Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel i na jakiej głębokości

Recommended Posts

Nie zapomnij również o oględzinach :p

Może dotrze do mnie, jak mi wytłumaczysz, po co ta piąta żyła w kablu zasilającym budynek, jeżeli ma on właściwy przekrój ?

Jesteś w stanie wyjaśnić ?

Chyba że napiszesz, że pan z elektrowni kazał, to zrozumem.

Z rozumem krucho.

Piąta żyła może być tak potrzebna jak piąte koło w samochodzie. Tak można by uzasadnić wymóg Tauronu -o ile taki jest !?

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość grend
No przecież grend napisał :

Jak to rozumieć ? :D Że aż tak go karze ? Współczuję. Bardzo.

Każdy rozumie jak uważa ...jakie ma ograniczenia. Jeszcze ponowię pytanie które zadawałem tobie juz kilkakrotnie. Dlaczego jest popyt na kable doziemne 5x jezeli uzywanie 5 żyły jest nielegalne wręcz zabójcze dla wszystkich bo tą 5 żyłą jest żółto -zielona. To co Producenci znowu czegoś nierozumieją niepotrafia nie douczyli sie ??? może tysiace firm elektrycznych które kupuja też nie rozumieja nie douczyli sie ?? Zastanów się nad tym - no chyba że jesteś takim energetycznym Jezusem i kazde twoje słowo to swietość

A czy ja mam coś przeciw kablom np. YKY 5x6 mm2 ?

Nie mam nic, to czego pyszczy ?

Zastanów się nad tym - no chyba że jesteś takim energetycznym Jezusem i kazde twoje słowo to swietość
Ciekawa propozycja, warta rozpatrzenia. Pomyślę nad tym. Edytowane przez elpapiotr

Dlaczego jest popyt na kable doziemne 5x jezeli uzywanie 5 żyły jest nielegalne wręcz zabójcze dla wszystkich

Nie jest ani nielegalne ani zabójcze. Jest zwyczajnie bezsensowne.

A popyt bierze się z durnych nakazów i ich bezwolnego wykonywania.

Ale skoro kolega grend nie rozróżnia "karze" od "każe" to nic dziwnego, że ma z tym problem.

Panowie nic nie zmienimy zbędnymi kłótniami na temat 4x czy 5x. ZE wydawały warunki na 5x i trzeba było sie dostosować(ZAROBILI PRODUCENCI PRZEWODÓW.) Teraz większość ZE w warunkach chce 4x.

W naszym kraju tak było i tak będzie ze są układy i układziki. A co do 5x6 to raczej musi być 5x jak dobrze pamiętam ze względu na minimalny przekrój PEN. dobrze myślę czy mi się wydaje :D

Panowie nic nie zmienimy zbędnymi kłótniami na temat 4x czy 5x. ZE wydawały warunki na 5x i trzeba było sie dostosować(ZAROBILI PRODUCENCI PRZEWODÓW.) Teraz większość ZE w warunkach chce 4x.

W naszym kraju tak było i tak będzie ze są układy i układziki. A co do 5x6 to raczej musi być 5x jak dobrze pamiętam ze względu na minimalny przekrój PEN. dobrze myślę czy mi się wydaje :D

Przekrój PEN jest jasno określony.

ZE wydaje WTP w zakresie jego kompetencji, czyli do granicy własności (miejsca dostarczania energii). W szczególnych przypadkach, zwłaszcza gdy układ pomiarowy jest/będzie w innym miejscu niż granica własności, dostawca może mieć pewne wymagania.

Ale instalacja od granicy własności i tym bardziej od układu pomiarowego, jest poza zainteresowaniem dostawcy. Przekrój, materiał i liczbę żył WLZ określa projektant odbiorcy a nie Zakład Energetyczny !

Edytowane przez zbich70