgadza się :D Ja też (mam nadzieję).

Bog stoi chyba po jednej ze stron . No bo dlaczego przykazanie nr 1 ( najwazniejsze ? ) nakazuje wierzyc tylko w niego , w zadnego innego Boga . Sa wiec inni Bogowie .

"Jest jeden Bóg. Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a złe karze"

Nie ma innych bogów, jest szatan.

Człowiek może się kłaniam innym bożkom - np. mamonie, rozumowi, technice itd.

Najważniejsze jest przykazanie miłość (chyba nie muszę cytować?)

Kto ma objasnic takiemu niedowiarkowi jak ja , zapisy Biblii ? Rozumiem je w takim stopniu , na jaki pozwala mi moj rozum , moje doswiadczenie zyciowe . A dlaczego to moja interpretacja Biblii jest bledna ?

Przeczytałeś całe Pismo? Przeczytaj choć cały NT :-?

(i nie mów że czytałeś, bo widać że nie)

Mamy w Polsce ok. 48% zdeklarowanych katolików (chodzących w każdą niedzielę do kościoła) - mają oni prawo do tej kasy. Ja osobiście nie odpuszczam żadnej okazji do odebrania laickiemu państwu pieniędzy, które ukradło mi w podatkach!

Fajnie. Mamy więc w Polsce dwa państwa: laickie, które trzeba orżnąć kiedy tylko się da i katolickie, które trzeba szanować i które ma wykładać kasę na wszelkie sprawy religijne.

Iście katolicka postawa ! (nie mylić z: chrześcijańska)

:D :D :D

To z całą pewnością nie jest Tomek J. :wink:

Z całą pewnością nie jest. Piszę zawsze pod własnym nickiem, nie potrzebuję tak, jak co poniektórzy, mnożeniem nicków leczyć kompleks małego... dworka :)

Jestem ateistą z przekonania i w filmie nie widzę nic poza filmem kryminalno-sensacyjnym. Filmem średniej klasy, który można obejrzeć i nawet z przyjemnością, ale można też odpuścić bez wielkiej szkody. Z całą pewnością film nie zasługuje na szum, jaki wokół niego zrobiono. A to, co woła o pomstę do nieba to nie hipotezy na temat Marii Magdaleny, czy Opus Dei, ale pieprzony ciemnogród zwany Polską, rządząny przez anioły stróże:

http://wiadomosci.onet.pl/1334976,11,item.html (podkreślenia moje)

"Kod da Vinci" nie zostanie wyświetlony w Świdniku w Lubelskiem. Taką decyzję podjął burmistrz miasta Waldemar Jakson, który zakazał emisji filmu w podległym mu, finansowanym z budżetu miasta kinie. Powód? Recenzje na tyle go zniechęciły, że uznał, iż nie jest wart pokazania świdniczanom. (...)

"Bliska jest mi nauka głosząca, że droga do świętości prowadzi przez pracę zawodową i wypełnianie codziennych obowiązków chrześcijanina. Dużym szacunkiem obdarzam kult aniołów - szczególnie aniołów stróżów" - pisze na swojej stronie internetowej. (...)

"Kierownik kina powiedział nam, że filmu w Świdniku nie będzie, bo zabrakło kopii. A tak naprawdę chodzi o związki burmistrza z Opus Dei" - denerwuje się świdnicki radny Jan Kondrak.

W ślad za decyzją burmistrza Świdnika idą włodarze innych miast. Film zablokowano już w Dobrym Mieście na Warmii. Kontrowersyjnego obrazu nie zobaczą też mieszkańcy Śremu, rodzinnego miasta Romana Giertycha. Dylematy z "Kodem" mają też włodarze innych miast. Gorące debaty - sprowadzać film czy nie - toczą się np. w Policach i Hajnówce.

kurde tomek- jestem w szoku na prawde

bylem pewny, ze gosc wypisujacy takie pierdoly na forum MUSI miec cos wspolnego z moherowcami a tu sie okazuje ze ty masz kurde ZDROWE!!!!! podejscie do sprawy katolikow

masz u mnie duzego plusa ;)

acha mozesz przypomniec do kiedy mam czas z tym stanem surowym?

kurde zapomnialem...

no chyba ze chcesz sie wycofac z zakladu.....????

moglibysmy inaczej oblac moja budowe ;)

Nie ma innych bogów, jest szatan.

Człowiek może się kłaniam innym bożkom - np. mamonie, rozumowi, technice itd.

Najważniejsze jest przykazanie miłość (chyba nie muszę cytować?)

Jezeli jest jeden Bog , to co to za zamieszanie z religiami na tym swiecie . Od Kosciola przeciez jest starszy np. buddyzm , judaizm .

Uzasadnij dlaczego przykazanie o milosci jest najwazniejsze .

Co do tego , ze nie podoba Ci sie , za rzad czasami wydaje kase niezgodnie z Twoimi oczekiwaniami , to mysle podobnie . Ale jak wydaje ja w imie religii , to dla mnie obraza uczuc . Cos odwrotnego do obrazy uczuc religijnych . Jestem pewien , ze gdyby pozbawic kler ich majatku , to i wiernych by zabraklo . Kosciol doskonale o tym wie , dlatego walczy jak lew o pieniadze . No i te podatki . Dlaczego oni ich nie placa ?

bylem pewny, ze gosc wypisujacy takie pierdoly na forum MUSI miec cos wspolnego z moherowcami

A co, czyżbyś miał z takowymi cos wspólnego ?... :o

a tu sie okazuje ze ty masz kurde ZDROWE!!!!! podejscie do sprawy katolikow

Mam, jakie mam. Jestem ateistą, ale jestem też tolerancyjny wobec wszystkich religii. Tzn. jestem tolerancyjny tak długo, jak długo te religie głoszą zasadę tolerancji wobec ludzi takich, jak ja. A moje tolerancja wobec wyznawców rządzi się dokładnie takimi samym zasadami: podyskutować na takie tematy mogę i nawet z miłą chęcią, ale jak mi ktoś wyrzuty robi, że jestem ateistą i próbuje zbawić na siłę, to się robię z leksza nerwowy ;)

acha mozesz przypomniec do kiedy mam czas z tym stanem surowym?

A guzik ! Co ci będe ułatwiał ! :D Sam poszukaj.

no chyba ze chcesz sie wycofac z zakladu.....????

Przenigdy ! :D

moglibysmy inaczej oblac moja budowe ;)

Byle nie rzadkim moczem ;)

W sprawach oblewania - zawsze do usług. :D

Hanys z Hanysem zawsze sie dogada - mam bilety na film i dylemat ...

w piątek nasi grają :x

Weś se nie rób żartów !!!

To nie masz dylematu!

Bilety wrzuć do kibla kup se piwo i wierz że będzie dobrze.

Paciorek za naszych nie zaszkodzi...

A ja na film nie idę!

Bo to jest brzydki film !

(proboszcz powiedział ...)

...Od Kosciola przeciez jest starszy np. buddyzm , judaizm.

Dajesz mi broń do ręki:

Żydzi wierzą w tego samego Boga co chrześcijanie (i muzułmanie też), a buddyzm jest religią bez boga.

A tak wogóle to spójrz, że wszystkie religie pogańskie i antyczne upadły - nie dlatego że chrześcijaństwo je wytępiło (tak pewnie myślisz) - po prostu są one niespójne filozoficznie i w dzisiejszych czasach byłyby po prostu śmieszne.

Sorry, ale nie chcesz chyba powiedzieć że wierzysz w istnienie kilku bogów 8)

Uzasadnij dlaczego przykazanie o milosci jest najwazniejsze

No mówiłem, że nie czytałeś Ewangeli.

Jezus zapytany o to które przykazanie jest najważniejsze, powiedział że najważniejsze jest to przykazanie (cytuję z pamięci):

"Będziesz miłował Pana Boga swego z całej duszy swojej, z całego serca swego [...] a bliźniego swego jak siebie samego"

Inaczej mówiąc: nie rób drugiemu co tobie nie miło, lub kochaj i rób co chcesz. Czy to wymaga uzasadnienia?

Jestem pewien , ze gdyby pozbawic kler ich majatku , to i wiernych by zabraklo . Kosciol doskonale o tym wie , dlatego walczy jak lew o pieniadze.

Cały majątek Kościoła pochodzi z tego co dają i dawali wierni. Dla odmiany w Polsce komuniści zabrali Kościołowi 90% nieruchomości - więc nie wiem o czym mówisz.

Podaj jakiś przykład tej krwiożerczej walki o pieniądze. :-?

No i te podatki . Dlaczego oni ich nie placa ?

Nie płacą podatku z tacy (z działalności gospodarczej płacą). Taca to darowizna wiernych, którzy już zapłacili podatek od tego co na niej kładą - mają płacić drugi raz? Przecież laickie fundacje mają tak samo!

Poza tym, jak pewnie dalo się zauważyć jestem gospodarczym liberałem - ja bym wogóle zlikwidował podatek PIT, a wiele innych ograniczył.

Tiaaaaa i ZUS od tacy też odprowadzają :):) A zresztą po co - przecież wierni odprowadzili , nie ?

Zawsze coś .... i te samochody z zagranicy na cele "kultu religijnego" to też cool jest - no bo Niemcy zapłacili , kiedyś, może.... a w ogóle to stara sprawa i wiem, wiem, więcej miłosierdzia chrześcijańskiego ...:)