Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fajnie. Mamy więc w Polsce dwa państwa: laickie, które trzeba orżnąć kiedy tylko się da i katolickie, które trzeba szanować i które ma wykładać kasę na wszelkie sprawy religijne.

Iście katolicka postawa ! (nie mylić z: chrześcijańska)

Nie Szanowny Panie! Mamy jedno państwo - laickie, które okrada swoich obywateli na wszelkie możliwe sposoby. My nie płacimy podatków, my płacimy haracz! Dzień wolności podatkowej (uwzględniający haracz na ZUS) przypada w październiku!

To właśnie nasze lewicowe i socjalistyczne (wciąż niestety) państwo usiłuje mnie orżnąć na każdym kroku! A potem z moich podatków opłaca się projekty, na które bym nawet nie plunął!

Piszesz, że państwo wykłada kasę na wszelkie sprawy relijne - to znaczy na co i ile? Nie rozśmieszaj mnie (bo mam zajady) :-?

Skoro państwo finansuje obrazoburczą pseudosztukę, to dla równowagi może dorzucić coś do współczesnej sztuki sakralnej (choć do równowagi to jest bardzo daleko).

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213496

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tiaaaaa i ZUS od tacy też odprowadzają :):) A zresztą po co - przecież wierni odprowadzili , nie ?

A jaką emeryturę potem dostają? Przeczytaj sobie ustawę - koniec końców gdyby zwrócono Kościołowi to co ukradli komuniści, to z samej dzierżawy dochody byłyby wyższe niż to co księża dostają na starość.

Żeby była jasność - uważam że powinno się zwrócić wszystkim, to co ukradli czerwoni.

Tymczasem pozwolono im ukraść to drugi raz (tym razem prywatnie).

.... i te samochody z zagranicy na cele "kultu religijnego" to też cool jest

To chyba już nieaktualne. Ale chciałem zauważyć, że wykorzystywali to przeważnie założyciele pseudokościołów (i pewnie z tą myślą stworzono lukę w ustawie, bo Kościół o to nie zabiegał)

Żeby była jasność - uważam, że przy tak złodziejskim systemie podatkowym należy wykorzystywać wszystkie możliwe luki. Z drugiej strony, jako liberał uważam, że podatki powinny być niskie, ale bez żadnych ulg i wyjątków.

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213507

... Dla odmiany w Polsce komuniści zabrali Kościołowi 90% nieruchomości - więc nie wiem o czym mówisz...

...koniec końców gdyby zwrócono Kościołowi to co ukradli komuniści, to z samej dzierżawy dochody byłyby wyższe niż to co księża dostają na starość...

jędrzej-u Ty na pewno nie wiesz o czym piszesz. Gdybyś tylko trochę włożył wysiłku w poznanie prawdy... . Wyobraź sobie, że w okresie Polski ekstra komunistycznej (za życia Stalina) polityka państwa w stosunku do kościoła była jak na metody stalinowskie baaardzo liberalna (czy słyszałeś o przypadkach równania z ziemią kościołów katolickich??? :o ja nie słyszałem: a słyszałeś o równaniu cerkwi z ziemią??? - bo ja słyszałem i czytałem o tym). Nawet w obecnie dostępnych dokumentach z tamtego okresu wyraźnie były wzmianki o unikaniu jawnych ataków na kościół katolicki - komuniści wiedzieli, że jawny atak na kościół w Polsce może skończyć się tylko jednym: rewolucją... .

Odnośnie 90% majątku kościoła znacjonalizowanego - co masz na myśli??? Nie tylko kościół stracił majątek na rzecz skarbu państwa. Ale 90% - to juz propaganda nie fakty. Bo majątek kościoła to kościoły, plebanie, zakony, klasztory a nie tylko budynki świeckie (jak szpitale lub szkoły). Jakoś nie słyszałem o punkrockowym koncercie w dawnym zakonie cystersów lub dyskotece w byłym kościele. :evil:

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213528

BOORG

Czerwoni po prostu bali się KK w Polsce i dlatego nie doszło do eksterminacji. Podobnie jak nie doszło do kolektywizacji rolnictwa, bo czerwoni bali się narodu. Rety, jacy ci komuniści dobrzy byli... i tacy liberalni.

Co to ma wspólnego z grabieżą dóbr kościelnych? To zdaje się Ty nie wiesz o czym piszesz - pozostawiono Kościołowi tylko świątynie i klasztory - zagrabiono szpitale, szkoły a przede wszystkim ziemię (tak jak i innym posiadaczom zresztą).

Teraz już nikt nie chce pamiętać, że to wokół Kościoła i w Kościele gromadziła się antykomunistyczna opozycja - z Michnikami i Kuroniami na czele. To właśnie Kościół, broniony przez tych wyszydzanych dziś wierzących prostaczków, dawał schronienie i możliwość działania antykomunistycznej inteligencji, która dziś (w większej części) przybrana w libertyńskie piórka pluje na kler i wiernych.

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213556

...Czerwoni po prostu bali się KK w Polsce i dlatego nie doszło do eksterminacji. Podobnie jak nie doszło do kolektywizacji rolnictwa, bo czerwoni bali się narodu. Rety, jacy ci komuniści dobrzy byli... i tacy liberalni.

Co to ma wspólnego z grabieżą dóbr kościelnych? To zdaje się Ty nie wiesz o czym piszesz - pozostawiono Kościołowi tylko świątynie i klasztory - zagrabiono szpitale, szkoły a przede wszystkim ziemię (tak jak i innym posiadaczom zresztą)...

Nikt o komunistach nie pisze dobrzy i liberalni. :evil: Napisałem tylko, że za życia Stalina mogło zdarzyć się dużo więcej nieszczęść niż wydarzyło się. Dla Stalina kościół polski był lokalnym problemem komunistów polskich. I całe szczęście (dla kościoła).

Co do dóbr kościelnych: jaką wykładnią posługujemy się ilościową czy wartościową? :o Bo inaczej nie dojdziemy do ładu. Jeżeli liczysz 1 h gruntu na równi z 1 nieruchomością to faktycznie może dojdziemy do 90% majątku. Ale jeżeli liczymy poprzez realna wartość majątku to jednak 1 nieruchomość w centrum Warszawy to równowartość kilkuset hektarów najlepszej ziemi rolnej... .

Nie wiem o czym piszę... Hmmmm... Bez komentarza.

Nacjonalizowano wszystko. Zabierano majątki każdemu. Pytanie dlaczego biadolisz tylko nad losem i majątkiem kościoła? Ja znam osobiście rodzinę dotkniętą nacjonalizacją majątku. Rodzina policjanta II Rzeczypospolitej z Wilanowa. Ziemia zabrana pod budowę elektrociepłowni Siekierki a do jego domu dosiedlona obca rodzina. Na odszkodowanie nie ma szans (bo za komuny coś tam dostali) a pozbyć się dosiedlonej rodziny nie sposób (prawo o zasiedzeniu czy jakoś tak).

Reasumując: albo sprawiedliwość dla wszystkich albo dla nikogo. A nie bo kościół to biedny i trzeba wszystko oddać a reszta da sobie radę... .

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213566

BOORG

Nie czytasz moich postów uważnie - ja właśnie jestem za tym, żeby oddać wszystkim to co zostało ukradzione (Kościołowi też), nie biadolę tylko nad losem Kościoła.

Natomiast Ty piszesz, że czerwoni mogli zrobić gorsze rzeczy, a nie zrobili... brzmi to trochę jak pochwała komuchów. Moim zdaniem zrobili wszystko najgorsze co tylko mogli zrobić (bez sikania ze strachu w gacie). Parę osób zresztą zabili na śmierć.

Uściślijmy: ziemia to też nieruchomość. Przy każdym przedwojennym kościele były parcele, które komuniści ukradli. Niektóre z nich są teraz prawie w centrach miast... zresztą co za różnica jak to liczyć!

Ukradli większość, a właściwie prawie cały majątek, który mógł przynosić Kościołowi dochód, a zostawili tylko to co trzeba utrzymywać (teraz praktycznie z samej tacy).

I jeszcze raz: ja nie biadolę nad losem ograbionego kościoła - to moi adwersarze wywołali temat podatków i ZUSu, którego kościół nie płaci. Ja przytaczam tylko kontrargumenty.

A tak wogóle to nie życzę sobie właśnie, żeby jak położe 10zł na tacę, to przylatywał zaraz Nefer albo Luc Skywalker i zabierał z tego 1,90zł (albo i więcej) na łatanie soc-dziury budżetowej. Wara od moich pieniędzy! :evil:

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213567

Cały majątek Kościoła pochodzi z tego co dają i dawali wierni.

Niedawny przyklad dotacji budowy Swiatyni Opatrznosci Bozej .

Nie uwazam , ze caly majatek Kosciola pochodzi z datkow dobrowolnych . Kosciol zmonopolizowal Boga . A ze ludzie w dawnych czasach nie potrafili wyjasnic zjawisk przyrody , wiec Kosciol wyjasnial , ze np. deszcz jest wtedy , jak aniolowie placza . A jak sie Bog gniewa , to wiadomo - pioruny . Jezeli sie takie bzdury z przeszlosci poczyta , to wyraznie widac , ze Kosciol dostosowuje sie na bezaco do zmieniajacego sie swiata , starajac sie zawsze byc na topie . No przeciez oni krolow spowiadali ! Majatek byl wymuszany poprzez zastraszenia . A taka dziesiecina ? A chlopi panszczyzniani pracujacy w koscielnych folwarkach , przeciez to bylo niewolnictwo . A handlowanie odpustami .

Co do stanu obecnego , to skoro ja musze placic podatki , to dlaczego oni nie ? Jak wszyscy , to wszyscy . Bez wyjatku . Jezeli chcesz ofiarowac jakas sume komukolwiek , to nasze panstwo ( nadmiernie fiskalne ) pobiera podatek . A wiec tace rozliczyc trzeba tez . To proste . Kosciol robi sobie szkode nieujawniajac dochodow i nie placac podatkow tak jak wszyscy . I niech przestanie wyciagac reke po wiecej . Jak wierni chca Kosciol ozlocic , to ja moge jedynie przyklasnac . Ale okradac sie nie pozwole .

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213569

Nie Szanowny Panie! Mamy jedno państwo - laickie, które okrada swoich obywateli na wszelkie możliwe sposoby.

A jednym ze sposobów jest dotowanie Świątyń Opatrzności Czegoś, Co Nie Istnieje, urządzanie show pt. "Przyjeżdża Benedykt", dawanie z tej okazji dnia wolnego itp. cudności. K...wa, z czego to, jak nie z naszych podatków ?

To właśnie nasze lewicowe i socjalistyczne (wciąż niestety) państwo usiłuje mnie orżnąć na każdym kroku!

ROTFL ! :D Facet, obudź się: mamy rok nie 1956, lecz 2006 i rządzi nami prawicowe oszołomstwo.

Skoro państwo finansuje obrazoburczą pseudosztukę, to dla równowagi może dorzucić coś do współczesnej sztuki sakralnej (choć do równowagi to jest bardzo daleko).

Yap ! To, co w sprzeczności z Kościołem to obrazoburcze, to, co po myśli Kościoła to cacy ?... Rewelacyjne poglądy !

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213622

Moim zdaniem zrobili wszystko najgorsze co tylko mogli zrobić (bez sikania ze strachu w gacie). Parę osób zresztą zabili na śmierć.

Czewoni w położomyn na wschód od nas kraju "zabili na śmierć" (:D) miliony. Więc nie pieprz, że nasi "zrobili wszystko najgorsze co tylko mogli".

A tak wogóle to nie życzę sobie właśnie, żeby jak położe 10zł na tacę, to przylatywał zaraz Nefer albo Luc Skywalker i zabierał z tego 1,90zł (albo i więcej) na łatanie soc-dziury budżetowej. Wara od moich pieniędzy! :evil:

Ty sobie możesz nie życzyć, ale jest to darowizna i powinna być opodatkowana. Skoro ja płacę podatki, to ksiądz też może - wobec prawa nie ma róznych i równiejszych.

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213624

Niedawny przyklad dotacji budowy Swiatyni Opatrznosci Bozej

Zaczynasz się powtarzać.

Kosciol zmonopolizowal Boga . A ze ludzie w dawnych czasach nie potrafili wyjasnic zjawisk przyrody , wiec Kosciol wyjasnial , ze np. deszcz jest wtedy , jak aniolowie placza...

Myślałem, że dyskutujemy poważnie, a nie o bzdurach :(

Nie wiem, gdzie wyczytałeś takie bzdury, ale nie ma to nic wspólnego z wiarą i Kościołem.

...A taka dziesiecina ?...quote="Luc Skywalker]

Marzę o dziesięcinie :D

...skoro ja musze placic podatki , to dlaczego oni nie ? Jak wszyscy , to wszyscy . Bez wyjatku.

Taca to nie jest dochód (co najwyżej przychód). Ale przede wszystkim taca to są pieniądze które wierni dają sami sobie - wewnętrzna zrzutka na potrzeby parafii lub kurii. Dlatego jeszcze raz powtarzam - wara od moich pieniędzy :evil:

A jak potrafisz, to zmuś swoje laickie państwo by nie pobierało podatku również od Ciebie (tak jak nie bierze od supermarketów, obcego kapitału i fundacji Kulczyka) :D

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213772

A jednym ze sposobów jest dotowanie Świątyń Opatrzności Czegoś, Co Nie Istnieje, urządzanie show pt. "Przyjeżdża Benedykt", dawanie z tej okazji dnia wolnego itp. cudności. K...wa, z czego to, jak nie z naszych podatków ?

Umówmy się, że to z moich podatków, a z twoich Kozyra, Nieznalska i inni tfu-rcy.

Facet, obudź się: mamy rok nie 1956, lecz 2006 i rządzi nami prawicowe oszołomstwo

Do prawicy to im jeszcze daleko! A nasze państwo nadal ma socjalistyczną konstrukcję budżetu :evil:

Yap ! To, co w sprzeczności z Kościołem to obrazoburcze, to, co po myśli Kościoła to cacy ?... Rewelacyjne poglądy !

Słuchaj uchem, a nie brzuchem! Dla Ciebie może być odwrotnie - kościół obrazoburczy, a Kozyra cacy.

Chodziło mi tylko o zrównoważone finansowanie tych obrazoburczości.

Mniej jadu, więcej zrozumienia (a przede wszystkim uważniej czytaj moje posty) :-?

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213789

jędrzej-u Ty na pewno nie wiesz o czym piszesz. Gdybyś tylko trochę włożył wysiłku w poznanie prawdy... . Wyobraź sobie, że w okresie Polski ekstra komunistycznej (za życia Stalina) polityka państwa w stosunku do kościoła była jak na metody stalinowskie baaardzo liberalna).

Borg Ty na pewno wiesz co piszesz???

1950 ustawa o konfiskacie dóbr kościelnych , zakonnych i biskupich

1950 to wg Ciebie liberalne czasy tow. Michnika, Gierka???

"Gdybyś tylko trochę włożył wysiłku w poznanie prawdy... ."

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213796

...Więc nie pieprz, że nasi "zrobili wszystko najgorsze co tylko mogli".

Następny, co nie czyta nawet tego co cytuje! :evil:

Napisałemprzecież: "bez sikania ze strachu w gacie"

...jest to darowizna i powinna być opodatkowana. Skoro ja płacę podatki, to ksiądz też może - wobec prawa nie ma róznych i równiejszych.

Czy to jest darowizna, to nie jestem pewien - to jest wewnętrzna zrzutka wiernych na własne potrzeby (parafii i kurii) - bo np. chcą mieć ciepło w kościele.

Fundacja Kulczyka też nie płaci podatków od działalności statutowej (i wiele innych też) - jak wszyscy to wszyscy, no nie? :evil:

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213815

...skoro ja musze placic podatki , to dlaczego oni nie ? Jak wszyscy , to wszyscy . Bez wyjatku.

Taca to nie jest dochód (co najwyżej przychód). Ale przede wszystkim taca to są pieniądze które wierni dają sami sobie - wewnętrzna zrzutka na potrzeby parafii lub kurii. Dlatego jeszcze raz powtarzam - wara od moich pieniędzy :evil:

A jak potrafisz, to zmuś swoje laickie państwo by nie pobierało podatku również od Ciebie (tak jak nie bierze od supermarketów, obcego kapitału i fundacji Kulczyka) :D

aha czyli wg niektórych od PAna który został darczyńcą roku, bo zamiast chleb wyrzucać rozdawał biednym to świetnie że US policzył podatek????

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213825

...jest to darowizna i powinna być opodatkowana. Skoro ja płacę podatki, to ksiądz też może - wobec prawa nie ma róznych i równiejszych.

no tak że też tego darczyńca roku nie wiedział.... lepiej chleb wyrzucić niż dać biednym...

Tomek państwo które ingeruje podatkami w każdy obrót pieniądzem co Ci przypomina???

https://forum.murator.pl/topic/54176-kod-da-vinci/page/24/#findComment-1213831