ponury63 19.05.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Tak, robię sobie żarty. Żarty z tej histerii części chrześcijan. Bylabym Ci wdzieczna, gdybys nie uogolnial. Jestem chrzescijanka i nie czuje, zebym wpadla w jakas histerie. No dyć nie uogólniam. Przecież tam "stoi napisane": "Żarty z tej histerii części chrześcijan" ..części, a nie wszystkich, w tym i zacnej Joshi, nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 19.05.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 paprotka a kto jest łysy? hmmm...niech pomyśłę ? Jean Reno? : ... ja w każdym razie mam balejaż nie wiem czy Twe pozdrowienia byly szczere .... szczerozłote z refleksami ja przesylam szczere i w dodatku z języczkiem na końcu - stanowczo powinni zabronić tej ikonki no co Ty, to jest widoczne na tej ikonce poparzone podniebienie ja tez mam balejage - czekaj, czekaj , to z kim Ty gadalas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 19.05.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 .. a no wlasnie , nie wszystko - wiec moze wcale nie jest takie jak w tym artykule .... Między "nie wszystko" a "nic" - duża odległość ...wiec moze wcale nie jest takie jak w tym artykule .... może więc wcale nie jest takie, jak sądzisz że jest Niestety, muszę opuścić miłych dyskutantów, idę sprawdzać matury...to dopiero wyzwanie... PS. Balejage mi nie pasuje ale i łysa nie jestem Agnieszka, paprotka - to wy takie trochę blondynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 19.05.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 ja tez mam balejage - czekaj, czekaj , to z kim Ty gadalas? ja ? ja mam złoto na brązie, a TY ? Agnieszka, paprotka - to wy takie trochę blondynki? mniej niż trochę ja też się na dziś pożegnam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 19.05.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 ale miła dyskusja.... mam tylko takie wrażenie, że po osobach dyskutantów mogę przewidzieć, co mają lub co będą mieć do powiedzenia w temacie...można ich spotkać tam gdzie mowa o wierze i Kosciele.... sama do tych osób należę... PS. książki nie czytałam, na film się nie wybieram, nie zamierzam się z tego tłumaczyć... mam inne plany, np. wyjazd do Krakowa na Błonia... Pozdrawiam serdecznie. gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.05.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 i w dodatku z języczkiem na końcu - stanowczo powinni zabronić tej ikonki To jezyk jest ? Caly czas myslalam, ze to taki czerwony usmiech jak maluja dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.05.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 No dyć nie uogólniam. Przecież tam "stoi napisane": "Żarty z tej histerii części chrześcijan" ..części, a nie wszystkich, w tym i zacnej Joshi, nieprawdaż ? A to co innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 19.05.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 a ja pójdę na film, choćby po to aby móc powiedzieć co o nim myślę, a nie mówić czy pisać że PODOBNO kiepski czy też PODOBNO dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.05.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 ale miła dyskusja.... mam tylko takie wrażenie, że po osobach dyskutantów mogę przewidzieć, co mają lub co będą mieć do powiedzenia w temacie...można ich spotkać tam gdzie mowa o wierze i Kosciele.... sama do tych osób należę... PS. książki nie czytałam, na film się nie wybieram, nie zamierzam się z tego tłumaczyć... mam inne plany, np. wyjazd do Krakowa na Błonia... Pozdrawiam serdecznie. gaga2 gaga, który sektor macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 19.05.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 gaga, który sektor macie? nie wiem... wszystko jak zwykle zamawia znajomy ksiądz... ja tylko wiem,że wyjazd mam z Katowic o 4.30 chyba będę nocować u rodziców... ale z ciekawości jutro zadzwonię do BB i się zapytam... pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 19.05.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Książkę przeczytałam ( w oryginale), film pewnie kiedyś tez będę chciała zobaczyć .Dla mnie to tylko książka i nic innego. Na moja wiarę nie miała wpływu. Moja teściowa na przykład, po iluś tam stron, przestała czytać książkę, bo jej nie odpowiadała.Rozumiem, że co niektórzy ludzie książkę potępiają. Maja do tego prawo. Rozumiem tez, ze niektórym książka podeszła i się spodobała. Tez maja do tego prawo. Nie ma powodu do wojny, a moim zdaniem prawda sama się obroni... A Pan Jezus na pewno nie chciał by być powodem dla którego ludzie się dzieła a raczej był i jest aby ludzi łączyć.Moim zdaniem ci co są za i ci co są przeciw są i tak po tej samej ‘stronie”...., bo stron nie ma...Kto widzi strony, nic nie widzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.05.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Fajnie się rozmawia ... ale gdzie ta obraza? Boż mnie ciekawoć zżera (choć to pierwszy stopien do czegos zwanego piekłem(ponoć fajowo i wesoło tam jest)) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 19.05.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Po co tyle krzyku o jakąś książkę i film? Jeśli ktoś normalnie rozumuje i jest pewny swojej wiary, to potraktuje to jako dobrą zabawę, fikcję literacką, pełną ciekawostek. No, chyba, że chodzi o reklamę - nieważne jak mówią, ale ważne, że w ogóle mówią. Mnie sie książka podobała - ma facet głowę, zeby wymysleć taką intrygę, powiązać to z różnymi wątkami, nadać sens, wpleść elementy historii, kultury, religioznawstwa, sztuki. Po co ten bojkot?? Założę się, ze 95% babinek protestujących przeciwko filmowi i książce nie ma zielonego pojęcia, o co w nich naprawdę chodzi. Ksiądz jest przeciw-to one też Film może być hollywoodzką papką, ale kasiorki zbiorą sporo Ja na film się wybieram, dawno w kinie nie byłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.05.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 a co ciekawe.....wiekszosc ksiezy to ogladala..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.05.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 NIe idę - książka był abeznadziejna - nie ze względu na teorie tam prezentowane ale na wartości czysto literackie- sorry, ale gdyby był to film to tylko w kategorii soap opera.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 19.05.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Wiecie co ludzie??? Ręce mi opadają!!! Przeczytałam dziś w "Dzienniku" wypowiedź Dziwisza, że pójście na ten film to GRZECH. Zgadzam sie: BREDNIE, BREDNIE I JESZCZE RAZ BREDNIE!!! To co wygaduje kościół, księża i całe nobliwe towarzystwo to BREDNIE! Przeczytałam książkę. w dwa dni. Literackiej wartości wielkiej nie ma, ale - wg mnie - jest ciekawa a autor potrafi zadbać o to by zatrzymać czytelnika przy tym tekście.Jedyne co mnie wkurzyło, to komentarz kościoła do tej książki.PO CO sie pytam???Watykan czy episkopat ośmieszył sie wydając "oficjalne oświadczenie na temat książki "kod leonarda". Przecież to tylko książka! O Harym Poterze nikt nie krzyczał, że to brednie. Władce pierścieni oglądałam - bez komentarza żadnych władz. Gwiezdne wojny też burzy nie wywołały a przecież to też byly BREDNIE Czy wszyscy zapomnieli, że pisarz ma prawo do fikcji literackiej??? Może opisywać zarówno najazd kosmitów, hodowlę krzyżówki konia z muchą końską a także... swoją wizję chrześcijaństwa.MA DO TEGO PRAWO Tylko że jest jeden problem - pisać można o wszystkim i o wszystkichale nie o świętej instytucji jaką jest kościół. Kościół uważa się za święta krowę, której ruszyć nie mozna! Ludzie tworzący kościół sa różni - jedni niemal idealni, inni to gnoje. taka jest prawda. to normalne, różnorodne społeczeństwo jak każde inne.A w takiej sytuacj, nagle wszyscy są święci!! Stają w szeregu broniącdobrego imienia kościoła. Większośc pewnie nie wie przed czym broni, ale skoro ksiądz tak powiedział, to tak musi być. A ciekawe, że niczyich uczuć religijnych nie obraża sąsiad, który bije żonę i dzieci albo ksiądz, który nie kryje sie ze swoimi seksualnymi ciągotami.Ale nie. o tym cicho sza... prawda? Katolickim kościele wszystko jest na pokaz. Ten bojkot też. wiecie co ja myślę? Że Bóg patrzy na to wszystko i załamuje ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 19.05.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Smaczek z Forum GW: "Wiecie coś? Bo w najbliższym czasie nie mam kiedy iść a chciałabym zobaczyć choćby na złość Dziwiszowi. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: W ojczyźnie demokracji - VERBOTEN !! Białoruś: "Kod da Vinci" zakazany Mój ulubieniec Bender [@#$*&%^!?%$!!!!] też ma problem; a może by tak Bendera ktoś wreszcie zakazał ? ku chwale Ojczyzny Senatorowie PiS i LPR: Zakazać "Kodu da Vinci" Recenzja jednego z moich ulubionych krytyków filmowych, Tadeusza Sobolewskiego "Kod da Vinci" - recenzja prosto z Cannes I krótki opis Pawła Mossakowskiego Kod Da Vinci *** Dzieje się, panocku, łoj dzieje "Związek Obywateli Prawosławnych proponuje utworzenie rosyjskiego studia filmowego o charakterze prawosławnym, alternatywnego dla "antychrześcijańskich wytwórni filmowych ". Jednocześnie wyraża żal, że film Mela Gibsona "Pasja " nie został zrealizowany przez filmowców prawosławnych. Ba ! Chcieć to móc, tawariszczi ! Dienieg nie chwatit'. Rosyjskie filmy odtrutką na "Kod da Vinci"? Więcej Klątwa "Kodu da Vinci" - raport specjalny Chcesz zaprotestować ? A proszę bardzo http://www.protestuj.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.05.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Paulka - wszystko prawda. Nie zapominaj, że kościół też potrzebuje reklamy - a to super reklama :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 19.05.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Paulka, KK nie ośmieszył się. Oni też walczą, by im kasiorka nie uciekała. W końcu jaki to problem, by podczas wizyty w Europie american or japan citizen zamiast Wiecznego Miasta i Watykanu obrał kierunek na Paryż ? WSZYSCY moi znajomi, którzy tę ksiażkę czytali, połknęli ją w dwa - trzy wieczory i byli zachwyceni. Może dlatego, że nie musieli klęczeć przy lekturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 19.05.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 tak Ponury63. to najbardziej gorzkie, że kasa to największy bożek kościoła (żeby była jasność, mam tu instytucję a nie ludzi na myśli).Znam tyle przykładów na to, ze w kościele władzą jest Mamona Wszechmocna, że mogłabym tu kilka godzin pisać. Jesli chodzi o prawdę/ nieprawdę opisywaną w powieści to też mam na ten temat swoje zdanie.Uważam, że część zawartych w książce motywów, może mieć jakieś uzasadnienie. Może być prawdą.Autor "Kodu" jednoznacznie zaznacza, gdzie źródłem jest tylko jego wyobraźnia. Pisze też, że w dużej mierze opierał sie na apokryfach.a czymże jest apokryf? pismem, które jest uznane przez grupe specjalistów (językoznawców, historyków, archeologów itd) za autentyczne(tj pochodzące z czasów Chrystusa)!) ale których treść jest uznana za fałszywą.A kto decyduje o tym, czy tresć jest prawdziwa czy fałszywa?? No zgadnijcie??I ciekawe, dlaczego taką własnie decyzję podejmują? Na prawde ciekawe. Na pewno słyszeliscie ostatnio o aferze z ewangelią Judasza. no jak mogliby uznać za prawdziwe pismo, które zaprzecza winie Judasza???Przecież wówczas trzeba by wszystkich księży przeedukowac. a to tyle problemu.albo ewangelia filipa(nie wiem czy nie mylę imienia - chodzi mi o tę, gdzie opisane jest dzieciństwo jezusa). Tez jej nie uznali. I zgadzam sie z tym co ktos wcześniej napisał - Kościól nie nie chce zobaczyć w jezusie człowieka. Najlepiej jakby urodził sie jako 33 latek, oszczędziłby paru problemów religioznawcom. Ale wracając do prawdy.Dziś katolicy uznają prawdę przedstawianą przez kościół. Wczoraj ta prawda była nieco inna (pamiętacie np. Lutera? Jakie herezje głosił twierdząc że kupowanie szczęścia wieczenego jest odrobine niemoralne?)Jutro prawda może być jeszcze inna. Dlatego uważam, ze nalezy mieć otwarty umysł, bo znamy tylko maleńki fragment tego, co znajduje sie we wszechświecie.I dobijają mnie klapki na oczach katolików - zero samodzielnego myślenia, bezrefleksyjne wierzenie w kazde slowo ksiedza. Obraza uczuć religijnych...dobre sobieWiecie za co kiedys obraziła sie na mnie moja babcia? (nie odzywała sie kilka miesiecy). Powiedziałam jej, że ksiądz (którego darzyła szczerym uwielbieniem) tak samo jak wszyscy na kiblu siedzi...Oto i polska obraza uczuć religijnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts