Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie Laika odnośnie projektów

plaq

Recommended Posts

Witam

Ostatnio myślałem o zakupie projektu domu. Sam projekt kosztuje w granicach 1000-1200 PLN , natomiast mam znajomego który zrobiłby mi projekt domu (rzuty przekroje instalacje itd) pewnie za połowe ceny jeśli bym go poprosił. Niestety nie ma on uprawnień budowlanych (ani chyba żadnych), a ma skończone studia budowlane.

I tu pojawia sie moje pytanie... Czy taki projekt może być wykonany przez taką osobe i zatwierdzony przez jakiegoś architekta czy konstruktora ??

Bo w sumie ktoś na projekcie musi przybić pieczątke...

Pełny projekt budowlany za połowę z 1000-1200 zł? Serio? Nie wiem czy znajdziesz kogoś kto "tylko przystawi pieczątkę" za tyle.

Chyba nie zrozumieliśmy sie...

Jak już wspominałem jestem laikiem w tym temacie a cene wziołem sugerując się gotowymi projektami domów na allegro. Zresztą dopiero sie zainteresowałem tym tematem to w zasadzie niewiele wiem.

Mimo to nie odpowiedziałes na moje pytanie...

Czy taki projekt może być wykonany przez taką osobe i zatwierdzony przez jakiegoś architekta czy konstruktora ??

Witam!

Plaq oczywiście projekt może być wykanany przez jedną osobę i podpisany przez inna z uprawnieniami. Choć czasem niemało może sobie ktoś za taki podpis zarzyczyć. A jeśli chodzi o ceny projektów powtarzalnych które podałeś to są dosyć realne (choć jest to dolna granica). Z tym że oczywiście dochodzi do tego koszt adaptacji takiego projektu. Jak bym coś zabardzo zakręcił to pytaj dalej :-)

Chyba nie zrozumieliśmy sie...

Jak już wspominałem jestem laikiem w tym temacie a cene wziołem sugerując się gotowymi projektami domów na allegro. Zresztą dopiero sie zainteresowałem tym tematem to w zasadzie niewiele wiem.

Mimo to nie odpowiedziałes na moje pytanie...

Czy taki projekt może być wykonany przez taką osobe i zatwierdzony przez jakiegoś architekta czy konstruktora ??

Może być wykonany w ten sposób, tylko że za adaptację projektu przez architekta (czyli w sumie podbicie i wzięcie odpowiedzialności) zapłacisz więcej niż byś chyba chciał. Pytanie też czy jakis architekt zechce się podbić na tym projekcie... Nie sądzę też, że nawet znajomy budowlaniec zrobi projekt za 600zł. Po pierwsze nie sprzeda tego projektu w setkach egzemplarzy - bedzie to projekt indywidualny który kosztuje znacznie więcej.

Druga sprawa czy ktoś po studiach budowlanych (budownictwo ogólne, drogi i mosty? ) ma pojęcie o projektowaniu domów jednorodzinnych... wiem, wiem, u nas każdy to najlepszy lekarz... itd

w każdym razie powodzenia

Myślę, że są tylko dwie opcje: 1. zakup gotowego projektu i adaptacja przez architekta ( kosztowało mnie to w sumie 3400,00 ) lub 2. projekt indywidualny jednocześnie z adaptacją - i tu myślę, że cena będzie wyższa. Innych możliwości nie brałam pod uwagę. Byc może projekt może by wykonany przez osobę bez uprawnień, ale czy znajdzie się potem architekt, który weźmie wszystko na siebie?Chyba nie. Pozdrawiam.