Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łupek na podłogi

taje

Recommended Posts

Chciałabym położyć na podłogę w salonie (podłogówka) łupek - bardzo podoba mi się faktura tego kamienia. Wszystkie polerowane kamienie odpadają. W sklepach widziałam łupek za 250-350 zł za m kw, jednak architekt po konsultacji z swoim kamieniarzem twierdzi, że to są głownie chińskie łupki, które są do niczego oraz że zaimpregnowany i wytrzymały za ścieranie łupek będzie kosztować 1100 zł!! Jak to jest z łupkiem? Czy za 350 zł nie da się kupić łupku o przywoitej jakości? A może łupek z założenia nie nadaje się na podłogi i powinnam zacząć myśleć o jakimś łupkopodobnym gresie?

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witaj,

przechodzilam ten etap i skonczylo sie nastepujaco: glowne czesci podlogi mam w plytkach, a z lupka jedynie dodatki (pasujace do kominka). Moj praktyczny maz dowiedzial sie (co podobno jest prawda), ze nawet po zaimpregnowaniu moze byc problem z tluszczem.

No i lupek sie troche lupie - widze to po tych blokach, ktore mam. Za lupek placilam 300 zl (2-3 cm grubosci, bez impregnacji. Wosk - 80zl na ok 10m2). Jest bodajze hiszpanski (o chinskim rowniez zle slyszalam). Jesli dalej jestes zainteresowana napisz to dam Ci namiary na firme, ktora mi to sprowadzala

Wronka - dzięki! - wyślę Ci dzisiaj maila. Czy oprócz woskowania impregnowałaś łupek, czy może sam wosk wystarcza? Zastanawia mnie także, czy układając łupek na podłogach jest sens robić wyrównujące wylewki. Podłoga na której zamierzam ułożyć łupek jest nieco nierówna - podłoże trochę się zniszczyło przy zdzieraniu poprzednich kafli ale nie wiem czy przy łupku o nierównych obu powierzchni jest sens bawić się w wylewki skoro i tak trzeba będzie regulować różnice w wysokości klejem?

• 2 years później...
  • 2 weeks później...
  • 9 years później...
Ja bardzo lubię łupek i mam go na podłodze w salonie, kuchni i łazience. Ten w łazience i kuchni musiałam zaimpregnować takim impregnatem, który chroni też przed tłuszczami dodatkowo i nie mam z nim żadnych problemów. Duży wybór łupków znalazłem w Cerstone mają różne formaty i kolory tych płyt. Ja zamówiłem Black Slate szczotkowany ( taki równiejszy na podłogi) za 100 i łupek California Gold po 99 zł. Edytowane przez RobertMak