Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

smardze??? co z tym zrobić?


Recommended Posts

witam,

na moich rabatkach wysypanych korą wyrosło coś podobnego jak na tym zdjęciu:

http://www.grzyby.pl/foto/99/990425-26.jpg

doczytałam się, że grzyby te są pod ochroną. A co jeśli wyrosły u mnie na grządkach? jest tego z kilkanaście sztuk... pewnie przywlekły się z korą, bo chyba nie wyrosły samoistnie na moich piaskach... w zeszłym roku nie miałam takich atrakcji.

I teraz pytanie?

Co z tym można zrobić? Czu może być szkodliwe dla innych roślin? Polubić? A może przyrządzić jakieś danie (podobno są jadalne...)?

Pozdrawiam,

gaga2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam,

na moich rabatkach wysypanych korą wyrosło coś podobnego jak na tym zdjęciu:

http://www.grzyby.pl/foto/99/990425-26.jpg

doczytałam się, że grzyby te są pod ochroną. A co jeśli wyrosły u mnie na grządkach? jest tego z kilkanaście sztuk... pewnie przywlekły się z korą, bo chyba nie wyrosły samoistnie na moich piaskach... w zeszłym roku nie miałam takich atrakcji.

I teraz pytanie?

Co z tym można zrobić? Czu może być szkodliwe dla innych roślin? Polubić? A może przyrządzić jakieś danie (podobno są jadalne...)?

Pozdrawiam,

gaga2

 

gaga fotki nie widac.....ale u mnie tez wyrosly jakies grzyby....brazowe gory nogi jasne...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

znalazłam w necie jeszcze jedną fotkę: moje są takie jak na tym zdjęciu, tylko bardzie czarne... reszta wypisz wymaluj...

http://www.grzyby.pl/foto/mj/mj-MorchellaConica_F005_11.

a... u mnie zdjęcie widać.... :o

pozdrawiam,

gaga2

u mnie nie :cry: :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

smardz jadalny :

 

http://www.grzyby.pl/foto/wm/wm-03aP4220762.jpg

 

 

http://www.grzyby.pl/foto/vj/vj-smrz_obecny_1.jpg

 

 

JADALNY - i super dobry - pora go zjeść - jesli to to -bo ja też nie widzę zdjęcia :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeżeli to smardze - to są pyszne :)

i w Polsce pod ochrona

Smakowo (i cenowo) podobno porownywalne do trufli -

ale nie wiem bo trufli nie jadlam ;)

za to smardze tak - duszone , z cebula (bez przykrycia) podlane troche bialym winem albo smietana. pycha.

takie znlazlam w necie- ale nasze byly ciemniejsze :

 

http://www.grzyby.pl/foto/sj/sj-smrz_cernohnedyis.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to na prawdę smardze to tylko się cieszyć. Smardz jest bardzo cennym grzybem. Hołubić i pielęgnować i z daleka z chemią bo grzyby są bardzo kapryśne. U mnie pieczarki i czasznice diabli wzięli po pryskaniu chwastów w odległości kilkunastu metrów od miejsca gdzie rosły.

Tylko upewnij się że to smardze a nie piestrzenica kasztanowata

http://www.grzyby.pl/gatunki/Gyromitra_esculenta.htm bo ta jest TRUJĄCA a jest trochę podobna

 

PS. Zdjęcia raz są widoczne raz nie bo serwis grzyby.pl blokuje obrazki przy przeciążeniu serwera

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...

a właśnie dzisiaj oglądałam maję w ogrodzie i reportaż o smardzach właśnie. Ponoć przynosimy grzybnię razem z korą na rabatki. Maja P podawała przepis na smardze nadziewane cielęciną. Tak z pamięci to by było tak:

- smardze wypłukać dobrze w wodzie

- sparzyć wrzątkiem

- małe egzemplarze posiekać - będą stanowić część nadzienia

- na patelni rozgrzać oliwę, na niej zeszklić cebulkę drobno posiekaną, następnie dodać sieczke smardzową, po przesmarzeniu dodać mieloną cielęcinę (bądź inne mięsko mielone), dobrze usmażyć, wystudzic

- do usmażonej mieszanki wrzucić jajo surowe oraz namoczoną bułkę, a także posiekaną pietruszkę, wymieszać - tak powstał farsz

- farszem napełnić pozostałe duze egzemplarze grzybków

- nafaszerowane grzybki ugotować w bulionie

- podawać z jakimś sosem, ale przepisu nie pamiętam.

ot co!

idę obejrzec rabatki!

buzia_K

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BK nie chcę Cię martwić ale prawdopodobieństwo że odrosną jest dosyć znikome. Grzyby to kapryśne istoty. Kiedyś spryskałem roundupem kępę pokrzyw jakieś 6-7 metrów od miejsca gdzie przez wiele lat rosły pieczarki polne. Oprysk grubo-kroplowy, bez wiatru dawka w normie ale pieczarki diabli wzieli.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie także sobie wyrastają, ale chociaż przepis wydaje się bardzo smaczny, to jednak nie zaryzykuję przygotowania takiej potrawy, nie znam się za bardzo na klasyfikacji grzybów, wolę uniknąć schizów, jakby przypadkiem okazało się, że są to gzybki halucypki :-?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...