Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kod Da Vinci

rrmi

Recommended Posts

Fizyk

Wlasnie o tym pisze . Jezeli Nowy Testament stanowi wykladnie , to co ze Starym ? Rozumiem pozycje Kosciola , ze sie odcina czesciowo od Starego , ale bez przesady . W Starym az sie roi od glupstw . Jak chcesz wziasc sie za Nowy , to prosze bardzo . Jestem otwarty .

Jezeli masz zaciecie , wiare , wiedze , czyli nie jestes Procul ...i , to odpowiedz na pytania , ktore Lewakowi postawilem .

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A to nie jest odpowiedz :( , ja pytam z czystej ciekawosci :D , rozumiem ze Tomek_J nie jest, tak?

Nie jest; jest natomiast - o czym zresztą pisał wcześniej, po lekturze dzieł kluczowych dla kilku religii.

I od razu mówię, że bycie "zawodowym" teologiem nie ma tu IMHO nic do rzeczy. Założenie, że tylko garstka wybranych "znawców przedmiotu" może na te tematy dyskutować, prowadzi do zachowań a'la wzmiankowani przez Luca Druzowie.

A to nie jest odpowiedz :( , ja pytam z czystej ciekawosci :D , rozumiem ze Tomek_J nie jest, tak?

Nie jest; jest natomiast - o czym zresztą pisał wcześniej, po lekturze dzieł kluczowych dla kilku religii.

I od razu mówię, że bycie "zawodowym" teologiem nie ma tu IMHO nic do rzeczy. Założenie, że tylko garstka wybranych "znawców przedmiotu" może na te tematy dyskutować, prowadzi do zachowań a'la wzmiankowani przez Luca Druzowie.

Mam nadzieje, ze mi nie przypisujesz zadnych zalozen :lol: .

(Matko jacy ludzie drazliwi na tym watku, juz zapytac nie mozna, pytam bo jestem pelna podziwu dla dyskusji i zaciecia dyskutantow, prosze mi nie przypisywac zadnych zalozen!)

Czyli: kapłani tłumacząc grzeszą bardziej od wiernych ?... :o

Moze niezbyt precyzyjnie napisalem .

Wsrod Druzow nie ma zakazu studiowania ich swietych ksieg . Ten jednak , kto sie z nimi zapozna , grzeszac naraza sie bardziej Bogu , niz Druz , ktory ksiag nie czytal . Do czytania ksiag i tlumaczenia Slowa Bozego wykorzystuja kaplanow . Oni biora na siebie ryzyko smazenia sie w piekle z powodu grzechow . Nawet tych niewielkich . W zamian za to , maja sie jak paczki w masle . Zupelnie sprawiedliwy podzial ryzyka . Nieprawdasz ?

Uderzajace we wszystkich religiach jest to , ze kaplani zawsze sa elita i zyja lepiej niz zwykli wierni . Mozna oczywiscie traktowac to jako dowod na istnienie Boga , no bo skoro jego "pracownicy" maja sie lepiej , on istniec musi .

Odrebna sprawa jest stosowanie sztuczek w celu oszukania swego Boga , ale w ramach obowiazujacych zasad .

Dwa przyklady :

- czy mozna uzyskac dyspense na seks z wlasna zona ? - autentyczne pytanie pewnego katolika .

- podrozowanie siedzac na butelce wody - sztuczka stosowana dawniej przez ortodoksyjnych zydow , w celu ominiecia zakazu podrozowania w szabas . Mozna bylo jedynie przemieszczac sie po wodzie . No ale nie wszyscy mieszkali na wybrzezu wiec ktos wymyslil plaska , z grubego szkla butelke , na ktorej wystarczylo usiasc w czasie jazdy , np. pociagiem i juz . Bog zadowolony i wierni tez .

Mufka

Filozof to chlop grecki - klasyczna definicja . Ja Polak jestem .

Mufka - ja nie jestem ani filozof, ani teolog. Poprostu inżynier mechanik :D :wink: . Ale za to gaduła :wink:

Luc - zadałeś Lewakkowi kilka pytań. Nie wiem, o które Ci chodzi. Na częśc tematów - tak jak już Ci napisałem - dyskutować nie będę. Ale przypomnij pytanie. Postaram się napisać odpowiedź - jak zwykle ja - od siebie, a nie posługując się jakimiś cytatami itp. :wink:

Fizyk Luca dręczą problemy z egzorcyzmami, pepkami, statkami a wcześniej w koło powtarzał coś o Inkwizycji....., bardzo wyraźnie kilka razy mu odpowiedziałem że jeśli ma az takie problemy czas udac się do egzorcystów.....

Ja mu odpowiedziałem za to nadal ktos nie odpowiedział na pytanie kogoś czy ateista może swobodnie kłamać dla udowodnienia swojej tezy...????

Przeciwnicy Kosciola katolikow nie morduja . I to nie dlatego ze im tego religia zabrania . A co do odwrotnej sytuacji , to Swietej Inkwizycji nie musze nikomu przypominac .

Komu mam dziekowac za moje powodzenie , talenty , osiagniecia .

Sytuacja wyglada nastepujaco : w latach '80-tych , a wiec w czasie , gdy chodzilem do kosciola , zarabialem $8/m-c . Teraz , a wiec po wyrzeczeniu sie Kosciola i Boga , zarabiam niewspolmiernie wiecej . Obroslem tez w dobra doczesne .

Podobnie pisze mój ulubiony pisarz, J. Pilch

Jestem pewien ( na 99% ) ze nie znasz tego pana, ale co mi tam przytocze Ci.

"Nie pozwolę Ci pójśc do seminarium, nie pozwolę ci studiować teologii. to ci nie da pieniędzy! A kto nie ma pieniędzy, tego Pan Bóg nie kocha"

Teraz rozumiem dlaczego tak zapewniałeś o skuteczności mszy św. zwłaszcza gdy nie żałujesz na ofiarę....

Fizyk Luca dręczą problemy z egzorcyzmami, pepkami, statkami a wcześniej w koło powtarzał coś o Inkwizycji....., bardzo wyraźnie kilka razy mu odpowiedziałem że jeśli ma az takie problemy czas udac się do egzorcystów.....

Ja mu odpowiedziałem za to nadal ktos nie odpowiedział na pytanie kogoś czy ateista może swobodnie kłamać dla udowodnienia swojej tezy...????

Jest to klamstwo .

Nie odpowiedziales mi na "pepki" , statki . Inkwizycje i egzorcyzmy tez potraktowales po macoszemu .

Podobnie pisze mój ulubiony pisarz, J. Pilch

Jestem pewien ( na 99% ) ze nie znasz tego pana, ale co mi tam przytocze Ci.

To prawda . Nie znam pisarza Pilcha . I to na 100% . Znam za to felietoniste Pilcha .

Dokładnie jak myślałem. 8) 8) 8)

Znamy innego Pilcha, ja znam "Jerzy Pilch - ur. w 10 sierpnia 1952 roku w Wiśle, pisarz, publicysta, scenarzysta"

z http://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Pilch

albo

Urodził się w 1952 roku w Wiśle, prozaik i publicysta.

http://www.culture.pl/pl/culture/artykuly/os_pilch_jerzy

pierwsze hasła z google

Ksiązki które mam pisarza Pilcha jakoś nie są felietonami...., jestem ciekaw co za Pilcha Ty znasz???

Jest to klamstwo .

Nie odpowiedziales mi na "pepki" , statki . Inkwizycje i egzorcyzmy tez potraktowales po macoszemu .

Zazdroszcze Ci Tobie z taką łatwościa przychodzi ocenianie innych....

No cóż na "pepki" słabo sie znam, w "statki" grywam ale kiepko mi idzie. Inkwizycje dałem Ci wiele linków ale nie czytałeś. A co do egzorcyzmów wyraźnie i wiele razy Ci odpowiedziałem że jak masz problemy to się do nich udaj. Poza tym przecież zapewniałeś że Msze pomagają...

No cóż na "pepki" słabo sie znam, w "statki" grywam ale kiepko mi idzie. Inkwizycje dałem Ci wiele linków ale nie czytałeś. A co do egzorcyzmów wyraźnie i wiele razy Ci odpowiedziałem że jak masz problemy to się do nich udaj. Poza tym przecież zapewniałeś że Msze pomagają...

Wyslizgujesz sie od odpowiedzi . Jak chcesz .

Wyslizgujesz sie od odpowiedzi . Jak chcesz .

Mów jak chcesz, ale przyznam w "statki" i "pepki" jesteś mocny a ja chyba przespałem te sceny na Kod da Vinci...., no ale może ktoś inny widział?????