acik 03.03.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Niech mi ktoś pomoże. Jaki fundament pod ścianę jednowarstwoą 36,6 z ytonga. W projekcie mam bloczki betonowe m6 38 cm. Ale z którejś strony zrobi sie próg, bo fundament grubszy od ściany na i jeszcze ocieplenie (z której strony ocieplić fundament? od środka?) Czy może zbudować ścianę fundamentową z 24cm.? Już sama nie wiem a wiosna za pasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 03.03.2003 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 drodzy formułowicze mam ten sam problem liczymy na waszą doradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 03.03.2003 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 A dlaczego masz aż 38 ? Coś dużo. Wydaje się, że 24 byłoby OK. Ale taką rzecz może Ci powiedzieć TYLKO KONSTRUKTOR !!!Nie pytaj się nieznajomych z internetu o takie rzeczy. Oni mogą podać swoje opinie, ale wiążąca jest opinia fachowca. RafałPS. Fundament ocieplać od zewnątrz. tak jest łatwiej i sensowniej. Ja mam Ytong 36,6 na ścianie f. 24. Akurat wyrównam 6 cm ocieplenia i mi się zlicuje. A w ogóle, to może sobie zrobię jeszcze taki gzyms ze styropianu (oklejonego płytką klinkierową) od ławy do wys +-1 metra. to będę miał na ścianie f. 16cm, a na Ytongu 10 cm styropianu. R [ Ta wiadomość była edytowana przez: sroka dnia 2003-03-03 20:10 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.03.2003 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Ytong sprzedaje też bloczki do ścian piwnic (P4-06 tylko z uchwytem montażowym). Można je użyć do budowania ścian fundamentowych. Dzięki temu odpada konieczność izolowania termicznego ścian fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 03.03.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Acik powiem ci co ja już wiem chyba najlepszym rozwiązaniem jest ocieplenie fundamentu od zewnątrz. Też mam w projekcie bloczki betonowe dzisiaj szukałembloczków o długości boku 30 cm rozwiązały by wszelkie masze problemy ale w handlu taka długość nie występuje... i co dalej robienie ścieny fundamentowej na 38 cm i przesunięcie bloczka o około 7 cm na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acik 03.03.2003 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Dzięki za wszystkie rady. Jutro jadę do hurtowni, która sprzedała mi ytonga, podobno coś doradzą. Próbowałam skontaktować się z przedstawicielem ytonga na dolny śląsk, ale skoro ma taki duży teren to jest trudno uchwytny, ale ja jestem uparta. Dobrze, że zima jeszcze trzyma i można się zastanowić. Mój wykonawca chciał już 10 marca kopać, ale ziemia jak lód, chyba, że wykopie młotem pneumatycznym? Zarty żartami, ale coś z tą ścianą fundamentową trzeba zrobić. Najlepiej jest wylać betonową, ale te koszty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.03.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 On 2003-03-03 21:09, acik wrote: ... Najlepiej jest wylać betonową, ale te koszty! Dokładnie na odwrót Lane ścianki fundamentowe są na ogół tańsze od innych rozwiązań, ale są gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 04.03.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 ja mialem w projekcie sciane fundamentowa 38, po konsultacji z projektantem i inspektorem nadzoru zmieniona na 24 + ocieplenie zewnetrzne. nikt nie mial watpliwosci ze pod wzgledem konstrukcyjnym spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mic 04.03.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 ja mam sciany z Ytonga 36.5 i fundament z bloczków bet. 24 cm + 10 cm ocieplenia (styropian. Tak było w projekcie wiec powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 04.03.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Ławy betonowe są zawsze tańsze od murowanych z bloczków betonowych. Jedne i drugie wycenia się w m3. Betonowe są tańsze o około 130,00 zł/m3. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 RS a skąd maż ściany fyndmantowe 30 cm. Czy wylewane, a może gdzieś są takie bloczki? Dzięki wszystkim.Jutro (chyba dzisiaj?)mam umówione spotkanie z konstruktorem z ytonga i wzystko mam nadzieję bezie jasne.Dam znać.Pociesza mniemyśl,m że można mieć 24cm ścianę fundamentową. Chyba zobaczyłam światełko w tunelu. Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 05.03.2003 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Ytong pozwala na wysunięcie bloczka na max. 1/3 grubości (36,5cm) ich argunemt za to ze strop i tak opiera się około 25 cm na więcu czy scianach parteru. Ale ja nie mam ogwagi wykorzystać mozliwości materiału na maxa "to jest dom a nie samochód który po np: zatarciu moga zawsze sprzedać " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 05.03.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 ja będę optował że max wysunięcie to 7 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 05.03.2003 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Ludzie ktokolwiek widział bloczki betonowe o długości 30 cm klasy b15 lub lepiej b20 proszę o kontakt lub informacje na fora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 05.03.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 05.03.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Maksymalne wysuniecie sciany poza fundament to 6cm. Na zachodzie czesto sie z tego rezygnuje licujac sciane z fundamentem. Mozna oczywiscie ocieplic fundament od zewnatrz ale mozna to rowniez zrobic od wewnatrz - wtedy nie ma szans na uszkodzenie ocieplenia. Sciana fundamentowa 38cm jest OK - a sciane Ytonga 36,5cm mozna spokojnie wysunac kilka centymetrow na zewnatrz - ale uwaga czy nie spowoduje to przekroczenia rozstawu belek stropowych (zwieksza sie szerokosc domu). Bez udzialu projektanta nie zmieniaj sciany fundamentowej na 24cm. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość h***ge 05.03.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 LUDZIE!!!! Nie róbcie izolacji ze styropianu na betonie komórkowym. Beton kom. ma dużą nasiąkliwość i trochę "wilgotnego powietrza" przyjmie...potem to napotyka barierę w postaci mało nasiąkliwej warstwy styropianu i ...wykroplenie pary wodnej...i katastrofa...bodaj nawet na http://www.ytong.pl są te informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 05.03.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 do Jasiu"...Lane ścianki fundamentowe są na ogół tańsze od innych rozwiązań, ale są gorsze..."Dlaczego są gorsze?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 05.03.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 dzisiaj znalazłem bloczki 30x25x14 idealne do ściany fundamentowej z Ytonga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts