Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek w rogu salonu czy na ?rodku?

Recommended Posts

Jest sobie taki projekt (Sopran 4):

http://www.mtmstyl.com.pl/projekt_rzut.asp?id=161&action=parter&view=normal&ver=DR

W salonie jest kominek. Ale on jest w rogu. Mi się to bardzo nie podoba. Ja bym go dał na środku (3 metry w lewo, tam gdzie ta krzaczkowata palma). Powodów jest kilka:

1. Generalnie źródło ciepła powinno być na środku, a nie w rogu.

2. Będzie łatwiej zrobić DGP do pomieszczeń na górze.

3. Komin wyjdzie przy kalenicy a nie daleko od niej (co spowodowałoby konieczność wyciągnięcia go wysoko, żeby się spaliny nie cofały - a to głupio wygląda).

Co Wy na to? Podajcie swoje za i przeciw.

Rafał

PS. I jeszcze bym przestawił piec gazowy z pomieszczenia gospodarczego gdzieś na przednią ścianę, bo tam są wszystkie odbiorniki ciepłej wody. Np. do górnej łazienki koło komina.

Ladny ten Twoj domek ale wracajac do Twojego pytania to ja bym dal kominek na scianie frontowej to jest na przeciwko tego naroznika tam chyba jest narysowany TV I juz mowie dlaczego , te miejsce wydaje mi sie bardziej reprezentacyjne i mozesz tez widziec kominek z kuchni siedziac przy obiedzie w jadalni .I obok postawisz po lewej stronie Telewizor to bedziesz mial widok na TV i kominek ja tak zrobie w moim domku.CO do pieca to sie zgadzam z Toba .Pozdrawiam Ryszardj

Wg. mnie możesz "przerzucić" kominek na środek, ale pamiętaj o przeprojektowaniu położenia komina i kanałów wentylacyjnych (podejrzewam, że są w jednym pionie). Kocioł CO możesz przenieść na ścianę bez komina - jeśli wybierzesz taki z zamkniętą komorą spalania (ciut droższy) i pomyslisz jak doprowadzić do niego powietrze i wyprowadzić spaliny (specjalny kanał kominowy) - może być przez ścianę, lub ponad dach - dostosuj do tego moc kotła już podaną w projekcie...

B

Sroka,

Moim zdaniem miejsce które proponujesz jest niefunkcjonalne. Przed komikiem chcesz usiąść. Tu chciałabyś go umieścić w samym przejściu do/z jadalni. Będzie zabierał miejsce (wystawał) i utrudniał przejście. Ktoś będzie cały czas chodził obok niego. Niezbyt to wygodne. A kominek w kącie ma dużo zalet, bo łatwiej i taniej wykonać obudowę, a poza tym jest w "ustronnym" kąciku i możesz sobie usiąść z książką i nikt nie będzie Ci przeszkadzał. Fakt, że jeszcze fajniej gdy patrząc na kominek możesz też zerknąc za okno/drzwi balkonowe.

Po drugie przeniesienie kominka powoduje konieczność budowy drugiego komina (bo jeden do pieca musi pozostać). A to jest naprawdę SPORY wydatek. Moim zdaniem efekt będzie tego nie wart.

Pozdrówka,

Alicja

hmmm, coś mi się zdaje, że położenie kominka, to w dużym stopniu kwestia gustu. Mnie zupełnie nie przekonują argunenty Alicjanki o '"ustronnym" kąciku'. Kominek w kącie? nieeee.

:smile:

Jeśli idzie o zawadzanie, to u mojej siostry jest kominek podobnie położony jak ja chcę i nikomu nie przeszkadza. Faktycznie, jakby go tam nie było, to by się krócej chodziło z kuchni do części salonu. Ale o tym się nawet nie myśli. On tam jest i już. I jest dobrze.

I jeszcze dodam, że bodajże feng shui mówi, że kominek powinien być w centrum domu, a nie na boku.

Podsumowując: de gustibus non gadamus czy jakoś tak. :smile: Najważniejsze gdzie ten kominek chce Mariusz, bo to on go będzie stawiał, nie ja.

A jeśli idzie o kwestie konsturkcyjne, to oczywiście, z przestawieniem kominka wiąże się przestawienie komina (przestawienie, a nie budowa drugiego), ale akurat w tym przypadku to jest zmiana na plus. Komin przy kalenicy będzie lepiej funkcjonował. Ludzie pisali, że ten w Sopranie był za krótki. (do Mariusza: pod komin trzeba dać fundament, pokażę Ci na projekcie)

A piec CO bym postawił w górnej łazience koło komina, więc nie na problemu z odprowadzeniem spalin.

dzięki wszystkim, Rafał

No wlasnie,jak to jest z tym feng shui a polozeniem kominka.

JA osobiscie czytalem,ze wlasnie centralne jego umiejscowienie

stanowi z punktu widzenia zasad FS jeden z najpowazniejszych bledow,ale czytalem to tylko raz i juz nigdy potem w zadnej z ksiazek poswieconych tej tematyce.