gaga2 19.05.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 witam,na moich rabatkach wysypanych korą wyrosło coś podobnego jak na tym zdjęciu:http://www.grzyby.pl/foto/99/990425-26.jpgdoczytałam się, że grzyby te są pod ochroną. A co jeśli wyrosły u mnie na grządkach? jest tego z kilkanaście sztuk... pewnie przywlekły się z korą, bo chyba nie wyrosły samoistnie na moich piaskach... w zeszłym roku nie miałam takich atrakcji.I teraz pytanie?Co z tym można zrobić? Czu może być szkodliwe dla innych roślin? Polubić? A może przyrządzić jakieś danie (podobno są jadalne...)?Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.05.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 witam, na moich rabatkach wysypanych korą wyrosło coś podobnego jak na tym zdjęciu: http://www.grzyby.pl/foto/99/990425-26.jpg doczytałam się, że grzyby te są pod ochroną. A co jeśli wyrosły u mnie na grządkach? jest tego z kilkanaście sztuk... pewnie przywlekły się z korą, bo chyba nie wyrosły samoistnie na moich piaskach... w zeszłym roku nie miałam takich atrakcji. I teraz pytanie? Co z tym można zrobić? Czu może być szkodliwe dla innych roślin? Polubić? A może przyrządzić jakieś danie (podobno są jadalne...)? Pozdrawiam, gaga2 gaga fotki nie widac.....ale u mnie tez wyrosly jakies grzyby....brazowe gory nogi jasne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 19.05.2006 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 znalazłam w necie jeszcze jedną fotkę: moje są takie jak na tym zdjęciu, tylko bardzie czarne... reszta wypisz wymaluj... http://www.grzyby.pl/foto/mj/mj-MorchellaConica_F005_11.jpg a... u mnie zdjęcie widać.... pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.05.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 znalazłam w necie jeszcze jedną fotkę: moje są takie jak na tym zdjęciu, tylko bardzie czarne... reszta wypisz wymaluj... http://www.grzyby.pl/foto/mj/mj-MorchellaConica_F005_11. a... u mnie zdjęcie widać.... pozdrawiam, gaga2 u mnie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.05.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 smardz jadalny : http://www.grzyby.pl/foto/wm/wm-03aP4220762.jpg http://www.grzyby.pl/foto/vj/vj-smrz_obecny_1.jpg JADALNY - i super dobry - pora go zjeść - jesli to to -bo ja też nie widzę zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.05.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 były zdjęcia i nie ma . CO to za ściema ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 19.05.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 jeżeli to smardze - to są pyszne i w Polsce pod ochrona Smakowo (i cenowo) podobno porownywalne do trufli - ale nie wiem bo trufli nie jadlam za to smardze tak - duszone , z cebula (bez przykrycia) podlane troche bialym winem albo smietana. pycha. takie znlazlam w necie- ale nasze byly ciemniejsze : http://www.grzyby.pl/foto/sj/sj-smrz_cernohnedyis.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 19.05.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Niewidzialne te smardze. Albo takie nieśmiałe. Nie widzę żadnego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 20.05.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 kurka....no ja tez nic nie widze...ale poszukalam w necie....i co??? u mnie na 100% smardze.....ale mam ich w korze cala mase...wyrywalam i wyrzucalam....hmm...i tak sie boje ugotowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 20.05.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Jeśli to na prawdę smardze to tylko się cieszyć. Smardz jest bardzo cennym grzybem. Hołubić i pielęgnować i z daleka z chemią bo grzyby są bardzo kapryśne. U mnie pieczarki i czasznice diabli wzięli po pryskaniu chwastów w odległości kilkunastu metrów od miejsca gdzie rosły.Tylko upewnij się że to smardze a nie piestrzenica kasztanowatahttp://www.grzyby.pl/gatunki/Gyromitra_esculenta.htm bo ta jest TRUJĄCA a jest trochę podobna PS. Zdjęcia raz są widoczne raz nie bo serwis grzyby.pl blokuje obrazki przy przeciążeniu serwera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.05.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Dobre w occie na zagrychę i do sałatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 20.05.2006 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 dzięki wszystkim za zainteresowanie... nie wiedziałam, że posiadanie własnego ogódka może być takie atrakcyjne... czyli..... czas na grzybobranie... pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 07.05.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 U mnie też się te grzybki pojawiły. Moja koleżanka-małżonka śmieje się ze mnie, że tak nawożę ziemię pod rododendrony i iglaki, że i grzybki się zadomowiły Pozdrowionka Adamski PS. Zapomniałem dodać, że w zeszłym roku pod sosnami rosło sobie kilka maślaczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 07.05.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 a właśnie dzisiaj oglądałam maję w ogrodzie i reportaż o smardzach właśnie. Ponoć przynosimy grzybnię razem z korą na rabatki. Maja P podawała przepis na smardze nadziewane cielęciną. Tak z pamięci to by było tak:- smardze wypłukać dobrze w wodzie- sparzyć wrzątkiem- małe egzemplarze posiekać - będą stanowić część nadzienia- na patelni rozgrzać oliwę, na niej zeszklić cebulkę drobno posiekaną, następnie dodać sieczke smardzową, po przesmarzeniu dodać mieloną cielęcinę (bądź inne mięsko mielone), dobrze usmażyć, wystudzic- do usmażonej mieszanki wrzucić jajo surowe oraz namoczoną bułkę, a także posiekaną pietruszkę, wymieszać - tak powstał farsz- farszem napełnić pozostałe duze egzemplarze grzybków- nafaszerowane grzybki ugotować w bulionie- podawać z jakimś sosem, ale przepisu nie pamiętam.ot co!idę obejrzec rabatki!buzia_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 08.05.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Niniejszym donoszę że też smardze posiadam Przyszły z korą oczywiście . Wyrastają głównie na granicy kory i trawnika . Są pyszne http://img518.imageshack.us/img518/3876/dsc0375zv4.jpg http://img503.imageshack.us/img503/2284/dsc0377wh7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuna 08.05.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 zazdroszcze bo smakują rewelacyjnie i liczę że z moją korą tez będę miała takie niespodziank i!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.05.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 A ja to spryskałam roundupem w szale odchwaszczania ... Cholera ale pocieszam się że jest tego tyle że wyrośnie na pewno jeszcze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 08.05.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 BK nie chcę Cię martwić ale prawdopodobieństwo że odrosną jest dosyć znikome. Grzyby to kapryśne istoty. Kiedyś spryskałem roundupem kępę pokrzyw jakieś 6-7 metrów od miejsca gdzie przez wiele lat rosły pieczarki polne. Oprysk grubo-kroplowy, bez wiatru dawka w normie ale pieczarki diabli wzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaaj 08.05.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 u mnie także sobie wyrastają, ale chociaż przepis wydaje się bardzo smaczny, to jednak nie zaryzykuję przygotowania takiej potrawy, nie znam się za bardzo na klasyfikacji grzybów, wolę uniknąć schizów, jakby przypadkiem okazało się, że są to gzybki halucypki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 08.05.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 U mnie też wyrosły niespodzianie dwie sztuki w miejscu w którym bym ich nie podejrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.