Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z Ytonga

Recommended Posts

Niech mi ktoś pomoże. Jaki fundament pod ścianę jednowarstwoą 36,6 z ytonga. W projekcie mam bloczki betonowe m6 38 cm. Ale z którejś strony zrobi sie próg, bo fundament grubszy od ściany na i jeszcze ocieplenie (z której strony ocieplić fundament? od środka?) Czy może zbudować ścianę fundamentową z 24cm.? Już sama nie wiem a wiosna za pasem.

A dlaczego masz aż 38 ? Coś dużo. Wydaje się, że 24 byłoby OK.

Ale taką rzecz może Ci powiedzieć TYLKO KONSTRUKTOR !!!

Nie pytaj się nieznajomych z internetu o takie rzeczy. Oni mogą podać swoje opinie, ale wiążąca jest opinia fachowca.

Rafał

PS. Fundament ocieplać od zewnątrz. tak jest łatwiej i sensowniej. Ja mam Ytong 36,6 na ścianie f. 24. Akurat wyrównam 6 cm ocieplenia i mi się zlicuje. A w ogóle, to może sobie zrobię jeszcze taki gzyms ze styropianu (oklejonego płytką klinkierową) od ławy do wys +-1 metra. to będę miał na ścianie f. 16cm, a na Ytongu 10 cm styropianu.

R

[ Ta wiadomość była edytowana przez: sroka dnia 2003-03-03 20:10 ]

Acik powiem ci co ja już wiem chyba najlepszym rozwiązaniem jest ocieplenie fundamentu od zewnątrz. Też mam w projekcie bloczki betonowe dzisiaj szukałembloczków o długości boku 30 cm rozwiązały by wszelkie masze problemy ale w handlu taka długość nie występuje... i co dalej robienie ścieny fundamentowej na 38 cm i przesunięcie bloczka o około 7 cm na zewnątrz?

Dzięki za wszystkie rady. Jutro jadę do hurtowni, która sprzedała mi ytonga, podobno coś doradzą. Próbowałam skontaktować się z przedstawicielem ytonga na dolny śląsk, ale skoro ma taki duży teren to jest trudno uchwytny, ale ja jestem uparta. Dobrze, że zima jeszcze trzyma i można się zastanowić. Mój wykonawca chciał już 10 marca kopać, ale ziemia jak lód, chyba, że wykopie młotem pneumatycznym? Zarty żartami, ale coś z tą ścianą fundamentową trzeba zrobić. Najlepiej jest wylać betonową, ale te koszty!

RS a skąd maż ściany fyndmantowe 30 cm. Czy wylewane, a może gdzieś są takie bloczki? Dzięki wszystkim.Jutro (chyba dzisiaj?)mam umówione spotkanie z konstruktorem z ytonga i wzystko mam nadzieję bezie jasne.Dam znać.Pociesza mniemyśl,m że można mieć 24cm ścianę fundamentową. Chyba zobaczyłam światełko w tunelu. Pozdrawiam wszystkich budujących.

Ytong pozwala na wysunięcie bloczka na max. 1/3 grubości (36,5cm) ich argunemt za to ze strop i tak opiera się około 25 cm na więcu czy scianach parteru. Ale ja nie mam ogwagi wykorzystać mozliwości materiału na maxa "to jest dom a nie samochód który po np: zatarciu moga zawsze sprzedać "

Maksymalne wysuniecie sciany poza fundament to 6cm. Na zachodzie czesto sie z tego rezygnuje licujac sciane z fundamentem. Mozna oczywiscie ocieplic fundament od zewnatrz ale mozna to rowniez zrobic od wewnatrz - wtedy nie ma szans na uszkodzenie ocieplenia. Sciana fundamentowa 38cm jest OK - a sciane Ytonga 36,5cm mozna spokojnie wysunac kilka centymetrow na zewnatrz - ale uwaga czy nie spowoduje to przekroczenia rozstawu belek stropowych (zwieksza sie szerokosc domu). Bez udzialu projektanta nie zmieniaj sciany fundamentowej na 24cm.

D.

Gość h***ge
LUDZIE!!!! Nie róbcie izolacji ze styropianu na betonie komórkowym. Beton kom. ma dużą nasiąkliwość i trochę "wilgotnego powietrza" przyjmie...potem to napotyka barierę w postaci mało nasiąkliwej warstwy styropianu i ...wykroplenie pary wodnej...i katastrofa...bodaj nawet na http://www.ytong.pl są te informacje