Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kod Da Vinci

rrmi

Recommended Posts

Lewakk

Przeciez to proste . Nie znam ksiazek Pilcha . Czytywalem jego felietony w Polityce . Nie byly dla mnie interesujace na tyle , zeby siegac po jego ksiazki .

No to tak jak mówiłem i sam przyznałeś nie znasz Pilcha. 8)

Naprawde nie rozumiesz co napisalem , czy to tylko tak dla draki ?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Naprawde nie rozumiesz co napisalem , czy to tylko tak dla draki ?

Luc, odpuśćmy sobie, nie karmmy tego trolla. Szkoda czasu na "dyskutowanie" z kimś, kto za wszelką cenę musi mieć rację, kto robi wszystko, żeby wyszło na jego - bez względu na to, czy to ma sens, czy nie.

Znakomicie się dobraliście :lol: :lol: :lol: 8)

Ja już dawno odpuściłem, zostawiam was z "pepkami", "statkami" i itp i itd to naprawdę tematyka na waszym poziomie

Pozostawiam was z waszą prawdą:

Przeciwnicy Kosciola katolikow nie morduja . I to nie dlatego ze im tego religia zabrania . A co do odwrotnej sytuacji , to Swietej Inkwizycji nie musze nikomu przypominac .

Waszymi "pepkami" i "statkami", jesteście zbyt do siebie podobni..... a noski się wydłużają, bo Tomek już przecież obiecywał zakończenie dyskusji i nie rozmawianie o osobach....

Przepowiednia brzmiała następująco: "Kiedy siódmy miesiąc 2006 roku się skończy, król Hiszpanii przekroczy Pireneje wraz ze swą armią. Legiony Belzebuba będą go oczekiwać, aby stoczyć wielką bitwę w centrum Europy. I uda się zwyciężyć złego ducha. Święty Graal wróci do Hiszpanii wraz z triumfującym królem".[/color]

Z datą jest główny kłopot, bo za Nostradamusa obowiązywał kalendarz juliański, więc jeśli miałoby w tej Centurii chodzić o Mundial, to jest różnica o 13 dni i finał odbywałby się jeszcze w czerwcu [26].

A resztę można rozpatrywać od dwóch stron.

Można zacząć od Portugalii.

Co do Świętego Graala - za tamtych czasów nikt nie myślał o tym, że bitwa może toczyć się o 3 miejsce na podium ;)

Kapitanem Portugalii jest Louis Figo. Co prawda urodzony w Portugalii, ale w wieku 22 lat został kupiony do FC Barcelona, gdzie szybko został kapitanem drużyny [mamy króla ? mamy :D].

W 2000 roku sprzedany do... Realu Madryt, za 56 milionów dolarów [wtedy najwyższy transfer] - więc dalej król. Wielokrotnie zdobywał trofea: Mistrzostwo Hiszpanii - 1998; 1999, 2001; 2003; Puchar Hiszpanii - 1997; 1998; Superpuchar Hiszpanii – 1996, 2001; 2003.

A na Real Madryt mówią "Królewscy".... ;)

Legiony Belzebuba to rzecz jasna Niemcy, będą oczekiwać [grają u siebie].

Jakby jednak ważniejszy był Graal... to mamy Francję :D

Kapitan ? Zinedine Zidane.

"Jeden z najwybitniejszych piłkarzy w historii futbolu. [...] Uważany za jednego z najlepszych pomocników w historii; najdroższy piłkarz świata, sprowadzony do Madrytu z Juventusu za 66,48 mln dolarów. [...] Z Realem Madryt zdobył w 2002 roku swój upragniony Puchar Mistrzów."

W barwach Realu Madryt [Królewskich ;)] w latach 2001-2006.

No i co ? Hiszpański król jak 150 :D :D

Tylko skąd Nostradamus wiedział, że będzie proces o przekręty w Serie A ? :o 8)

Aha, przecież adwokaci Juventusu przystali na mniejsze zło i zgodzili się na przesunięcie zespołu do Serie B.

Be - Be-lzebub - Be-nito... hm..

A więc mamy finał:

I - Francja

II - Włochy

III - Portugalia

poza klasyfikacją podiumową - Belzebuby :lol:

Co było do udowodnienia ;)

PS: a w 1410 Polska zwyciężyła Niemców 2:0 :lol:

Dobre, dobre ...

Tylko brak cosik końca :cry: :cry: :cry:

"I uda się zwyciężyć złego ducha. Święty Graal wróci do Hiszpanii wraz z triumfującym królem.'

Zaponiano? Przemilczano ? Pominięto ?

Lewakk - gościo w wywiadzie przegiął pałę. NIe ma co. Palenie heretyków, a nawet książek - to jest lekka przesada. Mały ma rację (w tym przypadku) :wink: .

Ale Mały - przeczytaj uważnie - człowiek któy to napisał, to wyznawca prawosławia. Wiem, że w KK są tacy, którzy poprą jego akcję, ale w artykule nic o tym nie pisze. A nasza dysputa dotyczyła głównie (choć nie tylko ) Kościoła Katolickiego.

Lewakk

Czyzbys chcial powrocic do dyskusji w tym watku ?

Na poczatek odpowiedz na moje pytania . Prosze .

odpowiadam, jak masz problemy z egzorcystami to się do nich udaj, na Twoje problemy z "pępkami" i "statkami" nie odpowiem, przeoczyłem te sceny w Kod da Vinci, a szczerze podziwiam Twoją wiarę w moc Mszy Św. i zazdroszczę obrośnięcia w dobra doczesne..

Zaglądając tutaj miałam nadzieję, że dowiem się czegoś ciekawego na temat Waszych odczuc po przeczytaniu/obejrzeniu "Kodu...",ale widzę,że tytułowy wątek odszedł już w zapomnienie, a pozostali zacietrzewieni panowie :wink:

Mam pytanko, a nawet dwa (zresztą może i więcej, ale nie mam już siły wertowac tego wątku od początku)

Luc Skywalker - skąd wziąłeś tę interesującą KLASYCZNĄ definicję filozofa? (coś o chłopie greckim?)

i jeszcze jedno, co zapamiętałam - Tomek J napisał, że

Nie ma czegoś takiego jak "wiara" w nauce.
(przepraszam, że tak bardzo okroiłam Twoją wypowiedź).

Ośmielę sie z Tobą nie zgodzic. Studiując średniowieczne (co nie znaczy, że nieaktualne) teksty ówczesnych filozofów wielokrotnie spotkałam się z tym problemem. Na założeniu, że wiarę należy łączyc z rozumem (także nauką) opiera się scholastyka i późniejsi jej kontynuatorzy. Pytanie tylko w jakim stopniu i na jakich zasadach(należy łączyc)... Piotr Abelard przyczynił się do powstania czegoś takiego, jak TEOLOGIA SPEKULATYWNA, która kształtowała się jako wiedza o charakterze NAUKOWYM.

Nadal aktualna jest myśl sw. Tomasza z Akwinu (np. w Szkole Lubelskiej), a on łączył ze sobą te dwie dziedziny m.in co do metody poznawczej. To są oczywiście tylko 2 przykłady, bo nie chcę Was zanudzac długimi wywodami i listą innych osób (także tych bardziej współczesnych), po prostu chciałam dorzucic swój kamyk do Waszego ogródka :) :wink:

Ale tu chyba trzeba wierzyc, zeby zrozumiec :wink: :) Pozdrawiam[/b]

Luc Skywalker - skąd wziąłeś tę interesującą KLASYCZNĄ definicję filozofa? (coś o chłopie greckim?)

Z podworka . Okolice trzepaka . Tak pod sama siatka .

Co do reszty .

aby wiara wasza opierała się nie na mądrości ludzkiej, lecz na mocy Bożej. Nowy Testament 1 List do Koryntian .

Jezus (Bog) wielokrotnie mowil o wierze . Zakazywal wrecz roztrzasania wiary w niego , w aspekcie naukowym . Widac zdawal sobie sprawe z tego , ze jego slowa nie wytrzymaja naukowego , rzeczowego podejscia do tematu wiara . Jezus nie lubil rowniez Faryzeuszy . Wlasnie za ich pytania , watpliwosci .

Wniosek : wierzyc , nie zastanawiac sie .