Dropsiak 19.05.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Książkę czytałam. Jak dla mnie sredniego lotu tekst czysto rozrywkowy, inne tego samego autora np. oceniam wyzej /według kryterium: wartka akcja, napięcie, rozrywka/. W Kodzie w drugiej połowie zaczynały sie dłuzyzny a koncówka taka jakaś... Jedyne co książce pomagało /a teraz i filmowi/ to otoczka skandalu. A Kosciół paradoksalnie w tym pomaga. Na film się nie wybieram Co do reszty, pozafilmowo ksiazkowej. Protesty Kościoła to wybór hierarchów. Maja do tego prawo. I maja prawo apelowac do wiernych o to czy tamto. Ale wypowiedź Bendera uwazam za skandaliczną. Co ma państwo do tego jakie filmy oglada Kowalski??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.05.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 No to po takich wrażeniach czekac nas może tylko...świeta inkwizycja chodząca od drzwi do drzwi i...sami sobie dopowiedzcie co. Paulka toż to samo chciałem napisać, ale jakoś "śmiałości nie miałem"...starzeję się. Przykład z własnego podwórka n/t "własnego rozumu" katolików... były wójt oskarżany o różne takie tam (zreszta sądowo zatwierdzone że "winien") startował w wyborach...na moją uwagę, że nie powinien w nich brac udziału oburzona nauczycielka szkoły podstawowej (a zawsze sądziłem że nauczyciele są naprawdę inteligentnymi ludźmi!) zawołała "czego chcesz od tego biednego człowieka?!". Dodam, że jest baaardzo blisko naszego księdza...więc ksiundz kazali, a my robili. Choćby po trupach. I wcale nie zdziwiłbym sie gdyby owa niewiasta stała z różańcem pod kinem jednocześnie plując i wyzywając na heretyków próbujących obejrzeć dobry(?) film. Aha ona nie jest żadną starą dewotką co mnie najbardziej przeraża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 19.05.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Ale wypowiedź Bendera uwazam za skandaliczną. Co ma państwo do tego jakie filmy oglada Kowalski??? Zdaniem ludzi pokroju Bendera widać ma, w końcu on jest "wadza", a "wadzowanie" często przyciemnia optykę logicznego spojrzenia na otaczającą rzeczywistość. Zresztą prawa strona politscenki zwykle wykazuje takie ciągoty do zabraniania, zakazywania i systemu nakazowego "ja wiem, co dla ciebie lepsze", i często w imię własnego widzimisię chce się porządzić nie swoją własnością A mnie zawsze wkurza takie domniemanie, że ktoś musi za mnie myśleć i decydować, bo sam to się pogubię albo nie zrozumiem i mi trzeba wszystko z ambony wyklarować . Dwa piękne składniki wyboru każdy dostał - umysł i wolną wolę. I używania obydwu nie trzeba reglamentować. Niektórzy księża jednak rozumieją tę szansę, jaką im stwarza wielkie zainteresowanie tą tematyką. Ks. Oszajca: Kościół nie może milczeć Kościół się "Kodu" nie przestraszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 19.05.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Od dziecka miałam opory przed zaakceptowaniem opcji z niepokalanym poczęciem. Zawsze historia ta była dla mnie grubymi nićmi szyta. Zastanawiałam się, jak to rozumieć - że miłość, seks, cielesność są złe? brudne? nieqodne syba bożego? to dlaczego "zwykli" ludzie mają sie tym cieszyć? za karę? czy za nagrodę? I wiecie co?? Ja bym tam chciala, żeby jezus byl żonaty. To by wiele wyjaśniało Jest taka koncepcja(nie pamiętam nazwiska twórcy, jezeli komuś zależy, to sprawdzę), wg której jezus nie był i nie jest świętym. Istniał naprawdę, był charyzmatycznym, niesmaowitym przywódcą, który stworzyl nową religię - chrześcijaństwo, pociągnął za sobą tłumy ludzi, zostawił kontynuatorów i... umarł. I tyle. Nie ma zmartwychwastania, nieba, piekła. Jest tylko wiara i jest nadzieja - cnoty potrzebne niektórym jak powietrze. Ale ok, chyba przesadzam. O książce miało być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 19.05.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Dlatego mówienie o racjonalizmie w stosunku do wiary mija się z celem. Koncepcji może być wiele, kościół [jako niezależna instytucja] może sobie budować własne dogmaty wiary, nie zawsze zresztą do końca spójne z Testamentem. I każdy ma możliwość przyjęcia bądź odrzucenia prawd wiary w takiej formie, w takim przekazie i szukania ich samemu.Kościół może domagać się od swych wyznawców odrzucenia ksiązki i filmu, ale tylko od nich. Reszcie może co najwyżej deklarować swoje stanowisko, nie uciekając się do nakazowego odrzucenia. Bo idąc tropem takiego myślenia może okazać się, że dobry i szlachetny komiksowy kapitan Żbik to alegoria SB, a serial o 4 pancernych [i psie] oddaje prawdę historyczną o szlaku bojowym Wojska Polskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 19.05.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Od dziecka miałam opory przed zaakceptowaniem opcji z niepokalanym poczęciem. Zawsze historia ta była dla mnie grubymi nićmi szyta. Zastanawiałam się, jak to rozumieć - że miłość, seks, cielesność są złe? brudne? nieqodne syba bożego? to dlaczego "zwykli" ludzie mają sie tym cieszyć? za karę? czy za nagrodę? I wiecie co?? Ja bym tam chciala, żeby jezus byl żonaty. To by wiele wyjaśniało Jest taka koncepcja(nie pamiętam nazwiska twórcy, jezeli komuś zależy, to sprawdzę), wg której jezus nie był i nie jest świętym. Istniał naprawdę, był charyzmatycznym, niesmaowitym przywódcą, który stworzyl nową religię - chrześcijaństwo, pociągnął za sobą tłumy ludzi, zostawił kontynuatorów i... umarł. I tyle. Nie ma zmartwychwastania, nieba, piekła. Jest tylko wiara i jest nadzieja - cnoty potrzebne niektórym jak powietrze. Ale ok, chyba przesadzam. O książce miało być. Nie, nie przesadzasz; też tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 19.05.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 cytat:Senatorowie Czesław Ryszka (PiS) i Ryszard Bender (LPR) zwracają się do ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry o podjęcie kroków prawnych przeciwko rozpowszechnianiu filmu "Kod da Vinci", gdyż - jak piszą - tworzy on zakłamany, pełen oszczerstw i nienawiści wizerunek chrześcijaństwa i Kościoła katolickiego. Niech jeszcze sir Rydzyk sie na temat wypowie - ja już widzę berety zakradające się nocą pod kina i niszczące plakaty. ...co za kraj, Dżizus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 19.05.2006 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Ja rowniez sie z Toba Paulko zgadzam . Ze wszystkim co w tym watku napisalas . Nie mniej zawsze bardzo chetnie czytam co pisze Majka i Gaga w tematach tego typu . Pozostaje nam czekac na tych co zaraz z kina wroca . Ja sie nie wybieram , wiec tym bardziej czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 19.05.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 a jakie były jeszcze wątki "tego typu" ??? Bo ja się z takimi jeszcze nie spotkalam tutaj. Na same niepoważne trafiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.05.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 cytat: Senatorowie Czesław Ryszka (PiS) i Ryszard Bender (LPR) ... wizerunek chrześcijaństwa i Kościoła katolickiego. Ciekawe czy oni wystepuja na ochotnika , czy z poruczenia . No i czyimi senatorami sa : Kosciola czy Polakow . Bardzo mozliwe , ze Kosciol nie wie o ich misji . Ot . Nadarzyla sie okazja zablysnac , to blyszcza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 19.05.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Nie wybieram się do kina, nawet nie dlatego, że jestem raczej religijna, ale zakaz rozpowszechniania tego filmu to byłaby po prostu tragedia, powrót cenzury. Po prostu idiotyzm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.05.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Kofi To jak w tym widzisz stanowisko forumowiczki Agnieszka 1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 19.05.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 MałySpotykamy się na różnych topikach, więc proszę o nieco większe stonowanie wypowiedzi, bo tekstów typu "Jędrzej - sorki , ale w głowie trzeba co nieco mieć" się nie zapomina.Ja wiem, że "Kod.." to fikcja. Napisałem w swoim poście, że pikiety uważam za błąd (bo to tylko dodatkowa reklama), a bojkot ze strony katolików jest jaknajbardziej zasadny (nie zamierzam dać zarobić tfu-rcom, którzy mnie obrażają).Mam nadzieję, że jeszcze mam do tego prawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.05.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 nie zamierzam dać zarobić tfu-rcom, którzy mnie obrażają. Z calym szacunkiem . Ale wyjasnij mi to . Prosze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 19.05.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 ułu, łu -ile czytania Niektórzy księża jednak rozumieją tę szansę, jaką im stwarza wielkie zainteresowanie tą tematyką. Ks. Oszajca: Kościół nie może milczeć Kościół się "Kodu" nie przestraszy o! aż dwóch ! w tym Oszajca, a to jezuita, szkolony w mowie i Piśmie, ma łep jak sklep i jest mega luzak - zupełnie niereprezentatywny dorzucam jeszcze trzeci głos - rozsądku Katecheci, czytajcie Kod właściwie Ksiądz doktor powiedział wszystko co sądzę na temat tych nerwowych ruchów Kościoła wokół powieści i filmu najwyrażniej moja wiedza teologiczna zatrzymała się na poziomie liceum ( w końcu maturę z religii mam ), bo po przeczytaniu Kodu zaczęłam się zastanawiać, co ja tak naprawdę wiem o Opus Dei ? w którym banku Kościól trzyma kasę ? co z tą schizmą wschodnią ? o Templariusza wiem tyle, co Pan Samochodzik, co z dogmatami ? , dlaczego kobieta nie może być kapłanką ? etc. etc. faktycznie, od połowy już wiadomo kto zabił i chwilami triki literackie są żenujące ale żeby zaraz naskakiwać na pisarza, że kłamca ? ( inni pisarze piszą, jak wiadomo, prawdę i tylko prawdę ) i do tego pewnie Żydzi z ekologami przyszli z teczką kasiory : "panie, Brown, jest zlecenie - pisz pan najgorzej jak możesz, byle się sprzedało " najbardziej mnie zafascynowało feministyczne zacięcie i wizja Chrystusa jako męża i nie wiem dlaczego wierni tego nie kupują ? wartości rodzinne są ?- są sexu nie ma ? - nie ma człowieczeństwo w pełni ? - w pełni jakby wyglądał świat, gdyby potomkowie Chrystusa chodzili po ziemi ? ( tacy ładni jak Audrey ) skoro Kościół orędował za "Pasją" mówiąc "idźcie i zobaczcie jakim ON był cżłowiekiem, zrozumcie to cierpienie", to dlaczego nie podsypie kasy na jakiś film, który odpowiedziałby na pytanie : dlaczego Chrystus nie mógł mieć żony i dzieci ? nigdy się nad tym nie zastanawialiście ? ta wizja jest AŻ tak przerażająca, że trzeba palić książkę ? nie, no jakiś czad z tym Kodem dobrze, że nie mieszkam w Salt Lake City - ja w niedzielę do kina - a tu pyk : zamknięto i to nie tam przez jakąś Koalicję Kobiet Zatroskanych Losem Ameryki, tylko właściciela Utah Jazz w sumie przed Mundialem - wszystko się może zdarzyć i jakby tak Orły Janasa coś bąknęły w tej sprawie.....no to nie wiem czy zdążę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 19.05.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 gratuluje rrmi - wątek super, trochę zaniedbałas narrację i byłoby prawie tak ciekawie jak w samym Kodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 19.05.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Luc Skywalker Co mam Ci wyjaśnić? Dlaczego mnie obrażają?Podam Ci taki przykład:Gdyby ktoś zrobił film, w którym twojego ojca przedstawiłby jako zboczeńca i mordercę (zakładam, że to nie prawda) - czułbyś się obrażony, czy nie? Kupiłbyś bilet na taki film? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 19.05.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 to chyba nie pierwszy wygłup Bendera.... ale chyba niegodny z oficjalnym stanowiskiem Episkopatu... Ponury, zawsze podziwiam Twoje prasówki.... dzęki nim oszczędzam czas i poszerzam wiedzę.... dziękuję a że Kościół nie może pozostać objętny.... hm... w moim odczuciu to trochę hierarchowie zostałi wywołani do tablicy...pamiętam artykuł sprzed kilku miesięcy w Newsweeku lub w Polityce o tym, że jest kręcony ten film... przy czym większa część artukułu składła się z rozważań i domysłów autora jak to też ten film wpłynie na wiarę Polaków noi i przede wszystkim - jak zareaguje Kosciół... chyba wszyscy oczekiwali tego jak ten Kosćół zareaguje.... taka presja...to i zareagował... pewnie gdyby książka nie okazała się bestsellerem, nie byłoby i reakcji Kościoła... ale skoro jest tak popularna, i tak wiele osób ma trudności z rozróżnieniem fikcji literackiej od dokumentu... i nie ma wiedzy ni możliwości by oddzielić fakty od mitów i błędów... Kościów Inkwizycją nie straszył... nic nie zakazał.... apelował do wiernych.... informuje o nieścisłościach.... a może niektórzy są rozczarowani tak nieinwazyjną pozycją zajętą przez Episkopat...? Zawsze przecież można znaleść jakiegoś oszołoma (Bender się bardzo do tego nadaje, nota bene) który ze świętym oburzeniem będzie żądał zakazu dystrybucji ... no a potem to już można atakować Koścół za winy Bendera... pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 19.05.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 i w dodatku z języczkiem na końcu - stanowczo powinni zabronić tej ikonki To jezyk jest ? Caly czas myslalam, ze to taki czerwony usmiech jak maluja dzieci. przepraszam, jeśli kogoś urażę, no i za OT spotakałam się z ksywką dla tej ikonki pt. "pedalska" mnie się tam kojarzy z wytykaniem języka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.05.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 JedrzejAle przeciez nie o Twojej rodzinie jest ten film . Co wiec tak urazilo Twoje uczucia ? Pytam Ciebie , a nie inne forumowiczki biorace udzial w tym watku , bo piszesz zazwyczaj rozsadnie . Skad wiec takie emocje ? Wyjasnij mi to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts