goralandrzej 20.05.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 WitamZamierzam nabyć grunt rolny 47arów na współwłasność z kolegą cena około 120.000zł. Nie jesteśmy rolnikami. U pani notariusz dowiedziałem się, że umowa warunkowa będzie kosztować 910zł. a umowa przeniesieniowa 3835zł. w tym: 260- opłata sądowa, 855+ VAT- jej koszty, 2400- podatek do US, 132- wypis. Ja mam załatwić wypis z rejestru gruntów na całą księgę wieczystą (w księdze są cztery działki) i wypis i wyrys (mapka) na kupowaną działkę. Chciałbym dowiedzieć się czy to są normalne koszy czy zawyżone i czy można w jakiś punktach negocjować te koszty.Acha i jeszcze jedno umowy warunkowej nie rozbijała mi na poszczególne sumy-czy w tej umowie też są jakieś podpunkty czy jest całościowa.Ostatnia sprawa działkę kupujemy za gotówkę(notariusz pytała się czy bierzemy na kredyt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goralandrzej 22.05.2006 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Dowiedziałem się, że można negocjować stawkę taksy notarialnej i faktycznie po rozmowie z panią notariusz taksa notarialna zmniejszyła się do 1000zł. za dwie umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania78 13.01.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Mam pytanko odnośnie taksy notarialnej. Wyczytałam że opłaty są następujące:"przy sporządzaniu aktu notarialnego sprzedaży nieruchomości lub prawa wieczystego użytkowania gruntu jest zależna od wartości przedmiotu transakcji: powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1 010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60 000 zł" i mam tu pytanko: Jeśli kupuję nieruchomość za kwotę niższą niż jej rzeczywista wartość to od której kwoty zapłacę taksę notarialną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 18.01.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Zapłacisz od kwoty, którą podasz w akcie dla notariusza, ale zazwyczaj w akcie strony umowy oświadczają że podana cena jest zgodna z rzeczywistą wartością nieruchomości - tak aby US nie podważył podanej ceny.Poza tym to US bada czy podana cena jest zawyżona czy zaniżona, notariusz nie ma nawet jak sprawdzić tego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania78 21.01.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Tak wiec na akcie ma być zapis ze kupuje za 100.000zł ale wartość to 200.000, czyli takse zaplace od 100.000, a podatek od 200.000? (czy w akcie moge napisac ze wartosc jest tak niska poniewaz..... dom nadaje sie do calkowitego remontu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.01.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 NIe możesz zapłacić podatku od wyższej wartości. Płacisz od tego co w akcie. A czy US się spodoba - to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania78 21.01.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Hmm, nie rozumiem... Może źle tłumaczę... Moja rodzina chce mi odsprzedać nieruchomość (11/12 udziałów) za 100.000zł (ja jestem współwłaścicielem części udziałów1/12), ale wartość całej nieruchomości jest wiadomo trochę większa. Rodzina z własnej woli sprzedaje mi za cenę mniejszą niż wartość tej nieruchomości. Dlatego chcę oszacować w akcie notarialnym tę wartość, bo US na pewno sie przyczepi że cena za niska i dowalą mi podatek i odsetki obliczając wartość według cen rynkowych, a te z kolei będą zawyzone w stosunku do STANU TECHNICZNEGO mojej nieruchomości. Jak płaciłam podatek od spadku to takie podanie do US pisałam,że podatek powinien być niższy bo dom jest do remontu więc wartość nizsza niż typowego domu z tych lat itp. Mnie w urzędzie powiedziała pani, że oni patrzą na to co na umowie notarialnej jest napisane. Więc mogę czy nie mogę tak napisać? Jeśli nie napiszę to wezmą średnią cenę za taki typowy dom w stanie dobrym.... Edytowane 21 Stycznia 2012 przez hania78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.01.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Jessssoooo Hania, to opiszcie w kacie notarialnym stan nieruchomości (nie jest to zabronione) wpisz kwotę sprzedaży (nie Twoja wina, że kupujesz tanio), a jak się US przyczepi to napiszesz do nich pismo wyjaśniające skąd ta cena. Na wszelki wypadek zrób jakieś mało przyjemne zdjęcia - tak żeby za 5 lat było jak udowodnić. A musi się to odbyć na drodze sprzedaży , że tak głupio zapytam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania78 21.01.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Tak, po pierwsze, biorę kredyt na tę kwotę... po drugie przeliczałam darowizne i wyszło mi, że zapłaciłabym więcej niż zwykłego podatku (powyżej 20.000 jest 7% od darowizny dla I grupy:zstępni i rodzeństwo). Dziwne z tymi kwotami... bo widziałam w US taką umowę notarialną, w której były 2 kwoty: zakupu i wartość nieruchomości, tylko nie było tam informacji o stanie nieruchomości stąd moje pytanie na początku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts