irqul 10.12.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Nie zapomnij również o oględzinach Może dotrze do mnie, jak mi wytłumaczysz, po co ta piąta żyła w kablu zasilającym budynek, jeżeli ma on właściwy przekrój ? Jesteś w stanie wyjaśnić ? Chyba że napiszesz, że pan z elektrowni kazał, to zrozumem. Z rozumem krucho. Piąta żyła może być tak potrzebna jak piąte koło w samochodzie. Tak można by uzasadnić wymóg Tauronu -o ile taki jest !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.12.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Ja zrozumiem, Ty nie zrozumiesz. Rzeczywiście krucho.Ale o piątej żyle masz rację, tylko skąd ta wiedza ?Nauczyli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 10.12.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 No przecież grend napisał : Jak to rozumieć ? Że aż tak go karze ? Współczuję. Bardzo. Każdy rozumie jak uważa ...jakie ma ograniczenia. Jeszcze ponowię pytanie które zadawałem tobie juz kilkakrotnie. Dlaczego jest popyt na kable doziemne 5x jezeli uzywanie 5 żyły jest nielegalne wręcz zabójcze dla wszystkich bo tą 5 żyłą jest żółto -zielona. To co Producenci znowu czegoś nierozumieją niepotrafia nie douczyli sie ??? może tysiace firm elektrycznych które kupuja też nie rozumieja nie douczyli sie ?? Zastanów się nad tym - no chyba że jesteś takim energetycznym Jezusem i kazde twoje słowo to swietość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.12.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) A czy ja mam coś przeciw kablom np. YKY 5x6 mm2 ? Nie mam nic, to czego pyszczy ? Zastanów się nad tym - no chyba że jesteś takim energetycznym Jezusem i kazde twoje słowo to swietość Ciekawa propozycja, warta rozpatrzenia. Pomyślę nad tym. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 10.12.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Dlaczego jest popyt na kable doziemne 5x jezeli uzywanie 5 żyły jest nielegalne wręcz zabójcze dla wszystkich Nie jest ani nielegalne ani zabójcze. Jest zwyczajnie bezsensowne. A popyt bierze się z durnych nakazów i ich bezwolnego wykonywania. Ale skoro kolega grend nie rozróżnia "karze" od "każe" to nic dziwnego, że ma z tym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 10.12.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Panowie nic nie zmienimy zbędnymi kłótniami na temat 4x czy 5x. ZE wydawały warunki na 5x i trzeba było sie dostosować(ZAROBILI PRODUCENCI PRZEWODÓW.) Teraz większość ZE w warunkach chce 4x. W naszym kraju tak było i tak będzie ze są układy i układziki. A co do 5x6 to raczej musi być 5x jak dobrze pamiętam ze względu na minimalny przekrój PEN. dobrze myślę czy mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.12.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Bardzo dobrze kolega myśli, mając na uwadze minimalny przekrój żyły ochronno-neutralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 10.12.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Panowie nic nie zmienimy zbędnymi kłótniami na temat 4x czy 5x. ZE wydawały warunki na 5x i trzeba było sie dostosować(ZAROBILI PRODUCENCI PRZEWODÓW.) Teraz większość ZE w warunkach chce 4x. W naszym kraju tak było i tak będzie ze są układy i układziki. A co do 5x6 to raczej musi być 5x jak dobrze pamiętam ze względu na minimalny przekrój PEN. dobrze myślę czy mi się wydaje Przekrój PEN jest jasno określony. ZE wydaje WTP w zakresie jego kompetencji, czyli do granicy własności (miejsca dostarczania energii). W szczególnych przypadkach, zwłaszcza gdy układ pomiarowy jest/będzie w innym miejscu niż granica własności, dostawca może mieć pewne wymagania. Ale instalacja od granicy własności i tym bardziej od układu pomiarowego, jest poza zainteresowaniem dostawcy. Przekrój, materiał i liczbę żył WLZ określa projektant odbiorcy a nie Zakład Energetyczny ! Edytowane 10 Grudnia 2014 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 12.12.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Tak zgadzam się co do WTP I ZE. czasem jak się robi dwie rzeczy na raz to można je pomieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts