Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku

Recommended Posts

...Chciałbym odebrać budynek wcześniej, żeby móc się w nim zameldować. Czy ktoś się może orientuje, czy bez tego nieszczęsnego gazu będzie to możliwe?

Pozdrawiam

Sebastian

nie ma obowiazku instalowania gazu w domu

i nie ma potrzeby zgłaszania budynku do odbioru, aby sie w nim można było zameldowac ...

pzdr

Ale jest za to kara, za mieszkanie w nieodebranym domu. 10 tys. zł :-?

Dziekuję, w międzyczasie zadzwoniłam do banku. Są w stanie przesunąć mi termin do odbioru o pół roku. UFFFFFF. Dyskutowałam o tym w pracy. Dla wszystkich jest to ewidentne oczekiwanie na łapówkę. U mnie łapówek nie ma!

Jedynie martwi mnie to, ze nie bedę mogła wprowadzić sie na swięta, bo domek niestety nie odebrany........

Najsmieszniejsze jest to, że zupełnie odwrotnie do wiekszosci forumowiczów ja nie boje sie kontroli - wiem czego sie spodziewać i przeszłabym ja na dzień dzisiejszy pomyslnie, tylko brużdzi mi kierownik.

To tyle. Pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco.

Dzięki. tak zrobie.

A jak juz jestem w temacie to podsune wam pomysł na niezrobienie tynków - rada inspektora nadzoru. Piszemy oswiadczenie, że rezygnujemy w naszym projekcie z tynków i w tym momencie kierownik nie moze ich zaliczyc do odbioru. Nastepnie w okresie wisennym zgłaczamy prace budowlane do PINB w postaci otynkowania budynku. Ale oczywiscie mój kierownik powiedział.... że to niezdgodne z prawem.......

Miłego łikendu. Już mi chyba "atak " przechodzi. buahahha

• 1 month później...

Witam!

Temat mnie bardzo interesuje, gdyż sama też buduję z kredytu i okres karencji - tzn czas do odbioru budynku zadeklarowałam na 1,5 roku.

Można zapewne go przedłużyc, tylko, że nie opłaca się to. Nie wiem, czy tak jest we wszystkich bankach, ale w millennium- podczas budowy- okresu karencji- spłaca się same odsetki od kredytu, po odbiorze zaczyna się spłacac kapitał. Ja chcę wreszcie zaczą spłacac ten kapitał...

Podobno- wystarczy miec wykończoną JEDNĄ łazienkę , balustrady przy schodach też muszą byc. Co jeszcze?

A jaki stan ma byc na zewnątrz budynku?

Powierzchnia musi już byc utwardzona- tzn dojście do domu, miejsce postojowe? (nie mamy garażu)

Musi byc odbiór kominiarski i co jeszcze?

Jak wyglądał odbiór u Was- mierzyli ściany miarką???

zapytaj kierownika budowy

to on podpisuje oswiadczenie ze budynek nadaje sie do zamieszkania (lub ze sie nie nadaje)

czy musi byc podłączony kominek- skoro jest w projekcie- do odbioru?
nie ma w Polsce obowiazku instalowania kominków, masz prawo wstawic sobie koze, kuchnie angielke, trociak a nawet piec kaflowy

rodzaj ogrzewania (gazowe, weglowe, elektryczne czy solarne) tez masz prawo wybrac sama

p.s.protokół kominiarski podpisał mi kominiarz zanim cokolwiek do kominów podłaczyłem ...

pzdr