Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o opinie na temat THERMOPOR-u

Recommended Posts

Proszę o pinie na temat Thermoporu z Tarnowa, bo prawdopodobnie z niego zbuduję mój dom. Interesuje mnie ściana dwuwarstwowa THERMOPOR 30 P+W plus 12 cm wełny. Podobno ma dać U-0,22. Czy ktoś zbudował w tym systemie swój dom i może podzielić się doświadczeniami? A może znacie inne relatywne rozwiązania z tego materiału (mają teraz extra promocje)- 1m2 mojej ściany kosztować bedzie ok. 38zł. Natomiast pustak MAX mażna nabyć już za 1,45zł!!! - co daje koszt w wysokości ok. 36zł/m2. Do tych cen należy dodać koszty robocizny oraz zaprawy. Co Wy na to? Proszę o rady, opinie itp. Z góry dziękuję.

• 4 weeks później...

Ja też myślę (od dzisiaj) o thermoporze 30 P+W. Tak doradzili mi w składzie budowlanym. Tylko mój ma kosztować 2,57 zł/szt, co daje 41zł/m2. Natomiast pustak MAX u mnie jest po 1,70zł.

Ciekawy jestem gdzie są takie ceny jak podajesz?.

Poza tym mnie podali, że ścianę z thermoporu 30P+W wystarczy ocieplić 5 cm.styropianu lub wełny. Dla jasności - ja buduję koło Krakowa.To tutaj są takie ceny.

Nie ma sensu ociepliać na 5 cm i tak musisz kleić styropian, zbroić, tynkować. Jeden dodatkowy cm styropianu na m2 kosztuje nieco więcej niż słotówka. A systemowe ocieplenie kosztuje 15+zl(plus styropian)+praca 20-25zl. Na 200 m2 wydasz (15+20+6)*200=~6200. 10cm styropianu - 7400.

Jeżeli juz chceśz ocieplić, to ociepli porządnie. Może i nie zaoszcsędzisz fortuny(obliczenia w wątku mur jednowarstwowy Ytong) jednak w razie czego będziesz mieć pewność.

Co tam za lambda u thermopora 30PW?

Widziałem 0.19, nie sa mało?

thermopor 0.30/0.19 = 1,58

styropian 5cm 0,05/0,04 = 1,25

styropian 10cm 0,1/0,04 = 2,5

wełna 12cm 0,12/0,05 = 2,4

styropian 5cm ściana U = 1/(1,58+1,25) = 0,35(nie pasuje)

styropian 10cm ściana U = 1/(1,58+2,5) = 0,23(pasuje)

wełniana ściana U = 1/(1,58+2,4) = 0,25(pasuje)

Podaję 0.05 bo nie bardzo wierze w rekłamę. 0.05 masz pewno, 0.04 - wątpię, 0.03 - nie wierzę. Niby z czego wełna jest taka dobra? Chociaż nówka od Rockwola...

Ciekawie się zaczyna robic :smile: , mnie proponowali po 2,70zł. brutto za szt. mówiąc o 30% promocji. ty masz chyba lepszą ofertę.

Widziałem dom wybudowany przez własciciela składu budowlango dla siebie. i drugi podczas budowy dla brata, to chyba nie wymaga komentarza

Mysle poważnie o tej ofercie ( waham sie pomiędzy Winnerbergerem ,a Leierem)

Pozdrawiam