Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z Ytonga

Recommended Posts

On 2003-03-05 14:51, Grzegorz63 wrote:

do Jasiu

"...Lane ścianki fundamentowe są na ogół tańsze od innych rozwiązań, ale są gorsze..."

Dlaczego są gorsze?!

Ogólnie, bo w przypadku nierównomiernego osiadania pękają powodujęc pęknięcia muru - w ściance murowanej powstanie kilka mniejszych pęknięć, które niekoniecznie muszą się odbić na murze.

Praktycznie, bo ścianki lane na ogół robi się żeby było taniej, a jak ma być taniej to na ogół nie zamiawia się betonu z betoniarni tylko kręci na budowie, a jak się kręci na budowie, to:

a) beton jest klasy "B-niewiadomojakiej"

b) ściana nie jest jednorodna, bo zalewana jest warstwami, które wiążą w różnym czasie.

Do tego dodałbym większą ilość wody do odparowania, a fundament na ogół jest od razu ocieplany, zaizolowywany i zalewany posadzką - w ten sposób wilgoć zostaje na długo zamknięta pod budynkiem.

Oraz (tego nie jestem pewien) dłuższy czas stawiania - ścianki murowane stawia się w 2-3 dni i od razu można jechac dalej. Lane trzeba zaszalować, zalać i poczekac ileś dni aż zwiążą.

Dlatego napisałem "na ogół" - bo jeśli wszystko pójdzie dobrze to będzie OK, ale niekoniecznie taniej :smile:

PS. Za ścianki fundamentowe zapłaciłem ca 4.600 (1800 bloczków po 2,40, zaprawa, piasek, cemplast), a powstały w dwa dni. Gdybym robił lane to zapłaciłbym 4.500 za 24m3 (190zł * 1800 * 0,013m3) betonu B-20 + pompa + szalunki - w sumie tyle samo. Żeby wyszło taniej musiałbym kupic gorszy beton (np.: za B-15 zapłaciłbym niecałe 3tys.) albo kręcić na budowie.