Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kod Da Vinci

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tomek_J- dlaczego nie odpowiadasz na moje zapytanie?

znalazlem watek , w ktorym stawiasz skrzynke piwa jesli moja budowa nei jest tylko wymyslem

pytalem wiec czy w takim razie wisisz mi skrzynke?

hehe...to chyba bylo za stan surowy :wink: ..daj linka

za zaden tam stan surowy

tylko za to ze budowa zdarzyla sie naprawde ;)

zaraz wrzuce watek do gory

nazywa sie "szukam materialow na wiezbe"

ile płacę ja nie powiem

Ale porównałeś sobie i juz wiesz, kto odprowadza do US większe podatki: Ty, czy on. Nie skomentowałeś... ;)

będziesz się może śmiał, ale proboszcz płaci więcej ode mnie..., więc nie uważam by miał lepiej ode mnie...., oile moje dochody są stałe i w miare pewne, to jego na pewno nie są takie....

Litości !... Średnia na tacy to 40 zł przy 400 osobach na mszy ? 40 groszy od łebka - i ja mam w to uwierzyć ? Chłopie, ja wprawdzie ateistą jestem, ale w kościele, zdziwisz się, bywam (okazjonalnie) i widzę na tacy nie tylko monety. Więc kitów sobie wcisnąć nie dam. A jeszcze: policzyłeś śluby, pogrzeby, "msze sponsorowane", kolędę, inne darowizny, niekoniecznie pieniężne ?

Gdyby tak było faktycznie, jak piszesz, to Kościół jako instytucja dawno by zbankrutował ku radości Leona. Tymczasem w ciągu kilku lat mojemu proboszczowi udało się pięknie wyremontować spory, a bardzo zaniedbany kościół. W totka wygrał ? A parafia - zwykła, wiejska, wielkie bezrobocie...

Litości Tomek MYSL, MYŚLLLL

sam powiedziałeś parafia ma 1500 dusz (i Ciebie) więc skąd na 5 mszach po 400 osób 2000 ludzi????? myślisz czy nie wyspałeś się :)

jak pokazują badania i sam kościół liczy max na msze chodzi 50%, z reguły mniej, więc z tych 1500 np Ty nie chodzisz! i jeszcze z 800 osób, czyli na msze chodzi 100-150 osób.... a jest ich 5, na tacę nie każdy daje, to normalny widok że na 4 osobową rodzine jedna osoba daje pieniążka (często 1 zł bo na więcej ich nie stać)... więc dochód z tacy to ok. 1000 zł, gdybyś czytał co piszę to zauważyłbyć że reszta to msze sponsorowane, śluby, pogrzeby i inne ok 1500 max miesiecznie....

zapominasz dodać że to dochód miesięczny a księży z reguły jest kilku na parafi... więc ten dochód jest dzielony....

a obiady dla biednych u nas???

naszemu proboszczowi dużo się udało wyremontować, ocieplić, ławki itd... ale to dobrowolne zbiórki i te pieniądze w całości są zarządzane przez radę parafialną na wyraźne życzenie proboszcza.....

a sam pozwól być mi katolikiem

Po raz n-ty proszę: unikaj demagogii ! Gdzie niby nie pozwalam Ci być katolikiem ?

(Ty może rozmawiasz normalnie ale jeden dworkował że każdy katoli ma krew na rękach)

Za gradobicie, trzęsienie ziemi, koklusz i poczynania Leona alias Drorka nie odpowiadam ! :)

.

Tomku już pisałem miło się z Tobą rozmawia, czasami nawet fajnie pogadać z kims kto myśli zupełnie inaczej...., ale sam chyba zauważyłeś że są tu tacy którzy chyba nie wiedzą co to tolerancja pokrzykując o krwi na każdej ręce poczynając od dziecka w niedzielę ochrzczonego, kogo Bóg zmiótłby z ziemi i najchętniej wydali by gwiezdne wojny kościołowi.... to rzeczywiście demagogia... ja też moge opowiadac jak to każdy ateista ma krew katolików na rękach.... tylko co to wniesie do dyskusji.... tyle co stwierdzenie że "przeciwnicy kościoła katolików nie mordują"... kolejną bzdurę

jak pokazują badania i sam kościół liczy max na msze chodzi 50%, z reguły mniej, więc z tych 1500 np Ty nie chodzisz! i jeszcze z 800 osób, czyli na msze chodzi 100-150 osób.... na tacę nie każdy daje, to normalny widok że na 4 osobową rodzine jedna osoba daje pieniążka (często 1 zł bo na więcej ich nie stać)... więc dochód z tacy to ok. 1000 zł, gdybyś czytał co piszę to zauważyłbyć że reszta to msze sponsorowane, śluby, pogrzeby i inne ok 1500 max miesiecznie....

zapominasz dodać że to dochód miesięczny a księży z reguły jest kilku na parafi... więc ten dochód jest dzielony....

a obiady dla biednych u nas???

naszemu proboszczowi dużo się udało wyremontować, ocieplić, ławki itd... ale to dobrowolne zbiórki i te pieniądze w całości są zarządzane przez radę parafialną na wyraźne życzenie proboszcza.....

