Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku

Recommended Posts

Chciałbym zapytać o kwestię związaną z odbiorem budynku. Czy do tego żeby odebrać budynek konieczne jest wykonane przyłacze gazowe? Mam juz zrobioną instalację wewnętrzną, ale wykonanie przyłącza zewnętrznego, tzn do szafki w granicy działki, z przyczyn niezależnych zarówno ode mnie jak i od gazowni, będzie możliwe dopiero w październiku. Chciałbym odebrać budynek wcześniej, żeby móc się w nim zameldować. Czy ktoś się może orientuje, czy bez tego nieszczęsnego gazu będzie to możliwe?

Pozdrawiam

Sebastian

My nie mamy jeszcze docelowego przyłącza elektrycznego, jedynie budowlane, a dom oddany. Wiem, że to trochę inna sprawa, bo jednak z prądu korzystamy. W naszym przypadku dostarczyć musieliśmy kopię podpisanej umowy z ZE, że inwestycja będzie wykonana (tylko trochę pózniej, bo odwoływalismy się do ZE z różnych przyczyn). Po prostu zadzwoń do PINBudu i zapytaj!

Inna kwestia z zameldowaniem. Można (choć nie wiem, czy wszędzie) zameldować się na 'budowie', jeśli tylko dom ma nadany numer - zapytaj w wydz. architektury w swojej miejscowości. My bylismy rok zameldowani w domu bez oficjalnego odbioru, ale też tam nie mieszkaliśmy. Potrzebowalismy po prostu stałego adresu.

Żona Zarka

Pewnie jest różnie. Mnie nie odebrano budynku tylko z powodu braku docelowego przyłącza elktrycznego, chopć umowę podpisalem rok temu a elektryk dostał od energetyki zlecenie wykonania przyłącza. Mieszkam na prowizorce budowlanej. Zameldowany jestem w starym mieszkaniu, które jest w trakcie sprzedaży.

...Chciałbym odebrać budynek wcześniej, żeby móc się w nim zameldować. Czy ktoś się może orientuje, czy bez tego nieszczęsnego gazu będzie to możliwe?

Pozdrawiam

Sebastian

nie ma obowiazku instalowania gazu w domu

i nie ma potrzeby zgłaszania budynku do odbioru, aby sie w nim można było zameldowac ...

pzdr

aby sie zameldowac wystarczy miec nadany nr posesji (inaczej budynku)

Pytam bo nie przerabialem tego tematu jeszcze a niedlugo bede musial - NARESZCIE !!!! :)

OK, ale kto nadaje numer budynku ?? Bo wydaje mi się że Urząd Gminy, ale oni chyba wymagają jakiś papierków że dom jest odebrany - tak przynajmniej mi sie wydaje :)

... Bo wydaje mi się że Urząd Gminy, ale oni chyba wymagają jakiś papierków że dom jest odebrany - tak przynajmniej mi sie wydaje :)

numer wydaje UG

jesli wymagają "jakiś papierków" - niech podadzą podstawe prawną ...

pzdr

Właśnie dzwoniłem do Urzedu Gminy :)

"Przyjść z papierkiem z inspektoratu ze budynek został przekazany do uzytku, wtedy namamy Panu numer domu - innego rozwiązania nie ma"

Podstawy prawnej niestety nie podala :)

no to ich "załatw" pisemnie ...

napisz o nadanie numeru listem poleconym, za zwrotnym potwierdzeniem odbioru ...

pzdr

Napisz coś więcej bo barddddzzooo mnie ineteresuje temat zameldowania bez odbioru

aby sie zameldowac wystarczy miec nadany nr posesji (inaczej budynku)

pzdr

niezgodze się z kolega, aby sie zameldować jest konieczny zarówno numer jak i akt własności (w przypadku mieszkania) lub akt+odbiór (w przypadku domu). Do otrzymania numeru nie jest konieczny odbiór, numer mozna otrzymac nawet na nieruchmość na której nie stoi zaden budynek

pozdrawiam

m.

Jest jakaś ustawa na to ??

Wybieram się do Urzędu Gminy, ale jeśli powiem - ma Pani to zrobić bo tak pisali na forum murator-a - to raczej nic nie zdziałam ;)

dla nadania numeru porządkowego nieruchomości:

PODSTAWA PRAWNA

- Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 28 października 2004r. w sprawie numeracji porządkowej nieruchomości.

dzieki wszystkim za wypowiedzi!

Zeby został nadany numer nieruchomościu, trzeba złożyć podanie (gotowe druki są często dostępne na stronach urzędu) , dołączyć kopię mapki (np do celów projektowych) żeby panie w urzędzie wiedziały o jaką nieruchomość chodzi :wink: , nakleić znaczki za 5,50 zł (5 za podanie, 0,50 za załącznik), i tyle. My dostaliśmy numer na w zeszłym roku, były chyba tylko fundamenty, choć jak ktoś wcześniej zauważył, moze być nawet pusta działka.

Natomiast martwi mnie ze w kazdym PINBie inaczej interpretują te same przepisy...

...Natomiast martwi mnie ze w kazdym PINBie inaczej interpretują te same przepisy...

owszem... teraz tak cwaniakują ... rozzuchwalają sie ...

trzeba ich skarżyc imiennie... na piśmie

i informowac media o ich naduzyciach ... żadac podstawy prawnej a nie ich wykładni, ze im sie tak wydaje ...

pzdr

Niestety brzoza masz rację przez kretyńskie prawo urzędnik jaka ma podjąć decyzję interpretacyją to ją tak zinterpretuje,żeby mu włoś z głowy nie spadł a petent niech sobie robi co chce....

... Bo wydaje mi się że Urząd Gminy, ale oni chyba wymagają jakiś papierków że dom jest odebrany - tak przynajmniej mi sie wydaje :)

numer wydaje UG

jesli wymagają "jakiś papierków" - niech podadzą podstawe prawną ...

pzdr

odbiór budynku przez PINB + 2 mapki geodezyjne powykonawcze

wydz. geodezji (gminny) nadaje nr. budynku ( literkę sam sobie wybrałem,

bo ni jak nie pasowało) druczek i do wydziału meldunkowego (USC),

następny druczek i dzisiaj jestem zameldowany :D

• 4 months później...
a ja mam problem wogóle z przystapieniem do odbioru. Mój kierownik twierdzi, ze skoro nie ma otynkownaia na ociepleniu, to nie moge zrobic odbiorucałkowitego. Dodam, ze w domu wszystko mama zrobione i gdym to wiedziała, to wieżcie mi ze nie zrobiłabym np. drugiej łazienki tylko ten cholerny tynk. Dodatkowo goni mnie termin, gdyz mam bankowy kredyt i w u mokwie że do grudnia musze przedtawić im odbiór. Zdesperowana zadzwoniłam do PINB z zapytaniem co musi byc a co nie. Główny inspektor (b. miły pan) powiedział że nie musi byc ostatniej warstwy elewacji, czyli otynkowania. Konieczne śą instalacje, barierki, moga byc same wylewki bez kafli. Oczywiscie wyklarowałam to wszystko kierownikowi a mimo wszystko ten stawia opór. Mam dwa wyjscia. Zmiane kierownika na takiego który to uzna albo startowanie do banku o przedłużenie okresu robót. Włape nie dam na pewno!!!!!! Jestem zdesperowana i wściekła. :cry: