Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich serdecznie mam pytanko odnosnie projektow, wiec mysle ze w dobrym dziale pisze , jeszeli nie to prosze o przeniesienie i wybaczenie jestem tu pierwszy raz i jeszcze nie bardzo sie orientuje co i jak :)

Przechodzac do sedna

planujemy z mezem budowe domu, z tym ze chcielibysmy by byl to dom w ktorym mielibysmy swoja oddzielna czesc do mieszkaniai osobna z pokojami do wynajecia.

moje pytanie czy sa gotowe projekty , ktore spelnily by takie funkcie czy trzeba robic projekt indywidualny ?? jezeli indywidualny to z jakimi kosztami trzeba sie liczyc (i gdzie znajede odpowiedniego projektanta?) woj. zachodniopomorskie konkretniej np. Kolobrzeg

z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Marta

https://forum.murator.pl/topic/54196-laik-pyta/

Witam

Generalnie projekty gotowe sprawdzają się tym lepiej im dotyczą mniejszego metrażu (są mnie skomplkowane jednym słowem). Im metraż domu większy, tym trudniej znaleźć projekt w 100% odpowiadający potrzebom przyszłych mieszkańców. Działa zwykłe prawo proporcji.Można się umówić, że w każdym projekcie gotowym, przyszły mieszkaniec będzie chciał zmienić kilka procent. W domu małym i dużym te procenty choć takie same będą dotyczyć całkiem różnych powierzchni. W waszym przypadku, nawet jeśli znajdziecie gotowca, zawirającego mieszkanie i pokoje do wynajęcia, będzie w nim "nie pasowało" tak wiele, że nię będzie zdatny do użytku.

Radzę nie tracic czasu na szukanie gotowca... tylko od razu "uderzyć" do architekta.

Powodzenia

https://forum.murator.pl/topic/54196-laik-pyta/#findComment-1185286