A może zamiast budować kolejną świątynię zadbajmy o te które już istnieją. Casus Św. Katarzyny w Gdańsku jest tego dobitnym przykładem. Po pożarze okazuje sie, że świątynia-zabytek nie była ubezpieczona. Więc skoro nie stać na ubezpieczenie jednej świątyni to po kiego czorta zaczyna się budowę kolejnej.

będziesz się może śmiał, ale proboszcz płaci więcej ode mnie...

Przepraszam, nie wiedziałem, że jestes na zasiłku ;)

Zrobiłem szybka ankietę wśród kolegów z pracy,z którymi siedze w pokoju. Pytania były 2:

1. ile dajecie "na tacę" co niedziela ?

2. w ile osób ?

Odpowiedzi nijak nie przystawały do kwot groszowych.

Litości Tomek MYSL, MYŚLLLL

sam powiedziałeś parafia ma 1500 dusz (i Ciebie) więc skąd na 5 mszach po 400 osób 2000 ludzi????? myślisz czy nie wyspałeś się :)

Korolowo, niniejszym wszem i wobec nadaję Ci honorowy tytuł Naczelnego Demagoga Forum Muratora. Zamiast uzasadnienia prosze uprzejmie odpowiedzieć sobie na pytanie: skąd sie wzięło te 5 mszy ?

Ty nie śpisz, Ty myślisz. Myślisz, jak tu odwrócić kota ogonem :)

Też mi się fajnie z Toba rozmawia, ale jeśli jeszcze raz przekręcisz moje słowa rozpaczliwie szukając jakichkolwiek "argumentów", to ja wymiękkam i nic mnie nie będzie obchodzić, że zapewne będziesz czuł się pozornie wygrany w dyskusji. Sorki, albo prowadzimy sensowną dyskusję, albo pieprzymy się w wojnie na słówka i półprawdy niczym kontrkandydaci podczas wyborów.

tomcio- ja pisze o innej skrzynce piwa niz ta o ktorej myslisz poczytaj na wymianie w watku o wiezbie (jeden z swiezych , na pierwszej stronie)

Leoś, w kulturze forumowicza powinno być podlinkowywanie wątku, który chce, by kto inny przeczytał. Ja naprawdę nie mam ochoty szukać twoich wypowiedzi gdzies tam, nie wiadomo gdzie.

Odpowiedziem Ci, ale proszę, byś temat zakładu zakończył i nie "rozmydlał" ani tego topiku, ani tamtego.

Zrobiłem szybka ankietę wśród kolegów z pracy,z którymi siedze w pokoju. Pytania były 2:

1. ile dajecie "na tacę" co niedziela ?

2. w ile osób ?

Odpowiedzi nijak nie przystawały do kwot groszowych.

i w taki sposób udowadnia się racjonalne sądy??? :lol: :lol: :lol:

będziesz się może śmiał, ale proboszcz płaci więcej ode mnie...

Przepraszam, nie wiedziałem, że jestes na zasiłku ;)

podałeś że proboszcz płaci średnio 3000 podatku jak sam napisałeś powyżej, ja płace mniej podatku dochodowego z mojej pensji, zarabiam średnią krajową, więc chyba typowe zarobki mam

Korolowo, niniejszym wszem i wobec nadaję Ci honorowy tytuł Naczelnego Demagoga Forum Muratora. Zamiast uzasadnienia prosze uprzejmie odpowiedzieć sobie na pytanie: skąd sie wzięło te 5 mszy ?

Ty nie śpisz, Ty myślisz. Myślisz, jak tu odwrócić kota ogonem :)

Też mi się fajnie z Toba rozmawia, ale jeśli jeszcze raz przekręcisz moje słowa rozpaczliwie szukając jakichkolwiek "argumentów", to ja wymiękkam i nic mnie nie będzie obchodzić, że zapewne będziesz czuł się pozornie wygrany w dyskusji. Sorki, albo prowadzimy sensowną dyskusję, albo pieprzymy się w wojnie na słówka i półprawdy niczym kontrkandydaci podczas wyborów.

dobra odwzajemnie się dla mnie jesteś Demiurgiem tego forum

5 mszy

niedziela 8.00, 9.30, 11.00, 12,30, 18... no są jeszcze msze na tygodniu obecność 3 osoby średnio, w tym ksiądz

jeśli jest więc parafian w mojej parafii 1500 dusz, nie da rady by chodziło ich po 400 na msze..., na mszy jest ok. 100 osób, na tace może daje co 2-4 osoba więc dlatego wychodzi 50 zł na msze, na 3 księży to kwota oszałamiająca

"pieprzymy się w wojnie na słówka i półprawdy niczym kontrkandydaci podczas wyborów" tu się z Tobą zgodzę 8)

reasumując wnioski z tekstów adwersarzy odnosze wrażenie że katolikom się 2 rzeczy z rąk przelewają krew i pieniądze... i dlatego czas zakończyc tą dyskusję...

Tak Tomek masz racje naukowo zwłaszcza

Tylko Hanksa żal

Też. Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka to nauki ścisłe. O religii tego powiedzieć nie można ;)

5 mszy niedziela (...)na mszy jest ok. 100 osób

Razem 500. A ja w wyliczeniach powiedziałem 400 W SUMIE, A NIE NA ! MSZĘ ! Szkoda, że dyskusujesz nie słuchając uważnie tego, co mówi oponent...

na tace może daje co 2-4 osoba

No najwyraźniej słabi z was katolicy. Tylko 1/4 chodzi na mszę, tylko co trzeci daje na tacę i przeciętnie jest to złotówka... :| A przeciez ostatnio wspomaganie swojej parafii stało się oficjalnym nakazem na piśmie ! :)

"pieprzymy się w wojnie na słówka i półprawdy

I znowu świadomie przekręcasz moje słowa, nadając im całkiem inne znaczenie. Ja nie poczuwam się do półprawd i przekręcania słówek. W związku z tym: EOT z mojej strony.

P.S. POOOLSKA GOOOLA ! Sorki, żartowałem ! ;)

Z mojego prywatnego (podkreślam: prywatnego, subiektywnego !) punktu widzenia fakty sa dwa:

1. Na przestrzeni dziejów coraz więcej spraw dotąd niewyjaśnionych staje się naukowo wyjaśnionymi, a wyjaśnienia te pozostają w sprzeczności z przekazami biblijnymi.

Jest to bardzo ważna uwaga. Kiedyś Kościół bronił tekstów Pisma Św jako absolutnej prawdy, ale już kilka wieków minęło, jak odkrył, że jest to błąd. Dzisiejszy Kościół nie broni biblii jako pisma naukowego, ani nawet historycznego (!!!!), a jedynie jako tekst, w którym Bóg przemawia do ludzi. Polecam książkę wykorzystywaną w seminariach katolickich, w której porównywane są: historia Izraela opisana w Starym Testamencie z aktualnymi odkryciami historycznymi. Jeśli ktoś zainteresowany - proszę dać znać znajdę jej tytuł i autora (jest dość mała - na jeden, dwa wieczory).

Jeżeli weźmiemy powyższe pod uwagę, żadnej sprzeczności nauki z treścią biblii nie ma.

2. Równocześnie nie istnieje żaden naukowy dowód na istnienie jakiejkolwiek "odgórnej" siły sprawczej.

Musimy pamiętać, że nauka obejmuje tylko część naszej rzeczywistości. Ogromne obszary pozostają poza nią. Nie jestem pewien, czy istnieje naukowy dowód na istnienie życia (co jest wielce prawdopodobne, bo nie istnieje definicja życia), ale na pewno nauka nie dotyka np. MYŚLI (choć wielu z nas odnosi czasem wrażenie, ze coś takiego istnieje, nawet we własnej głowie, nauka nie potrafi tego nie tylko dowieść, ale i opisać). Jeśli uruchomimy własne myślenie wydaje mi się, że znalezienie innych przykładów świata rzeczywistego, które nie sa objęte pracami (ani nawet narzędziami) naukowymi znajdziemy bez liku. Choć chyba nikt nie będzie podważał ich istnienia.

Też. Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka to nauki ścisłe. O religii tego powiedzieć nie można ;)

wiele epokowych naukowych odkryć które wydawały się nieobalalne, są dzis tak samo śmieszne jak hasło o świadomości która powstaje z niczego :):):) więc o dziwo jak z ta kurą i jajkiem nauka często bywa nieścisła... choćby dlatego że człowiek jest jaki jest...

na tace może daje co 2-4 osoba

No najwyraźniej słabi z was katolicy. Tylko 1/4 chodzi na mszę, tylko co trzeci daje na tacę i przeciętnie jest to złotówka... :| A przeciez ostatnio wspomaganie swojej parafii stało się oficjalnym nakazem na piśmie ! :)

RACJA

że słabi z nas katolicy to traf w sedno, sam podasz tysiące przykładów ludzi nazywających się katolikami a wprost negujących czy robiących inaczej niz zasady czy to swego kościoła czy Boga...., co oczywiście nie oznacza jakoby wszyscy ateiści żyli pieknie i godnie... wszyscy jesteśmy ludźmi i dla jednego bożka - pięniędzy potrafimy każdą zasadę złamać

a jaki to oficjalny nakaz na pismie????

P.S. POOOLSKA GOOOLA ! :wink:

najważniejsze że potrafimy w duchu tolerancji rozmawiac a nawet znaleźć

wspólne punkty