Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt opłaty notarialnej

goralandrzej

Recommended Posts

Witam

Zamierzam nabyć grunt rolny 47arów na współwłasność z kolegą cena około 120.000zł. Nie jesteśmy rolnikami. U pani notariusz dowiedziałem się, że umowa warunkowa będzie kosztować 910zł. a umowa przeniesieniowa 3835zł. w tym: 260- opłata sądowa, 855+ VAT- jej koszty, 2400- podatek do US, 132- wypis. Ja mam załatwić wypis z rejestru gruntów na całą księgę wieczystą (w księdze są cztery działki) i wypis i wyrys (mapka) na kupowaną działkę. Chciałbym dowiedzieć się czy to są normalne koszy czy zawyżone i czy można w jakiś punktach negocjować te koszty.Acha i jeszcze jedno umowy warunkowej nie rozbijała mi na poszczególne sumy-czy w tej umowie też są jakieś podpunkty czy jest całościowa.Ostatnia sprawa działkę kupujemy za gotówkę(notariusz pytała się czy bierzemy na kredyt).

• 5 years później...

Mam pytanko odnośnie taksy notarialnej. Wyczytałam że opłaty są następujące:

"przy sporządzaniu aktu notarialnego sprzedaży nieruchomości lub prawa wieczystego użytkowania gruntu jest zależna od wartości przedmiotu transakcji: powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1 010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60 000 zł" i mam tu pytanko: Jeśli kupuję nieruchomość za kwotę niższą niż jej rzeczywista wartość to od której kwoty zapłacę taksę notarialną?

Zapłacisz od kwoty, którą podasz w akcie dla notariusza, ale zazwyczaj w akcie strony umowy oświadczają że podana cena jest zgodna z rzeczywistą wartością nieruchomości - tak aby US nie podważył podanej ceny.

Poza tym to US bada czy podana cena jest zawyżona czy zaniżona, notariusz nie ma nawet jak sprawdzić tego.

Pozdrawiam

Hmm, nie rozumiem... Może źle tłumaczę...

Moja rodzina chce mi odsprzedać nieruchomość (11/12 udziałów) za 100.000zł (ja jestem współwłaścicielem części udziałów1/12), ale wartość całej nieruchomości jest wiadomo trochę większa. Rodzina z własnej woli sprzedaje mi za cenę mniejszą niż wartość tej nieruchomości. Dlatego chcę oszacować w akcie notarialnym tę wartość, bo US na pewno sie przyczepi że cena za niska i dowalą mi podatek i odsetki obliczając wartość według cen rynkowych, a te z kolei będą zawyzone w stosunku do STANU TECHNICZNEGO mojej nieruchomości.

Jak płaciłam podatek od spadku to takie podanie do US pisałam,że podatek powinien być niższy bo dom jest do remontu więc wartość nizsza niż typowego domu z tych lat itp.

Mnie w urzędzie powiedziała pani, że oni patrzą na to co na umowie notarialnej jest napisane. Więc mogę czy nie mogę tak napisać? Jeśli nie napiszę to wezmą średnią cenę za taki typowy dom w stanie dobrym.... :(

Edytowane przez hania78

Jessssoooo Hania, to opiszcie w kacie notarialnym stan nieruchomości (nie jest to zabronione) wpisz kwotę sprzedaży (nie Twoja wina, że kupujesz tanio), a jak się US przyczepi to napiszesz do nich pismo wyjaśniające skąd ta cena. Na wszelki wypadek zrób jakieś mało przyjemne zdjęcia - tak żeby za 5 lat było jak udowodnić.

A musi się to odbyć na drodze sprzedaży , że tak głupio zapytam ?

Tak, po pierwsze, biorę kredyt na tę kwotę... po drugie przeliczałam darowizne i wyszło mi, że zapłaciłabym więcej niż zwykłego podatku (powyżej 20.000 jest 7% od darowizny dla I grupy:zstępni i rodzeństwo).

Dziwne z tymi kwotami... bo widziałam w US taką umowę notarialną, w której były 2 kwoty: zakupu i wartość nieruchomości, tylko nie było tam informacji o stanie nieruchomości stąd moje pytanie na początku.....