waldekw 20.05.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Witam.Planuję adaptację przyziemia na małe mieszkanie i stanąłem przed dylematem: ocieplać czy nie ocieplać? Ściana ma 50 cm grubości; pustak żużlowy + cegła pełna teściowego wyrobu ("dom-kostka" -wczesny Gierek). Nie mogę ocieplic z zewnątrz, a naczytałem się na tym forum o "zjadaniu swetrów" i farbach anty-wilgociowo-ociepleniowo-grzybiczno-cudownych. Jak myślicie, czy warto docieplac ścianę o takiej grubości? Czy warto stosowac farby typu CASAVIVA Anticondensa? Czy może lepiej ocieplenie od środka:styropian-paroizilacja-płyty g-k?Proszę o porady teoretyków i praktyków, ale niekoniecznie przedstawicieli handlowych.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.05.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Najprostsze metody są najlepsze. Dlaczego więc nie możesz po prostu ocieplić styropianem od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.05.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Jak wyżej. Co do cudownych farb. Wszystko popisane na prospektach. Postawiłem parę podchwytliwych pytań z fizyki budowli,... i temat znikł razem z piszącym, którzy nie odpowiedzieli, ale i się więcej nie zjawili.Niech pokażą wiarygodne badania z niezależnych instytucji, potwierdzające efekt opisany w "cudownym" prospekcie.Trochę się na to napatrzyłem, za dużo widziałem - jeszcze ikomu nie udało się oszukać fizyki ciepła (np. warstwa farby - zastępuje 8 cm ocieplenia itd ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldekw 22.05.2006 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Dzięki za odpowiedzi. Niestety ocieplenie na zewnątrz niemożliwe z powodu istniejącej elewacji . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.05.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Może warto jednak poświęcić tą elewację, niż się męczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.05.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Jeśli koniecznie cos trzeba zrobić, to jako ostateczność- ocieplenie od wewnątrz. Jakkolwiek z punktu fizyki budowli - szczególnie niezalecany układ. Te farby - to według wywalona kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.05.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 .... Niech pokażą wiarygodne badania z niezależnych instytucji, potwierdzające efekt opisany w "cudownym" prospekcie. Trochę się na to napatrzyłem, za dużo widziałem - jeszcze ikomu nie udało się oszukać fizyki ciepła (np. warstwa farby - zastępuje 8 cm ocieplenia itd ) Może to nowe okrycie na miarę Einsteina. Nobel malowany....yyyy....murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts