Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kamienie do ogrodu - lubelskie

Recommended Posts

Witam:)

poszukuje kamieni do oczka wodnego, tzw kamieni polnych albo małych otoczakow, czegos w miare małego. CZy ktos moze wie, gdzie na lubelszczyznie mozna je zakupic? Sklepy typu OBI nie wchodza w gre bo za 20kg kamyków polnych trzeba zaplacic ok 18zł:(

Bardzo prosze o pomoc:)

Pozdrawiam wiosennie.

Najtańsza opcja, to podjechać nad Tankę i wziąć trochę " szumów".

Ustawa Prawo Wodne pozwala na pozysk kamienia rzecznego w niewielkich ilościach wyłacznie na potrzeby własne osoby fizycznej.

Więc jeśli masz w pobliżu kamienistą rzekę, to źródło kamienia jest darmowe :D

Inny sposób to jazda autem wśród pól- rolnicy wyrzucają na miedzę co większe kamienie, przeszkadzające w pracach polowych.

Pamiętaj tylko, by kamienie układać na podsypce piaskowej na brzegu oczka i dać pod każdy zaprawię betonową. Bez niej kamienie , zwłaszcza otoczaki będa się zsuwać pod swoim ciężarem i spadać do wody, zwłaszcza gdy grunt nasiąknie wodą po opadach.

Też jestem z lubelskiego.Najprościej to chyba pojeździć po polach i pozbierać.Po pracach wiosennych leżą na miedzach, przy drogach.

Ja tak robiłam, ale mam o tyle lepiej że mam samochód ciężarowy, bo do osobowego to dużo nie weźmiesz.

Później wszystko znika i pojawia się znowu jesienią po jesiennej orce. :lol: :lol: :lol:

dziekuje:)

dotychczasowy zasob kamieni mam wlasnie z okolicznych pol, problem w tym, ze potrzebuje dosc malych kamykow, a takich nikt nie wyrzuca:/

co do rzek - te ktore znajduja sie w moich okolicach maja zwykle duze i kanciaste kamienie, albo wogole nie maja ich:/

jesli chodzi o szumy to nie sadze, aby udalo mi sie wyniesc kilka workow kamykow bez zadnych konsekwencji:D

czekam dalej, moze ktos jeszcze slyszal o "fabryce" kamyczkow?:D

widzialam kiedys duzo otoczakow gdzies w okolicach lublina na wyjezdzie na krasnik - moze ktos wie czy sa tam na sprzedaz?:)

do Hani:

podsypka piaskowa?? chyba bedzie spływac do wody i troche smiecic??

co od zsuwania sie kamieni - wiem cos o tym;/ mam juz oczko ale foliowe i niestety wlasnie kamienie przedziurawily mi folie;/

teraz robie betonowe:D nie wiem jeszcze co zrobić zeby mi nie popekał;/

Ha! Podsypka piaskowa jest właśnie dla foliowanych oczek :D

Z piasku pod folią robi się miękkie gniazdko i kamienie ładnie się układają, nie dziurawiąc folii. Ale najlepiej jest je układać na folii na zaprawie betonowej - są stabilne. Miałam ten sam problem, a potem konieczność przebudowywania oczka i dźwigania ogromnych kamulców, by po demontażu paroletnich roślin, poprawnie zrobić grubą podsypkę z piachu, położyć folię i osadzić kamienną linię brzegową.

Pół oczka opróżnione z wody, ryby w stresie, dostęp pod folię ograniczony, bo z boku już 4-letnie nasadzenia...HORROR.

Ale udało się w końcu ustabilizować kamienie.

Tylko, że trzeba było tak zrobić na początku...:D

hm zaraza zaraz:D

czy ja dobrze rozumiem, ze betonowe oczko dodatkowo wylozylas folia?:D

ja nie mialam zamiaru jej już kłaść:p slyszlam ze beton ładnie mi obrosnie pod woda i nie bedzie go widac:P teraz sie zastanawiam czy to dobry pomysl... :roll:

nieeeeeeeeeeeee, oczka są z folii!!! Mówiłam o tym, że na folii układa sie ozdobne kamienie/ głazy na zaprawie betonowej!

A faktycznie, beton pod wodą pięknie porośnie glonami i za dwa lata, śladu po jego naturalnym kolorze nie będzie. Dodatkowo, możesz z lasu przynieśc trochę mchu i paproci, to przyspieszysz proces obrastania.

Ja dałam kawałek mchu tak, by sięgał lustra wody i rozprowadzał wilgoć po reszcie " mchowego kobierca". Pije jak opój, ale mchy różne rosną na słońcu niczym w wilgotnym borze :D

ojej:P chodziło o zaprawe :D sorry :lol:

co do mchu to świetny pomysł!!!! dziekuje Ci na prawde. Jakos nie pomyslalam zeby go zasadzić:D ale bardzo podoba mi sie ten pomysl:) dziekuje jeszcze raz:)

szkoda tylko, ze do sadzenia mchu i czegokolwiek innego jeszcze tyleee czasu:( jeszcze nawet nie rozebralam starego oczka 8)

Witam:)

poszukuje kamieni do oczka wodnego, tzw kamieni polnych albo małych otoczakow, czegos w miare małego. CZy ktos moze wie, gdzie na lubelszczyznie mozna je zakupic? Sklepy typu OBI nie wchodza w gre bo za 20kg kamyków polnych trzeba zaplacic ok 18zł:(

Bardzo prosze o pomoc:)

Pozdrawiam wiosennie.

A dokładnie skąd jesteś, bo mnie to pewien rolnik na kolanach błagał bym mu z pola wyzbierał różnej maści i wielkości. 3 przyczepki przywiozłem, przeleżało to rok a teraz sąsiad sobie zabrał.

juras

DODE przepraszam, przegapilam twoja odpowiedz ... :lol: :cry: :cry: :o

jesli jestes z lubelskiego napisz gdzie kupialas dokladnie te kamyczki??? gdzie ta betoniarnia?:)

:-? :( :D

ja kupiłam w Krasnymstawie, ale podejrzewam, że w każdej betoniarni to dostaniesz i jak masz jakąś bliżej to trzeba zapytać :wink:

pozdr.

d.