Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel i na jakiej głębokości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A do czego ta taśma?

Jaki kabel: KY 4x16?? cos takiego chodzi mi po glowie, chce zakopać kabel juz główny bo mam okazję i umowiłam sie z gosciem od mini kopareczki na 30cm szer, ze mi wykopie rowy pod fundament ogrodzenia , więc go wykorzystam w celu wykopania rowu dla kabla bo obiecali mi za 2 tyg prund.

Jaki mam kabel dokłądnie już nie pamiętam. Taśmę kłądziesz na lekko zakopanym kablu by w przyszłości robiąc jakieś prace ziemne nie wyrwać lub przeciąć kabla. Włąśnie dla tego kłądzie śię go warstwie piasku nad kablem a nie na kablu. Wszystkie instalacje w ziemi powinny mieć coś takiego (różne kolory taśmy w zależności od tego co jest pod nią).

a teraz po kolei:

- kabel energetyczny prowadzimy na glebokosci 80 cm lekkim slalomem (nie powinien byc naciagniety)

- przy skrzynce licznikowej oraz przy wejsciu do budynku robimy petle +- 2 koleczka - dlatego kable nalezy kupic z zapasem

- kabel na wejsciu do budynku jak rowniez wejsciu do skrzynki powinien biec w peszlu - najlepiej rurze Arotha - takim lepszym peszlu ;-)

- w ziemi lepiej jak kabel nie idzie w peszlu - w piasku ma lepsze chlodzenie niz owiniety peszlem

- jesli planujemy przecie trasy kabla energetycznego z innymi rurami, kablami - odcinek 1-2 m w okolicach krzyzowania sie przewodow nalezy prowadzic w rurze Arotha

przekroj wykopu

- 90 cm dno wykopu

- 10 cm podsypki z piasku - 80 cm

kladziemy kabel

- 10 cm obsypki kabla z gory - 70 cm

- 20 cm ziemii rodzimej - 50 cm

na tej glebokosci kladziemy cimnoniebieska folie ochronna (jesli wykop szeroki i kabel idzie duzymi lukami (ten slalom) to mozna dac 2 pasy folii

zayspujemy calosc i zapominamy o sprawie ..pamietajac jednak, gdzie ulozylismy ten kabel.

I jeszcze pare sprostowan/ wyjasnien:

- piasek pelni role ochronna - chroni kabel przed ostrymi elementami gruntu (kamienie) przy osiadaniu ziemi i innych ruchach gorotworczych

- tasme NALEZY klasc minimum 30 cm powyszej kabla - inaczej kopara kopiac przetnie folie razem z kablem

- kabel na pewno w czarnej izolacji

- przekroje kabla powinny byc w projekcie przylacza 5x16mm2 powinien byc ok - chyba ze nie masz jeszcze projektu i w domu planujesz maly piec hutniczy albo szkole spawania otworzyc to wtedy dalbym 5x25mm2

(Y)

Dodam że przy np instalacji wodociągowej niektóre zakłady życząsobie żeby taśma była zbrojona.

Tzn. miała wstawki z drukiców, zeby operator szpadla po jakimś czasie robiąc przekop poczuł że coś przecina.

Co do kabla to powinien być raczej doziemny, a przekrój poprzeczny jego zył i ich ilość zależy od przydzielonej przez ZE mocy dla odbioru.

I jeszcze jedno wszelkie instalacje podziemne/doziemne prowadzić się powinno w odległości zalecanej normami od pozostałych instalacji podziemnych/doziemnych.

Żeby na ten przykład kabel nie szedł tyż przy wodociągu albo przez środek planowanego szamba.

U mnie około 80-90cm [jakoś tak bezpieczniej się czuję] bez podsypki [siakoś się zapomniało]. Na to z 15-20cm piasku i folia ostrzegawcza [miałem tylko żółtą].

Kabel YKY 5x10 w peszlu [chociaż przekrój kabla zależy od mocy jaką będziesz pobierać]. Kabel wchodzi przez fundament i wychodzi do skrzynki już w wew. garażu.

Pozdr

• 6 years później...
a na jakiej głę bokości ma wchodzić do taki kabel do budynku? Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie? Chciałbym puścić go nad ławami i przepust zrobić w bloczku.

Kabel to nie woda i wysokość nie ma znaczenia. Byle nie za płytko tzn. do uszkodzenia w czasie utwardzania podwórka czy kopania grządek.

• 1 year później...
a teraz po kolei:

- kabel energetyczny prowadzimy na glebokosci 80 cm lekkim slalomem (nie powinien byc naciagniety)

- przy skrzynce licznikowej oraz przy wejsciu do budynku robimy petle +- 2 koleczka - dlatego kable nalezy kupic z zapasem

- kabel na wejsciu do budynku jak rowniez wejsciu do skrzynki powinien biec w peszlu - najlepiej rurze Arotha - takim lepszym peszlu ;-)

- w ziemi lepiej jak kabel nie idzie w peszlu - w piasku ma lepsze chlodzenie niz owiniety peszlem

- jesli planujemy przecie trasy kabla energetycznego z innymi rurami, kablami - odcinek 1-2 m w okolicach krzyzowania sie przewodow nalezy prowadzic w rurze Arotha

przekroj wykopu

- 90 cm dno wykopu

- 10 cm podsypki z piasku - 80 cm

kladziemy kabel

- 10 cm obsypki kabla z gory - 70 cm

- 20 cm ziemii rodzimej - 50 cm

na tej glebokosci kladziemy cimnoniebieska folie ochronna (jesli wykop szeroki i kabel idzie duzymi lukami (ten slalom) to mozna dac 2 pasy folii

zayspujemy calosc i zapominamy o sprawie ..pamietajac jednak, gdzie ulozylismy ten kabel.

(Y)

Jeśli dodatkowo chcę w wykopie chcę umieścić bednarkę to gdzie ma być umieszczona, jaki wtedy będzie "przekrój wykopu" ?

Kable w ziemi układa się w ziemi ;)

One nie są przeznaczone do trwałego zanurzenia w wodzie, jakiekolwiek rury osłonowe mogą stworzyć warunki do gromadzenia się tam wody, działają jak drenaż - rzadko są hermetyczne przy długich odcinkach. W celach ochrony mechanicznej pod wjazdami, przejściami przez fundamenty itd. na krótkich odcinkach - owszem, w innych przypadkach unikajcie takich metod.

Pozdr.

Kyniek123 - do czego ta bednarka ?