Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wprowadzić zmiany w miejscowym planie?

warczyna

Recommended Posts

Witam. Jestem nowym forumowiczem i dopiero uczę się zasad użytkowania.

Mam działkę objętą miejscowym planem zagospodarowania z przeznaczeniem budowlanym. Jednak jest w uchwale do planu zapis że należy przyłączyć się do sieci kanalizacji sanitarnej. A sieci jeszcze nie ma i najwcześniej gmina wybuduje za dwa lub trzy lata. Chciałbym złożyć wniosek o zapis do planu , aby do czasu wybudowania sieci można było wybudować tymczasowe szambo. Jak więc można dokonać dodatkowych zapisów w istniejącym już planie? Pozdrawiam

Ale bez przyłącza Starostwo nie zezwoli na zamieszkanie i nie będę mół się zameldować

Nie, bez przesady. U mnie jest podobnie z gazem. Dostałam pismo z gminy że inwestycja jest planowana na lata XY i że do tego czasu mogę mieć gaz z butli i bez problemu.

Z gazem to może nie być problemu ale z kanalizacją to rozmawiałem już z inspektorem nadzoru w starostwie i powiedział mi, że bez przyłącza do sieci to nie mam po co do niego składać informacji o zakończeniu budowy. Ponieważ na dzień dzisiejszy jest zapis w planie o podłączeniu się do sieci kanalizacji sanitarnej.

Jeżeli plan zagospodarowania obowiązuje od 2003r. to obecnie nie możesz tego planu zmienić. Musiałobyś na swój koszt zmienić ten plan łącznie ze studium uwarunowań. Są to olbrzymie piniądze i na zminę musieliby zgodzić się radni i nie mieć zastrzeżeń inni mieszkańcy.

Przed lub w trakcie sporządzania studium i warunków do planu morzesz zgłaszać swoje wnioski do tego planu.

Obecnie jak plan obowiązue to już nic nie możesz zrobić, gdyż gmina nie zmieni tego zapisu. Plan został zatwierdzony przez wojewodę i opublikowany w dzienniku urzędowym i od tego momoentu obowiązuje.

W sprawie przyłącza do kanalizacji to obowiązuje cię pozwolenie na budowę. Powino tam być wskazana warunki dla kanalizacji. Jeżeli gmina nie wybudowała kanalizacji to wystąp o pozwolenia na budowę szamba na czas do wybudowania kanalizacji przez gminę.

Do: jacek_w

Miejscowy plan wszedł w życie w kwietniu 2004 roku. W pozwoleniu na budowę mam warunki przyłączenia budynku do sieci kanalizacji sanitarnej. Do kogo mam teraz wystąpić o zgodę na wybudowanie szamba do czasu wybudowania kanalizacji. A czy ta zgoda ma być w formie decyzji o warunkach zabudowy czy normalne pismo zezwalające na szambo? Pozdrawiam