Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodociągowe.

Kryjan

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam mały problem w mojej gminie. Nie chcą mi bowiem doprowadzić wody do granicy działki. Chciałbym się dowiedzieć na kim spoczywa ten obowiązek (kto ponosi koszty) i jakie przepisy o tym stanowią.

No własnie - mam podobny problem. Mam działke siedliskową i z ZGK dostałam odpowiedż ze nie opłaca im sie podłaczanie mnie do kanalizacji ponieważ konserwacja tego wodociągu będzie za droga.

Musieliby ciagnąc rury ok 300m a dla jednego domu to nieopłacalne.

Poradzili mi żebym wybudowała sobie studnię albo poczekała aż inni użytkownicy działek zechcą je uzbrajac.

Powiedziano mi że powinno byc przynajmniej 15 domów ????

Nie wiem co mam robić?

Właśnie wróciłem z PWiK w moim mieście..

Mieszkam na wsi i mój domek jest w drodze dojazdowej dokładnie drugi od drogi głównej. Od głównego wodociągu do mojej działki jest ok 50 m.

Mój dom jest jedyny w tej drodze sąsiedzi są zasileni bezpośrednio z głównego wodociągu, a obok mnie są tylko puste działki - pola.

Pan w wodociągach stwierdził że na pewno kiedyś będą tam domy i powiedział że muszę na własny koszt wybudować sieć wodociągową w tej ulicy o takim przekroju aby w przyszłości wystarczyło dla wszystkich. Oczywiście wszystko na mój koszt i abym dostał wodę muszę ją przekazać bezpłatnie wodociągom.

A jeżeli nie chcę na własny koszt to mogę poczekać kilka a może i więcej lat...

Ja chcę tylko przyłącze, nie mam zamiaru budować sieci wszystkim przyszłym sąsiadom :)

Czy można coś z tym zrobić ??

Witam serdecznie widze że mamy podobny problem .Wszystko zależy od tego jak są sformułowane warunki przyłącza. Ale każde warunki można zakwestionować i wystąpić o wydanie nowych warunków do wodociągów, jeżeli to nic nie zmieni to można się odwołać do gminy. Ja bym zrobił przyłącze wody i kanalizacji za jednym zamachem i te 50 metrów kosztowałoby około 3500 zł. My już ten problem rozwiązaliśmy i robimy przyłącze i nikt nam nie stoi na przeszkodzie. Niema żadnego przepisu w Prawie Wodnym że musi pan zrobić sieć. Poprostu szukają jelenia który zrobi za nich robote a oni będą z tego czerpać zyski bez żadnych wydatków. Prosze być stanowczy i upierać się przy przyłączu. Życze powodzenia.

• 1 month później...

a ja troszkę nie rozumiem, znalazłam działkę budowlana, obok dom a drugi bok małem pole i znów dom, niby nie moge sie przylączyc do tych ludzi i koszty wodociągu będą ok 20 tys do mojej działki !!!

z czego zawsze ta kwota się składa? bo to dla mnie absurd taka kwota, choć chcę zacząć podłączać media za 2 lata - może do tej pory sie coś zmieni?