MAKiN 05.03.2003 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 dzisiaj znalazłem bloczki 30x25x14 idealne do ściany fundamentowej z Ytonga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.03.2003 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 On 2003-03-05 14:51, Grzegorz63 wrote: do Jasiu "...Lane ścianki fundamentowe są na ogół tańsze od innych rozwiązań, ale są gorsze..." Dlaczego są gorsze?! Ogólnie, bo w przypadku nierównomiernego osiadania pękają powodujęc pęknięcia muru - w ściance murowanej powstanie kilka mniejszych pęknięć, które niekoniecznie muszą się odbić na murze. Praktycznie, bo ścianki lane na ogół robi się żeby było taniej, a jak ma być taniej to na ogół nie zamiawia się betonu z betoniarni tylko kręci na budowie, a jak się kręci na budowie, to: a) beton jest klasy "B-niewiadomojakiej" b) ściana nie jest jednorodna, bo zalewana jest warstwami, które wiążą w różnym czasie. Do tego dodałbym większą ilość wody do odparowania, a fundament na ogół jest od razu ocieplany, zaizolowywany i zalewany posadzką - w ten sposób wilgoć zostaje na długo zamknięta pod budynkiem. Oraz (tego nie jestem pewien) dłuższy czas stawiania - ścianki murowane stawia się w 2-3 dni i od razu można jechac dalej. Lane trzeba zaszalować, zalać i poczekac ileś dni aż zwiążą. Dlatego napisałem "na ogół" - bo jeśli wszystko pójdzie dobrze to będzie OK, ale niekoniecznie taniej PS. Za ścianki fundamentowe zapłaciłem ca 4.600 (1800 bloczków po 2,40, zaprawa, piasek, cemplast), a powstały w dwa dni. Gdybym robił lane to zapłaciłbym 4.500 za 24m3 (190zł * 1800 * 0,013m3) betonu B-20 + pompa + szalunki - w sumie tyle samo. Żeby wyszło taniej musiałbym kupic gorszy beton (np.: za B-15 zapłaciłbym niecałe 3tys.) albo kręcić na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts