Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem

murłata jest węższa od ściany kolankowej , różnica między murłatą a scainka kolankową wynosi około 2-3 cm jak zlicować powierzchnię murłaty ze ścianą wewnętrzną, Wykonawca tynków twierdzi że nie da się nic przymocować do murłaty i razem otynkowac ścianę i murłatę bo będzie pękać. Napiszcie proszę jak ten problem jest u Was rozwiązany

Dzięki za informacje

Edyta

https://forum.murator.pl/topic/54199-jak-zlicowa%C4%87-mur%C5%82at%C4%99-ze-%C5%9Bciank%C4%85-kolankow%C4%85/

W żadnym wypadku nie możesz nic mocować do murłaty. Drewno pracuje i wszystko popęka.

Ja właśnie zakończyłem dorabianie takiej ściany kolankowej. Różnica w szerokości między murłatą a ścianą kolankową wynosiła 10 cm.

Na murłatę przymocowałem folię, następnie dałem 2 cm styropianu i położyłem na ścianie kolankowej na kleju pustak o szerokości 8 cm. Teraz od wewnątrz ścianka kolankowa podniosła mi się o tego pustaka.

Później tylko wełna między krokwie, folia, listwy montażowe i regipsy.

Ma tak być.

U mnie folia jako izolacja, potem na to styropian grubości uskoku i na całość siatka w kleju zachodząca na ścianę. Kiedyś na to przyjdzie tynk.

Moje licowanie było robione od zewnątrz. Mam nadbitkę i murłeta była "widoczna" od zenątrz.

Od wewnątrz i tak będzie wiatroizolacja, stelarz wełna i regipsy więc nie widzę tu problemu.

No właśnie ja nie chciałam regipsów na ściance kolankowej , no ale jak trzeba będzie to trudno

Otynkowanie na siatce Rabitza nie powinno być problemem - tynk cem.-wap.

No właśnie ja nie chciałam regipsów na ściance kolankowej , no ale jak trzeba będzie to trudno

A taka moze być? :roll:

http://img512.imageshack.us/img512/2646/gril0305060277is.th.jpg

A taka moze być? :roll:

http://img512.imageshack.us/img512/2646/gril0305060277is.th.jpg

Może. Trudniej będzie później pewnie połączyć tynk c-w z regipsem ale mała dylatacja plus akryl i może się uda.

• 7 months później...
A co zrobić gdy już sciana kolankowa jest otynkowana? Żeby zgrać skos ze scianką musiałbym dać wieszaki co najmnie 17 cm a skos chciałbym docieplić tylko "dychą" wełny. Nie wiem co robić? Możecie coś doradzić?
  • 2 weeks później...

Ponawiam pytanie bo nie wierzę, że ktoś tak nie miał

a ja już zgłupiałem.

Jeden fachowiec mówi mi, że najlepiej przybić kawałki

z płyt GK do murłaty a później dokleić do niej klejem do

płytek pas płyty GK tak żeby wyrównać scianę z płytą

wkleić fliselinę i zaszpachlować, drugi mówi, że lepiej

przykleić na pianę montażową styropian i do tego przykleić

pas płyty GK. No ale z tego co się orientuje murłata pracuje

i to całe klejeni może spowodować pękanie w miejscu

oznaczonym na rys kołem w kol. zielonym. Dodatkowo

jeden mówi że najpierw trzeba zrobić tą scianę a potem

robić skosy a drugi, że najpierw skosy a potem uzupełnić

ten ubytek. Mój pomysł to było przyklejenie na ścianę

płyty GK do wysokości skosu ale oni twierdzą że to nie

ma sensu z punktu ekonomicznego a poz tym są jeszcze

podejścia nie wyprowadzone podejścia grzejnikowe.

Czy ma ktoś sprawdzony sposób jak to zrobić żeby

w przyszłości na styku ściany i uzupełnienia płytą GK

nie było pęknięć? Nadmieniam że ściana jest już

otynkowana, na nadmurowanie to chyba już nie ma

miejsca bo to tylko od 4 do 5 cm.

http://img408.imageshack.us/img408/8623/szczeg3mf.th.jpg

...Mój pomysł to było przyklejenie na ścianę

płyty GK do wysokości skosu ale oni twierdzą że to nie

ma sensu z punktu ekonomicznego .

Z punktu ekonomicznego to ma jak najbardziej sens - ile taka płyta kosztuje 20 zł + trochę kleju (bez stelaża) - co to za koszt - żaden - a masz równo i jednolicie.

• 4 weeks później...
U mnie folia jako izolacja, potem na to styropian grubości uskoku i na całość siatka w kleju zachodząca na ścianę. Kiedyś na to przyjdzie tynk.

Od wewnątrz i tak będzie wiatroizolacja, stelarz wełna i regipsy więc nie widzę tu problemu.

myślałem wlasnie o podobnym rozwiązaniu,

jak mocowałes styropian? do murłaty? czym?

pozdrawiam.

m.

lonly,

nie wiem, czy mam zrobione zgodnie ze sztuka - ale nie popekalo przez 1.5 roku ...to moze i dalej bedzie OK ;)

Ja nadmurowalem - tzn murarz nadmurowal ;) U mnie - podobnie jak u Ciebie bylo 4-5 cm pomiedzy licem sciany wewnetrznej a murlata.

Majster kazal kupic takich bialych cegiel - bo latwiej je ciac czy lupac na wezsze i podmurowal tymi bialymi ceglami i jest wporzo:

- nic nie peka

- nic nie pracuje

- na kolankach mam tynk CW bez zadnego sztukowania, cudowania itp

Y

Ja mam murłatę zlicowaną z powierzchnią zewnętrzną ściany przez co wewnątrz mogę podmurować z BK o grubości 8cm.Tak radził i zrobił mój wykonawca jeżeli ścianka kolankowa ma być tynkowana.
U mnie różnica między murłatą i ścianą jest ok. 1,5cm. I kierownik budowy i tynkarze, jak również fachowiec od wykończeniówki stwierdzili, że będzie prawdopodobnie pękać, więc będzie płyta GK, którą zrobi na etapie wykończenia pan od wykończeniówki. Na to stelaż 10 z wełną na krokwie.