Tomek_J 09.06.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Dzisiejszy Kościół nie broni biblii jako pisma naukowego, ani nawet historycznego (!!!!), a jedynie jako tekst Przypomnisz nam, kiedy Kościół oficjalnie uznał heliocentryzm ? A teorię Darwina ? Musimy pamiętać, że nauka obejmuje tylko część naszej rzeczywistości. Ogromne obszary pozostają poza nią. Nie jestem pewien, czy istnieje naukowy dowód na istnienie życia (co jest wielce prawdopodobne, bo nie istnieje definicja życia) Nie no, toż to sofizmaty ! A znasz np. takie pojęcie matematyczne "zbiór" - do niego też nie ma definicji, to jest tak zwane pojęcie pierwotne, którego się "z definicji" nie definiuje. znalezienie innych przykładów świata rzeczywistego, które nie sa objęte pracami (ani nawet narzędziami) naukowymi znajdziemy bez liku. Choć chyba nikt nie będzie podważał ich istnienia. Śmiem twierdzić co innego. Nikt nie podważa istnienia neutrina, ani czarnej dziury. Choć nikt nigdy ich nie widział i nie pomacał, jest faktem, że istnieją. Ba nawet takie nie udowodnione dziwotwory, jak tachiony, stają się emenentem nauki. Coraz mniejsze są te "białe plamy", o których piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 09.06.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 RACJA że słabi z nas katolicy to traf w sedno (...) a jaki to oficjalny nakaz na pismie???? Panie ! Ty widzisz i nie grzmisz ?!... To ja, wredny ateista, wiem, a Ty nie ? najważniejsze że potrafimy w duchu tolerancji rozmawiac Mam jednak wrażenie, że blad ten duch. Rzekłbym wręcz: eteryczny Sorki, musze się oderwać od netu. Jak Ci się będzie chciał okontynuowac temat, to w poniedziałek. Narka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korolowo 09.06.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 RACJA że słabi z nas katolicy to traf w sedno (...) a jaki to oficjalny nakaz na pismie???? Panie ! Ty widzisz i nie grzmisz ?!... To ja, wredny ateista, wiem, a Ty nie ? no dawaj co to za pismo że musze płacić parafii.... nie byłem dziś na poczcie po oficjalne pisma, może nie doszło do mnie:):) najważniejsze że potrafimy w duchu tolerancji rozmawiac Mam jednak wrażenie, że blad ten duch. Rzekłbym wręcz: eteryczny Sorki, musze się oderwać od netu. Jak Ci się będzie chciał okontynuowac temat, to w poniedziałek. Narka ! masz rację z tą eterykę, wątek się rozwijał filmowo, kilka recenzji padło, a tu bam z nationala geografica i innych gwiezdnych planet że co katolik to krew na rękach ma, zakapior wstrętny i od tej chwili trudno już o dyskusję.... toż takie dziecko na chrzcinach nie wie że już dla innych tolerancyjnych inaczej krew rozlewa... Życzę wszystkim miłego weekendu a Polsce wielu goli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 09.06.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 KorolowoJedrzej wycofal sie z dyskusji . Moze wiec w zastepstwie odpowiesz : co z egzorcyzmami ? O co w nich chodzi ? Bo mi zalatuja sredniowieczem . Przy odpowiedzi nie posluguj sie demagogia ani zmienianiem sensu moich wczesniejszych wypowiedzi . Celem dyskusji nie jest udowodnienie , ze ja jestem glupi , lecz czy Bog istnieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 09.06.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 a może po żubrze osz, kolega taki filut a mnię umknęła ta wypowiedź to jak będzie z tym Alfredem? która scena kolegie zafascynowała ciut ? cosik mi się zdaje, że o kunszcie aktorskim z kolegom nie porozmawiam -czyżby Inkwzycja była bardziej podchodząca niżli aktorskie wcielenia ? ojoj - a tak kolega nawoływał, a sam się nie stosuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 09.06.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 KorolowoI koniecznie komentarz do tego : Chrześcijanie są w ciele, ale nie żyją według ciała. Żyją na ziemi, lecz są obywatelami nieba Czekam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.06.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 no dawaj co to za pismo że musze płacić parafii.... nie byłem dziś na poczcie po oficjalne pisma, może nie doszło do mnie:):) To nie "pismo" tylko piate Przykazanie Kościelne.(wprowadzone całkiem niedawno, bo chyba w 2001 roku o ile sie nie mylę) Dzieci się ich uczą przed Komunią A co to Przykazanie Kościelne ? A tu definicja: "Przez przykazania kościelne należy rozumieć pewne nakazy Kościoła, które określają religijno-moralne zobowiązania chrześcijan (w naszym wypadku — katolików) i mają na uwadze osiągnięcie przez nich życia wiecznego. (.....)Katechizm zamieszcza pięć przykazań kościelnych i krótko tłumaczy ich znaczenie dla nas. Poza katalogiem przykazań zamieszczono zdanie przypominające o obowiązku wiernych odnoszącym się do troski „o materialne potrzeby Kościoła” (KKK 2042-2043). V. Troszczyć się o potrzeby Kościoła. Wyjaśnienie zasadności tego przykazania znajdujemy w Kodeksie Prawa Kanonicznego (kan. 222). Nakazuje on wiernym dbać o zabezpieczenie kultu w ich wspólnocie, np. parafialnej (Msza Święta, sakramenty, pozamszalny kult eucharystyczny, np. czterdziestogodzinne nabożeństwo, uroczystości odpustowe), prowadzenie działalności charytatywnej, wychowawczej, misyjnej oraz godziwego utrzymania duszpasterzy. Cytat: Ks. Stanisław Hołodok "Opoka" Oczywiście - jak zawsze - ma się wybór . Podobnie jak w przypadku Dziesięciu Przykazań :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korolowo 10.06.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Nefer Tomek pisze o jakimś oficjalnym piśmie.... więc Ty chyba nie na temat.... no ale dobrze że to napisałaś i dodałaś każdy ma wybór, możesz dać, możesz nie dać..... wolny kraj i to jest PIĘKNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.06.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Nefer Tomek pisze o jakimś oficjalnym piśmie.... więc Ty chyba nie na temat.... no ale dobrze że to napisałaś i dodałaś każdy ma wybór, możesz dać, możesz nie dać..... wolny kraj i to jest PIĘKNE Oooo, a to nie jeste oficjalne pismo? "potrzebom kościoła zaradzać" to tak jak w każdym państwie "podatki należne płacić".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korolowo 10.06.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Korolowo Jedrzej wycofal sie z dyskusji . Moze wiec w zastepstwie odpowiesz : co z egzorcyzmami ? O co w nich chodzi ? Bo mi zalatuja sredniowieczem . Przy odpowiedzi nie posluguj sie demagogia ani zmienianiem sensu moich wczesniejszych wypowiedzi . Celem dyskusji nie jest udowodnienie , ze ja jestem glupi , lecz czy Bog istnieje . gdybyś czytał inne wypowiedzi, a widać że tego nie czynisz, to byś wiedział że jak masz problemy z egzorcyzmami to sie udaj do egzorcystów, może Ci pomogą jak coś ci zalatuje średniowieczem, przewietrz pokój..... jeśli coś udowodniłeś w tej dyskusji co do swojej osoby, to także Twój problem LUC ale przede wszystkim skończ z manipulacjami i demagogią Celem dyskusji nie jest udowodnienie , ze ja jestem glupi , lecz czy Bog istnieje SZOK Czy wybieracie sie do kina na ten film ? Pytam , bo w mediach duzo pisza , zeby nie isc. Uwazam te zakazy za reklame dla filmu. to 1 tekst założyciela wątku..... celem dyskusji było zrecenzowanie filmu..., a tenże wątek stałe osoby przeistoczyły w kolejną zdartą płytę powtarzania swoich problemów o Inkwizycji, Świątyni, krwi na rękach, księżach w rodzinie, tego co powiedziano w NAtional Geografic..., moje obawy że nawet gdyby wątek był o Bolku i Lolku dyskusja potoczyłaby się tak samo, są zasadne.... ponieważ nie mam jak inni na celu zasmiecania wątku, wycofuję sie z niego, skoro "celem jest czy Bóg istnieje" to tylko przypominam że bodajże Jędrzej poprosił niektórych tu o naukowe dowody nieistnienia Boga..... i żadne dowody nie padły to co Luc napisze w odpowiedzi jest tak oczywiste (te same hasła...) że uważam ten wątek za zamknięty dla siebie...... (no chyba że wrócę w poniedziałek do dyskusji z Tomkiem) Dziękuję Tomkowi za kulturalną i miłą dyskusję, można czytać ateistę z zainteresowaniem i nie czytać jakiś ogólnikowych bzdur Dziękuję także Jędrzejowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.06.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 ponieważ nie mam jak inni na celu zasmiecania wątku, wycofuję sie z niego Gratuluje jakze doroslego podejscia . Czy ta deklaracja dotyczy wylacznie nicka "korolowo" , czy rowniez pozostalych? Nie dziwie sie , ze nie chcesz sie wypowiadac w trudnych tematach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.06.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Nefer Tomek pisze o jakimś oficjalnym piśmie.... więc Ty chyba nie na temat.... no ale dobrze że to napisałaś i dodałaś każdy ma wybór, możesz dać, możesz nie dać..... wolny kraj i to jest PIĘKNE Nie tak prosto, nie tak prosto - jeśli jesteś PRAWDZIWYM KATOLIKIEM to przestrzegasz również PRZYKAZAŃ KOŚCIELNYCH - nie są mniej ważne niż Dekalog. Cytuję za Opoką : są to nakazy kościoła ( a nie sugestie, prośby czy dyskretne zwrócenie uwagi) NAKAZ to NAKAZ i PRZYKAZANIE TO PRZYKAZANIE nie należy się usprawiedliwiać "wolnym krajem". Porozmawiaj ze swoim proboszem - ja się pofatygowałam. Stanowisko kościoła jest w tej kwestii jasne ( zresztą zostało to określne przez Prymasa), że PRAWDZIWY KATOLIK przstrzega V przykazaniA kościelnego, sorry. Czyżby znowu wybieranie rodzynek z ciasta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 10.06.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 owszem, jest takie przykazanie kościelne... ale mnie ono nie bulwersuje, co więcej, uważam że jest jak najbardziej słuszne....troska o Kościół także w wymiarze materialnym jest naturalnym przejawem współodpowiedzialności na wspólnotę... dojrzałego chrześcijaństwa...zauważcie, że nie ma tu sztywnych ram: każdy dokłada się wedle własnych możliwości... a wdowi grosz ma więksżą wartośc dla zbawienia duszy...ja jeszcze spoglądam na całą sprawę z innego punktu widzenia:nie jest mogą osobistą zasługą to, gdzie i w jakiej rodzinie przyszłam na świat, nie są moją zasługą zdolności jakimi zostałam obdarzona... dane mi było rozwinąć te moje zdolności tak, że w chwili obecnej pracując na własny rachunek i wykonując taki a nie inny zawód nie mogę narzekać na brak pieniędzy... ale to nie moja zasługa...bez tych zdolności i talentów daleko bym nie zaszła... mam za co Bogu dziękować.. i mój obecny stan majątkowy traktuję jako pewne zadanie, talent, który winien być spożytkowany nie tylko dla mojego dobra...jeszcze sobie w głowie nie poukładałam, jak zamierzam oddać światu to, czym zostałam obradowana, ale to nie znaczy, że czegoś nie wymyślę.... póki co nie szczędzę przy ofierze na tacę, staram się brać udział w akcjach charytatywnych.... a jak dzieci podrosną, to może jakąś poradnię przy parafii otworzę.... ?A zatem, co złego jest w przykazaniu kościelnym, że wierni , każdy wedug swoich możliwości, mają obowiązek dbać o materialne potrzeby kościoła..?pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.06.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Droga Gago2, Ależ zupełnie NIC NIE MA ZŁEGO w tym przykazaniu. Póki co nie zauważyłam, żeby co złego w nim było.... Jedynie je zacytowałam ....... a tu proszę......... Jedynie co ZŁEGO widzę to fakt, że są tacy co oceniają innych a sami piszą "to wolny kraj". Jedynie co złego widzę to "wygrzebywanie rodzynek z ciasta" Reszta jest cool. P.S. coprawda uważam, że wersja niemiecka jest uczciwsza i bardziej transparentna - po prostu podatek płacisz i juz. Kościół nie jest narażony na podejrzenia, bo podatek otrzymał i potrafi powiedzieć ile. Nasz KK nie jest w stanie powiedzieć ILE i nie zamierza tego robić. A ja znam księdza, co brał pół tacy w kieszeń i jechał kilka wsi dalej na piwo :) Dolce vita !!! Ja też tak chcę !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 10.06.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Nefer... nie odbieraj mojej wypowiedzi jako jakiś osobisty przytyk... nie było moim zamiarem.... ja zadałam pytanie retoryczne.... bo odniosłam wrażenie, że niektórzy czuli potrzebę zanegowania istnienia takiego przykazania... znaczy się.... chyba ktoś pomysłał, że ono może jest złe....więc lepiej mu zaprzeczyć... eh, chyba się gmatwam w zeznaniach... no, to nie do Ciebie było, dobrze...? Pozdrawiam serdecznie, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.06.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Nefer... nie odbieraj mojej wypowiedzi jako jakiś osobisty przytyk... nie było moim zamiarem.... ja zadałam pytanie retoryczne.... bo odniosłam wrażenie, że niektórzy czuli potrzebę zanegowania istnienia takiego przykazania... znaczy się.... chyba ktoś pomysłał, że ono może jest złe....więc lepiej mu zaprzeczyć... eh, chyba się gmatwam w zeznaniach... no, to nie do Ciebie było, dobrze...? Pozdrawiam serdecznie, gaga2 gaguś Ja jestem stary antyklerykał - zdecydowanie sprowokowała mnie wypowiedź korolowo, który staje w obronie czegoś czego do końca nie tylko nie zna, ale nie akceptuje. Przykazania koscielne nie funkcjonują w sferze "wyboru" - to nakaz i jak rozumiem prawdziwi katolicy się do nich stosują. I super. A korolowo uważa, że to wolny kraj i można sobie wybierać... taaaa..... i to jest obawiam postawa większości "katolików" w Polsce. Fajnie, jak jeszcze mają z tego przyjemność ( jak widzę Ty masz i jeszcze chodzi Ci po głowie parę innych, fajnych pomysłów) Uważam, że nie jest ważne czy ktoś daje na tacę , czy zawiezie ubrania do Kotana, czy da na dom dziecka. Jeśli chce pomagać ludziom pod DOWOLNYM sztandarem ( kościoła, WOŚP, Stowarzyszenia Lesbijek etc...) to super - CHWAŁA MU ZA TO . Natomiast nie wypada, żeby poddawać pod wątpliwość NAKAZY kościoła. Czy są to przykazania kościelne czy dekalog. Nie można sobie "wybierać" A ponieważ jestem przypadkiem człowieka, który w pewnym momencie musiał "wybierać", nie jestem już katoliczką. Bo mój sprzeciw budzi fakt, że matka 5 dzieci, której nie stać na wpłatę 200 pln "na kwiaty" z okazji komunii dziecka nie może go to tej komunii posłać. Pomimo, że wierzy w Boga i ona i jej dzieci - wręcz już tylko Bóg jest jej nadzieją, bo na męża pijaka nie może liczyć... Budzi mój organiczny sprzeciw katechetka z problemami , bijąca dzieci i je "nauczająca" z moich pieniędzy. Budzi mój fizyczny sprzeciw każdy nowy wózek proboszcza. I budzi mój zdecydowany sprzeciw wypowiedź kogoś kto temu zarzecza, bo nie widzi lub nie chce widzieć pazerności KK w Polsce. Wszystkie powyższe przykłady wynikają z moim osobistych doświadczeń - nie przeczytałam tego w "Nie". Czy V przykazanie jest złe ? Pewnie tak skoro daje pole do nadużyć. Dlatego wolę zawieźć do domu małego dziecka bagażnik papersów niż dać na tacę... na piwo dla księdza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.06.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Gaga2 1 "Kto na Kosciol lozy , tego Pan Bog nie ubozy" - czy mozesz skomentowac ten cytat , ktory widzialem na kosciele w 50tys. miescie na polnocy Polski . 2 Komu mam dziekowac za moje powodzenie , talenty , osiagniecia . Sytuacja wyglada nastepujaco : w latach '80-tych , a wiec w czasie , gdy chodzilem do kosciola , zarabialem $8/m-c . Teraz , a wiec po wyrzeczeniu sie Kosciola i Boga , zarabiam niewspolmiernie wiecej . Obroslem tez w dobra doczesne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 10.06.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Uważam, że nie jest ważne czy ktoś daje na tacę , czy zawiezie ubrania do Kotana, czy da na dom dziecka. Jeśli chce pomagać ludziom pod DOWOLNYM sztandarem ( kościoła, WOŚP, Stowarzyszenia Lesbijek etc...) to super - CHWAŁA MU ZA TO . Masz rację, Nefer. To także kwestia naszego zaufania do instytucji, której przekazujemy w dobrej wierze nasze dobra... Luc, obawiam się że nadajemy na różnych częstotliwościach... Pozwolisz, że nie podejmę polemiki... pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.06.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Gaga2 Nie uwierzysz , ale ja Ciebie rozumiem . Boisz sie po prostu , ze rozmawiajac ze mna , dojdziemy wspolnie do wniosku , ze religia to wzniosle slowo , za ktorym kryje sie pieniadz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korolowo 11.06.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 ponieważ nie mam jak inni na celu zasmiecania wątku, wycofuję sie z niego Gratuluje jakze doroslego podejscia . Czy ta deklaracja dotyczy wylacznie nicka "korolowo" , czy rowniez pozostalych? Nie dziwie sie , ze nie chcesz sie wypowiadac w trudnych tematach . a nie mówiłem, mantra :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts