Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel i na jakiej głębokości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż - trudny przypadek.

Pokłosie kulawego rozporzadzenia, robienie wody z mózgu elektrykom i nie tylko - skutkuje takim a nie innym działaniem.

Wróć do mojego postu #40 i spróbuj zrozumieć, co napisałem.

Jak nie, będzie kłopot, i niestety muszisz zacząć się uczyć ... tej elektryki (nie na forach)

I odpowiedz na pytanie z postu #42, jeśli łaska.

żólty mostkuje z niebieskim i zakładam różnicówkę

Też dziwne działanie - gdzie wykonujesz ten mostek ?

Edytowane przez elpapiotr

No dobra - kolejna lektura - http://www.tauron-dystrybucja.pl/r/res/standardy_techniczne/standardy_krakow/WYTYCZNE_PRZY_2007_WWW.pdf

Jaki dowód - nie narzuca ! Elektryk wykonuje zgodnie z wiedzą techniczną, której Tobie jednak brakuje.

Co do postu #47 - dla domków jednorodzinnych należy wykonać uziemienie fundamentowe, które następnie łączy się z GSW, połączoną z przewodem PE rozdzielnicy. Do GSW podłącza się wszystkie przewody połączeń wyrównawczych.

I podstawowe pytanie kto mierzy i robi badania uziemienia w tym momencie wykonanego przez odbiorce - bo na to też zapomniałes odpowiedziec
Nic nie zapomniałem, ale najpierw bądź łaskaw napisać, jaka ma być ta wartość rezystancji uziemienia oraz podaj źródło tej informacji.

Jednak pytanie było dlaczego nie mozna się podłaczyć z uziemieniem do energetyki ?? JA zawsze od lat uziemiam ż-z...
Szkoda czasu na tłumaczenia.. i niech szczęcie dopisuje Twoim klientom. Proste pytanie w sumie zadałem i liczyłem na prostą szybką odpowiedź, a tyle syfu na forum narobiliście. Dla zainteresowanych - dłuższe dyskusje na ten temat można odnaleźć przez wyszukiwarkę forum. Generalnie ideałem jest uziom fundamentowy, wykonywany podczas zbrojenia fundamentów. Dobrze tego dopilnować, bo jest to najtańszy i najlepszy sposób. Jednak wykonawcy z różnych powodów ten temat olewają. Druga opcja - wcześniej wspominana to uziom otokowy, który wymaga jednak dodatkowych wykopów wokół domu co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Trzecia opcja to umieszczenie bednarki w wykopie podczas doprowadzania kabla od skrzynki w granicy działki do domu lub innym wykopie ale radzę skonsultować to wcześniej z elektrykiem który będzie odbierał instalacje i zrobi odpowiednie pomiary. Pozdrawiam

Gość grend
Szkoda czasu na tłumaczenia.. i niech szczęcie dopisuje Twoim klientom. Proste pytanie w sumie zadałem i liczyłem na prostą szybką odpowiedź, a tyle syfu na forum narobiliście. Dla zainteresowanych - dłuższe dyskusje na ten temat można odnaleźć przez wyszukiwarkę forum. Generalnie ideałem jest uziom fundamentowy, wykonywany podczas zbrojenia fundamentów. Dobrze tego dopilnować, bo jest to najtańszy i najlepszy sposób. Jednak wykonawcy z różnych powodów ten temat olewają. Druga opcja - wcześniej wspominana to uziom otokowy, który wymaga jednak dodatkowych wykopów wokół domu co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Trzecia opcja to umieszczenie bednarki w wykopie podczas doprowadzania kabla od skrzynki w granicy działki do domu lub innym wykopie ale radzę skonsultować to wcześniej z elektrykiem który będzie odbierał instalacje i zrobi odpowiednie pomiary. Pozdrawiam

albo 4 opcja pilon jak dotrzesz do wody jest zupełnie wystarczajacy.

jezeli masz odgromówkę(otok) i wyciagnietą z fundamentu bednarke do tego celu to juz nie mozesz zrobic otoku dla uziemienie rozdzielni elektrycznej

Co moze grozić moim klienta ? Bo jestem zainteresowany

Kyniek decyzja nalezy do ciebie czy warto tobie rzucać bednarke. Zastanów się czy sie różni uziemienie które ty wykonasz z uziemieniem wykonanym przez energetyke - NICZYM. Uziemienie nie polega tylko na rzuceniu bednarki tylko musisz tą bednarkę "doprowadzic" do rozdzielni. Możesz to zrobic linką o wielkosci nie mniejszej niż przekrój żyły kabla ale i tak pozostaje połaczenie bednarka linka. Czym sie różni uziemienie energetyki od twojego ty mozesz mieć problemy z uzyskaniem 20 om a energetyka ma 1-2 omy. Podzwoń po innych elektrykach i sie dowiedz bo nie dowiesz sie takich rzeczy od np elpapiotr który jest jakims zaczytanym teoretykiem.

Praktykiem nie jestem stąd moje pytanie na forum. Technikiem elektrykiem z wykształcenia - owszem i mimo że szkołę skończyłem jakieś 13 lat temu to coś tam mogę na szybko w tym temacie napisać. Czym się różni uziemienie wykonane przez energetykę a uziemieniem np. fundamentowym? Może tym iż do końca nie wiesz jak ono zostało wykonane po stronie energetyki, a fundamentowe uznawane jest za wieczne. Po drugie odległość domu do skrzynki rozdzielczej to około 50m, a uziom fundamentowy tuż pod domem. Wiadomo iż prąd podąża drogą najkrótszą, o najmniejszym oporze. Którą drogę wybierze jeśli będę miał uziom fundamentowy oraz 5 żyłowy kabel podłączony do uziomu w rozdzielni oddalonej o 50 m od obudowy komputera która przypadkiem zwarła się z żyłą "L"?

Zgadzam się z Tobą i zamierzam mimo wszystko podłączyć się także 5 żyłowym kablem do skrzynki en. Jednak w sumie dorzucenie nie wiem 20 czy 30 metrów bednarki plus może jakieś szpilki do i tak już wykopanego rowu pod przyłącze prądu do domu to nie wielki koszt, a osiągamy uziom który wiesz, że jest, był mierzony, sprawdzony itd. Pewności nie mam ale wydaje mi się, że będzie o wiele bardziej skuteczny niż ten z energetyki, zapewni szybsze działanie zabezpieczeń. Przekrój wykopu to bym zaproponował taki: 90 cm wykop - podsypka 10cm- bednarka - podsypka 10cm- kabel itd. Czyli wykop pogłębiony, bednarka 10 cm pod kablem..

Jeżeli masz glinę to statystycznie 15metrów wykopu starczy aby uzyskac 30 om. W piachu to wyglada baaardzo różnie. Akurat na bednarce nigdy nie pojawi sie wiecej niż 400V wiec problemu nie ma z dystansem do kabla. Jak robisz odgromówke to tutaj jest probem

Odgromówka to już inna sprawa, którą pomijam w swoim przypadku. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.