korolowo 07.06.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 dyskusja na forum, temat film "Dżungla"... po kilku tekstach że film jest słaby, dyskusja ostro potoczyła się w kierunku masowych morderstw Inkwizycji (nawet padło stwierdzenie "przeciwnicy kościoła katolików nie mordują"), datków Kalego na Świątynię i co na to wszystko ksiądz z rodziny Luca...???? okazało się że Tygrysek to krwawy rzeźnik OPUS DEI, kolejne romanse apostołów zostały odkryte w zakazanych księgach KK, a NAtional Geografic ogłosił jak to było naprawdę..... Dlaczego Tygrysek nie zapłacił podatku, gdy wczoraj chcąc odwrócić uwagę dał żebrakowi złotówkę na beret który wszystkim przypominał tacę.... tylko HAnksa żal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 07.06.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Tomek państwo które ingeruje podatkami w każdy obrót pieniądzem co Ci przypomina??? Co do finansów - przypomina mi socjalistyczną Rumunię. Co do światopoglądu - kraj ajatollahów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.06.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Kościół płaci podatki. Od nieruchomości, od darowizn, od działalności gospodarczej. Księża płacą podatki od swoich dochodów.. Fundacje kościelne np. Caritas też płaci podatki. Trochę dziwnie to wygląda, jak zaglądacie do kieszeni kościołowi. Jako zdeklarowani ateiści coś za duzo na tematem wiary i kościołem samym w sobie sie interesujecie i proszę nie winić kościoła za bzdurne rozporządzenia - udającego za prawicowy - rządu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 07.06.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Następny, co nie czyta nawet tego co cytuje! Napisałemprzecież: "bez sikania ze strachu w gacie" Straszliwa różnica Czy to jest darowizna, to nie jestem pewien - to jest wewnętrzna zrzutka wiernych na własne potrzeby (parafii i kurii) - bo np. chcą mieć ciepło w kościele. Jasne, każdy kościół słynie z posiadania grzejników DeLonghi, kotłów Buderusa, podłogówki, pomp ciepła, kominka z DGP itd. Fundacja Kulczyka też nie płaci podatków od działalności statutowej (i wiele innych też) - jak wszyscy to wszyscy, no nie? Fundacja Kulczyka nie jest dotowana przez państwo. Czujesz różnicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 07.06.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Umówmy się, że to z moich podatków, a z twoich Kozyra, Nieznalska i inni tfu-rcy. Nie umówmy się. Podatki moje i twoje trafiają do jednego wora, z kórego się czerpie na takie "igrzyska". Dla Ciebie może być odwrotnie - kościół obrazoburczy, a Kozyra cacy. Dla mnie nie ma różnicy, co/kto jest obrazoburcze, a co/kto nie. Ja tylko sobie nie życzę żadnego wpływu religii (jakiejkolwiek) na państwo, w którym mam wątpliwą przyjemność mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 07.06.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Kościół płaci podatki. Od pieniędzy dawanych na tacę też ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.06.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Kościół płaci podatki. Od pieniędzy dawanych na tacę też ? wydaje mi się, że też. Gdzies to kiedyś czytałam, ale ręki sobie uciąć nie dam. Jeżeli uważacie, że dotowanie kościołów /wszystkich/ jest bzdurne, to ja prosze przestanie dotowania rolnictwa, górnictwa, hutnictwa, ..................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 07.06.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Tomek_J Zaczynasz bredzić. Gdzie widziałeś tą podłogówkę i te dotacje (oprócz jednego słynnego na cały świat przykładu) Przeczytaj sobie post Majki i zachowaj umiar w pustosłowiu, gdy tracisz rzeczywiste argumenty. Jeśli nadal zamierzasz gloryfikować łagodność krajowych komuchów (że niby mogli być bardziej krwawi), to może jeszcze napisz, że zawdzięczamy im drogi, fabryki i wykształcenie... już to słyszałem, przestało na mnie robić wrażenie. Hitler też mógł tu więcej namordować i zniszczyć... ale mu twoi ulubieńcy nie pozwolili może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 07.06.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Ja tylko sobie nie życzę żadnego wpływu religii (jakiejkolwiek) na państwo, w którym mam wątpliwą przyjemność mieszkać. Ateizm też jest religią (ateiści wierzą, że Boga nie ma) i ja sobie nie życzę, żeby ateiści mieli wpływ na moją ojczyznę. Rzeczywiście, to wątpliwa przyjemność, że tutaj mieszkasz Ale odkąd twoi ulubieńcy poszli do kąta, można bez problemu przekraczać granice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korolowo 07.06.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Tomek w niedzielę przechodziłem koło kościoła (choć na mszy nie byłem) dałem żebrakowi złotówkę, rozumiem że uważasz że albo ja albo ta osoba która ode mnie otrzymała ta złotówkę powinna poddać się obowiązkowi podatkowemu i jako płatnik zapłacić wszelkie prawem przewidziane podatki????? poza tym pytanie, jesteś ateistą, czy jako ateista nie przeszkadza Ci bycie w nurcie ideologicznym które ma na rękach największe mordy w historii świata??? (przykłady... osiągnięcia racjonalizmu ateistycznego, nie uznające istnienia Boga - Rewolucja Francuska, Stalin, Mao..... przykłady można bez końca....., oczywiście towszystko dla dobra ludzkości i przeciwko błędom wszelkich religii). JAk możesz z tym żyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 07.06.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Jeżeli uważacie, że dotowanie kościołów /wszystkich/ jest bzdurne, to ja prosze przestanie dotowania rolnictwa, górnictwa, hutnictwa, ..................... O niczym innym nie marze . Jedrzej Trzymaj poziom . Nie uciekaj sie do dyskredytowania interlokutorow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.06.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Jeżeli uważacie, że dotowanie kościołów /wszystkich/ jest bzdurne, to ja prosze przestanie dotowania rolnictwa, górnictwa, hutnictwa, ..................... O niczym innym nie marze . . to wracaj na łono i bierz sie do rządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 07.06.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Jedrzej A co myslec o egzorcystach : Jeszcze w 1998 roku było w Polsce tylko kilkunastu egzorcystów, teraz jest około 50. Z ich pomocy można skorzystać, kontaktując się, na przykład w Warszawie, z Caritas i jej Ośrodkiem Pomocy Psychologicznej. Egzorcyści zrzeszeni są w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Egzorcystów. Od 1999 roku obowiązuje nowy, zmieniony rytuał egzorcyzmowania. Zastąpił on poprzedni, z początku XVII wieku. Najpierw egzorcysta się modli, czyta Psalmy i fragmenty Ewangelii. Potem odmawia Credo (wyznanie wiary) i rozkazuje duchowi, w imię Boga, opuścić opętanego. W razie potrzeby powtarza procedurę, nawet kilka razy. Na koniec wygłasza modlitwę uwielbienia Boga i udziela błogosławieństwa. K.GR( skopiowane z http://www.wiara.pl) Egzorcysta z sanktuarium w Licheniu ks Edmund Szaniawski , pomogl ponad 1300 osobow w ubieglym roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 07.06.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Zaczynasz bredzić. Gdzie widziałeś tą podłogówkę i te dotacje (oprócz jednego słynnego na cały świat przykładu) Kolego szanowny, pustosłowie to nie moja domena. Twoje powyższe zdanie to demagogia, w dodatku nad wyraz głupia. To nie ja pisałem bzdety, że wierni zbierają na tacę, bo chcą mieć ciepło w kościele. I pokaż mi, proszę, w którym miejscu gloryfikuję komuchów. Oj, ktoś tu nie czyta ze zrozumieniem ! ale mu twoi ulubieńcy nie pozwolili może Jak to mówił pewien Jędruś ? "Zaczynasz bredzić. Zachowaj umiar w pustosłowiu, gdy tracisz rzeczywiste argumenty." w niedzielę przechodziłem koło kościoła (choć na mszy nie byłem) dałem żebrakowi złotówkę, rozumiem że uważasz że albo ja albo ta osoba która ode mnie otrzymała ta złotówkę powinna poddać się obowiązkowi podatkowemu i jako płatnik zapłacić wszelkie prawem przewidziane podatki????? Ja nie uważam. Uważam za ostatnie sk...syństwo, że nasze zaje...fajne państwo kara dobroczyńców, bo tak uważa PRAWO. To prawo trzeba zmienić od zaraz ! poza tym pytanie, jesteś ateistą, czy jako ateista nie przeszkadza Ci bycie w nurcie ideologicznym które ma na rękach największe mordy w historii świata??? Co ma ateizm do mordów ? Najwięcej zabójstw mają na koncie osobnicy płci męskiej - czy z tego powodu ma mi przeszkadzać przynależność do tej płci ? Wykastrować się mam ?!... JAk możesz z tym żyć??? Śpię spokojnie. A ty jak możesz żyć ze świadomością mordów religijnych, inkwizycji, krucjat itd. ? Ateizm też jest religią (ateiści wierzą, że Boga nie ma) To jest Trzeci Rodzaj Prawdy wg ks. Tischnera ("świnto prowda, tyż prowda i g... prowda"). Ateiści nie wierzą, bo ateizm się nie opiera na wierze. i ja sobie nie życzę, żeby ateiści mieli wpływ na moją ojczyznę To załóż sobie Swoją Wyłączną Ojczyznę na wzór co poniektórych oszołomiastych tworów arabskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korolowo 07.06.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Jedrzej A co myslec o egzorcystach : Jeszcze w 1998 roku było w Polsce tylko kilkunastu egzorcystów, teraz jest około 50. Z ich pomocy można skorzystać, kontaktując się, na przykład w Warszawie, z Caritas i jej Ośrodkiem Pomocy Psychologicznej. Egzorcyści zrzeszeni są w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Egzorcystów. Od 1999 roku obowiązuje nowy, zmieniony rytuał egzorcyzmowania. Zastąpił on poprzedni, z początku XVII wieku. Najpierw egzorcysta się modli, czyta Psalmy i fragmenty Ewangelii. Potem odmawia Credo (wyznanie wiary) i rozkazuje duchowi, w imię Boga, opuścić opętanego. W razie potrzeby powtarza procedurę, nawet kilka razy. Na koniec wygłasza modlitwę uwielbienia Boga i udziela błogosławieństwa. K.GR ( skopiowane z http://www.wiara.pl) Egzorcysta z sanktuarium w Licheniu ks Edmund Szaniawski , pomogl ponad 1300 osobow w ubieglym roku . możesz się spokojnie do nich udać i opowiedzieć to co tu tak często powtarzasz.... o Inkwizycji, o Świątyni o rodzinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korolowo 07.06.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Zaczynasz bredzić. Gdzie widziałeś tą podłogówkę i te dotacje (oprócz jednego słynnego na cały świat przykładu) Kolego szanowny, pustosłowie to nie moja domena. Twoje powyższe zdanie to demagogia, w dodatku nad wyraz głupia. To nie ja pisałem bzdety, że wierni zbierają na tacę, bo chcą mieć ciepło w kościele. a wierni mogą nie chcieć miec ciepło w kościele??? zabranisz im??? chciałbyś to ustawowo zakazać?? Odgórnie??? 1984?? mój proboszcz ma rower i na przykład nie chce mieć auta które usilnie chcą kupić mu parafianie.... zauważ wolny kraj... Jak to mówił pewien Jędruś ? "Zaczynasz bredzić. Zachowaj umiar w pustosłowiu, gdy tracisz rzeczywiste argumenty." Ty tak zawsze jak ktoś ma inne zdanie niż Ty?? Trzymaj poziom . Nie uciekaj sie do dyskredytowania interlokutorow . w niedzielę przechodziłem koło kościoła (choć na mszy nie byłem) dałem żebrakowi złotówkę, rozumiem że uważasz że albo ja albo ta osoba która ode mnie otrzymała ta złotówkę powinna poddać się obowiązkowi podatkowemu i jako płatnik zapłacić wszelkie prawem przewidziane podatki????? Ja nie uważam. Uważam za ostatnie sk...syństwo, że nasze zaje...fajne państwo kara dobroczyńców, bo tak uważa PRAWO. To prawo trzeba zmienić od zaraz ! jesteś zwolennikiem takiego państwa, gdy dobrowolnie daruję wg. mojego chorego widzimi się, złotówkę na żebraka, a inną złotówkę na tacę (inną na rzucę do kosza), to Ty będziesz ustalał że jedna złotówka ma być opodatkowana a inna nie...., oj coś mi przypominasz Orwella dzieło... naprawdę wg Ciebie nie mogę swobodnie rozporządzać złotówką???? 1984?? Co ma ateizm do mordów ? Najwięcej zabójstw mają na koncie osobnicy płci męskiej - czy z tego powodu ma mi przeszkadzać przynależność do tej płci ? Wykastrować się mam ?!... JAk możesz z tym żyć??? Śpię spokojnie. A ty jak możesz żyć ze świadomością mordów religijnych, inkwizycji, krucjat itd. ? to ma że wiele z tych mordów dokonano na ludziach tylko ze względu że byli wierzący, a uzasadniono to postepem oświeconego takiego czy innego ateizmu dziwne jest że tak często powtarzacie Inkwizycja, gdy jak tu już ktoś wspominał Rewolucja Francuska w kilka lat uśmierciła więcej osób bez sądów w kilka lat na co składało się wieki Inkwizycji...., nie wspomnę o innych doktrynach które mocno zaznaczały nieistnienie Boga.... komunizm, socjalizm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 07.06.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 a wierni mogą nie chcieć miec ciepło w kościele??? zabranisz im??? Gdzieżbym śmiał ! Ale ponieważ zaczyna się demagogia, to ja wracam do pierwotnego pytania: widziałeś, by wierni zbierali faktycznie kasę na ogrzewanie kościołów ? mój proboszcz ma rower i na przykład nie chce mieć auta które usilnie chcą kupić mu parafianie.... To znaczy, że jest to dobry proboszcz, nie przedkładający swojego prywatnego interesu nad interesy parafii. Dla takich ludzi to ja mam akurat duże uznanie. Ty tak zawsze jak ktoś ma inne zdanie niż Ty?? Nie, ja po prostu kontruję Jędrusia jego własną bronią jesteś zwolennikiem takiego państwa, gdy dobrowolnie daruję wg. mojego chorego widzimi się, złotówkę na żebraka, a inną złotówkę na tacę (inną na rzucę do kosza), To nie ma nic wspólnego z dobrowolnym rozporządzaniem złotówką. Datek dla żebraka to co innego niż taca, która wg mnie jest stałym dochodem księdza. I nie mówię tego z punktu widzenia ateisty, czy z punktu widzenia osoby niechętnej kościołowi. Po prostu tak uważam biorąc pod uwagę charakter tych datków. to ma że wiele z tych mordów dokonano na ludziach tylko ze względu że byli wierzący, a uzasadniono to postepem oświeconego takiego czy innego ateizmu A to zechciej, proszę, podać przykłady stricte tego , co napisałeś. Pokaż konkretnie (!) przykład morderstwa jakiejś powszechnie znanej osoby, gdzie uzasadnieniem byłby postęp. I proszę, nie podawaj przykładów ze średniowiecza, czy z czasów jaskiniowych. Podaj przykład z dziejów mniej więcej współczesnych i z cywilizowanego świata (powiedzmy: z ostatnich 30-40 lat i z regionu Europy lub Ameryki Północnej). dziwne jest że tak często powtarzacie Inkwizycja, gdy jak tu już ktoś wspominał Rewolucja Francuska w kilka lat uśmierciła Ja to napisałem, zauważ, dodając emotikonkę ";)" Dla mnie rozpatrywanie tego, co się dzieje obecnie przez pryzmat rewolucji francuskiej, Hitlera, Inkwizycji itp. nie ma tak naprawdę najmniejszego sensu. nie wspomnę o innych doktrynach które mocno zaznaczały nieistnienie Boga.... komunizm, socjalizm..... ... no i ten ohydny ateizm, nieprawdaż ? :D:D A wyrżnąć tych ateistów, albo conajmniej wysłać na Madagaskar, będzie spokój. I to święty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korolowo 07.06.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 a wierni mogą nie chcieć miec ciepło w kościele??? zabranisz im??? Gdzieżbym śmiał ! Ale ponieważ zaczyna się demagogia, to ja wracam do pierwotnego pytania: widziałeś, by wierni zbierali faktycznie kasę na ogrzewanie kościołów ? tak u nas w parafii 2-3 lata temu, to bardzo się sprawdziło skłądałem się bez żadnego przymusu na ławki w kościele, kupili miło się siedzi.... coś w tym złego???? coś w tym dziwnego??? Nie wolno??? To znaczy, że jest to dobry proboszcz, nie przedkładający swojego prywatnego interesu nad interesy parafii. Dla takich ludzi to ja mam akurat duże uznanie. no ja także mam bardzo duże uznanie...., dlatego bawi mnie jak niektórzy na hasło katolik krzyczą mordercy, inkwizycja... no ale niektórzy nie potrafią wyjść poza pare haseł i powtarzają je przy każdej dyskusji.... jesteś zwolennikiem takiego państwa, gdy dobrowolnie daruję wg. mojego chorego widzimi się, złotówkę na żebraka, a inną złotówkę na tacę (inną na rzucę do kosza), To nie ma nic wspólnego z dobrowolnym rozporządzaniem złotówką. Datek dla żebraka to co innego niż taca, która wg mnie jest stałym dochodem księdza. I nie mówię tego z punktu widzenia ateisty, czy z punktu widzenia osoby niechętnej kościołowi. Po prostu tak uważam biorąc pod uwagę charakter tych datków. a wiesz co piszesz????? dla żebraka ta złotówka to też źródło jego stałego dochodu..... Orwella przypomina mi Twój pęd by państwo opodatkowywało i miało nadzór nad każdą złotówką...., jeśli wrzucę do kosza to też??? to ma że wiele z tych mordów dokonano na ludziach tylko ze względu że byli wierzący, a uzasadniono to postepem oświeconego takiego czy innego ateizmu A to zechciej, proszę, podać przykłady stricte tego , co napisałeś. Pokaż konkretnie (!) przykład morderstwa jakiejś powszechnie znanej osoby, gdzie uzasadnieniem byłby postęp. I proszę, nie podawaj przykładów ze średniowiecza, czy z czasów jaskiniowych. Podaj przykład z dziejów mniej więcej współczesnych i z cywilizowanego świata (powiedzmy: z ostatnich 30-40 lat i z regionu Europy lub Ameryki Północnej). PRL gdzie budowano w idei drogę do szczęsliwości komunistycznej bez Boga.... ks. Popiełuszko....., dlaczego bo mówił prawdę, no chyba że zaprzeczysz jego słowom.... i stwierdzisz że kiedy go mordowano panowała wolność w PRL dlaczego??? przeszkadzał w POSTĘPIE budowy państwa dlaczego zaznaczasz że nie mogę podawać przykładów z średniowiecza,a kilka tu osób non stop opowiada bajki o Inkwizycji.... jakaś mantra??? nie ateizm nie jest okropny...., ma takie samo prawo istnieć jak i inne systemy filozoficzne czy religijne..., tylko pozostaje pytanie dlaczego kilka osób w dyskusji o filmie, nagle zaczeło strzelać z armat Inkwizycji, Świątyń, egzorcystów.... jakmożna mówić że katolicy mają krew na rękach???? gdy dopiero co komunizm odrzucający jakiekolwiek religie ma tejże krwi miliony razy więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 07.06.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 A ja powtórzę co juz pisałam, że mnie przerazają zbrodnie te dokonywane i z Bogiem na ustach/jakkolwiek by Go nie nazwać/ i te bez Boga czy przeciw . Zbrodnia to zbrodnia, zło to zło. I nic go nie usprawiedliwia, czy ktos siebie nazywa chrzescijaninem czy ateistą.Przy czym uważam, ze duuuże zło zwykle zaczyna się od takich uwazanych za małe, malutkie....zwykle samousprawiedliwiane.....i tak stępia się wrazliwośc i przesuwa granice......Poza tym jestem zwolenniczką wprowadzenia podatku kościelnego, moze na wzór niemiecki na przykład. Byłaby jasnośc pełna co z czego jest finansowne i przez kogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korolowo 07.06.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 A ja powtórzę co juz pisałam, że mnie przerazają zbrodnie te dokonywane i z Bogiem na ustach/jakkolwiek by Go nie nazwać/ i te bez Boga czy przeciw . Zbrodnia to zbrodnia, zło to zło. I nic go nie usprawiedliwia, czy ktos siebie nazywa chrzescijaninem czy ateistą. Przy czym uważam, ze duuuże zło zwykle zaczyna się od takich uwazanych za małe, malutkie....zwykle samousprawiedliwiane.....i tak stępia się wrazliwośc i przesuwa granice...... Poza tym jestem zwolenniczką wprowadzenia podatku kościelnego, moze na wzór niemiecki na przykład. Byłaby jasnośc pełna co z czego jest finansowne i przez kogo. Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts