pawlok 19.05.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Dobry Wieczor.A wlasciwie zly ...Jestem wlascicielem dzialki gdzie mieszkam w malym parterowym budynku z tylu, oraz mam miejsce na przodzie nieruchomosci na dobudowanie polowki blizniaka.Na sasiedniej dzialce stoi polowka blizniaka tzw kostka...Wszystko bylo ok do czasu gdy wprowadzili sie nowi sasiedzi.Dzis natomiast nastapila eskalacja problemu.Rano sasiad przyszedl z pytaniem czy w scianie, ktora docelowo stykac sie beda oba domy, moze wyprowadzic wentylacje wprowadzajaca powietrze do kominka...(sadzac po doglosach prac budowlancyh kominek juz pewneiz robil wczesniej)..Oczywiscie niezgodzilem sie gdy mama zamiar kiedys sie tam dobudowac...Z tego co sie orientuje w scianach biegnacych w granicy a szczegolnie przy scianach blizniaka nie wolno umiejscawiac otworow wentylacyjnych, okien itp itd...Przed chwila wrocilem z pracy i zastalem oczywiscie wykuty otwor bez mojej zgody... brak slow....Prosze o pomoc - czy sa jakeis podstawy prawne na ktorych sie moge oprzec?Czy moge zglosic ten fakt powiatowemu inspektorowi budowlanemu?Czy beda wstanie zadzialac prawnie?Czy tez po prostu lepiej prowadzic wojne indywidualna zaklejajac im ten otwor?Dodatkowo dopowiem ze uprzedni sasiad uzyskal moja ustna zgode na dociepelnie omawianej sciany 5 cm warstwa styropianu -wchodzac w moja granice...Czy w ramach zemsty moge go im po prostu skuc by scianki ponownie przemarzaly?Wiem ze ten mail wyda sie strasznie zlosliwyAle wkur...mnei na maxaA nie chce meic kiedys problemow przy budowie - ze zaslonielm im otwor kory byl od lat...zreszta kto robiac kominek niepomysli ze ma budynek blizniaczy?PawlokPS: a sasiedzi sa tak fajni ze po wprowadzeniu sie jesienia nawet nie przyszli sie rpzedstawic - do dzis nie znam nazwiska.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 20.05.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 hmm...z niektórymi sąsiadami jest tak, że jak mieszkają tam od zawsze to każda nowa osoba będzie dla nich"potencjalnym wrogiem". To, co ty bedziesz robił-wszelkie remonty, zmiany-dla nich to zawsze będzie stanowiło problem, natomiast gdy oni będą chcieli coś zrobić, wówczas nawet albo się nie zapytają , albo zapytają(bo niby wypada) a swoje i tak zrobią.Zrób jak uważasz...ja bym napisała pismo do Nadzoru Budowalnegoo . w tej chwili jesteśmy juz po kontroli nadzoru budowlanego, sasiad zalewa nam fundamenty-po podwyższeniu gruntu i jeszcze dodatkowo tak "przebudował dach" że ten wystaje na naszą posesję uniemożliwiając nam podniesienie naszego dachu(dom w zabudowie bliźniaczej).W naszej sytuacji zgłoszenie do Nadzoru Budowlanego było ostatecznością, gdyż próby rozmowy z sąsiadem nie przynosiły efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 21.05.2006 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Zrób jak uważasz...ja bym napisała pismo do Nadzoru Budowalnegoo . w tej chwili jesteśmy juz po kontroli nadzoru budowlanego, sasiad zalewa nam fundamenty-po podwyższeniu gruntu i jeszcze dodatkowo tak "przebudował dach" że ten wystaje na naszą posesję uniemożliwiając nam podniesienie naszego dachu(dom w zabudowie bliźniaczej).W naszej sytuacji zgłoszenie do Nadzoru Budowlanego było ostatecznością, gdyż próby rozmowy z sąsiadem nie przynosiły efektu. dzieki za wypowiedz!jutro dzownei do nadzoru i zawoze pismo..wlasnei tego sie obawiam dzis wymyslili wetylacje...jutro...Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts