Anna K. 20.05.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Mam pytanie - czy torf o ph 3,5 - 4,5 nadaje się do posadzenia azalii , oczywiście po uprzednim wymieszaniu go z ziemią z ogrodu? Jeśli tak, to w jakiej proporcji wymieszać? Chciałabym też podsypać trochę różaneczniki, bo kilka było posadzonych w specjalnej ziemi dla różaneczników, i wygląd jednego z nich od wiosny coś nie bardzo mi się podoba. Te, które były posadzone w torfie z łąki(podobno dawniej były tam bagna), prezentują się wspaniale, przynajmniej na razie. http://img151.imageshack.us/my.php?image=dsc003729zh.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.05.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Ja sadziłam tak : 1/3 torfu kwaśnego+1/3 przekompostowanej kory + 1/3 rodzimej ziemi. I dół 50x 50 cm. I teraz "maluszki" mają po 2 x 3 metry !!! W wyrobisku wapiennym, zrobiłam dó 1x1metr, wyścielony podziurawioną folią, z rurą drenażową do podlewania. Wyrosły zdrowe i piękne, że hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 20.05.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Ja sadziłam tak : 1/3 torfu kwaśnego+1/3 przekompostowanej kory + 1/3 rodzimej ziemi. I dół 50x 50 cm. I teraz "maluszki" mają po 2 x 3 metry !!! W wyrobisku wapiennym, zrobiłam dó 1x1metr, wyścielony podziurawioną folią, z rurą drenażową do podlewania. Wyrosły zdrowe i piękne, że hej! hanka zna się na rzeczy zrobiłbym podobnie - z tym że ja daje mniej kory (może 1/5) i kora musi być przekompostowana i drobna, a więcej torfu kwasnego - ok 1/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 20.05.2006 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Dzięki serdeczne. Wiedziałam, że na was mogę liczyć. Do hanki55 : te maluszki jak długo rosły do takich rozmiarów? Właśnie dzięki temu forum zdecydowałam się kupić azalie. Zaraz wyruszam do szkółki po 15 azalii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.05.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Dzięki Słoneczka za wiarę we mnie Rośliny mają możliwości dostosowawcze, więc skoro pod Wrocławiem jest gleba wapienna, woda wapienna, niczym mleko, to rododendrony i azalie, albo się dostosują do skrajnych warunków, albo padną. Tfu, tfu, odpukać..nawet stare, 10-letnie drapaki kupione na wyprzedaży ze szkółki, jako słabo rokujące, po dwóch latach umieszczenia w takim podłożu , ściółkowaniu starym gnojem i podlewaniu rozcieńczoną gnojowicą, odzyskału drugą, albo i trzecią młodość Mają ok. 2 metrów wysokości i tyyyyyle młodych przyrostów, że aż trzeba je przycinać, bo zaczynają sie panoszyć i tłumić powojnki. Tu w górach, gleba gliniasta, dobrze trzyma wilgoć, więc trzeba ja tylko zakwasić i rozluźnić. Gdy nie miałam kory, dawałam liściówkę dębową - też rozluźnia i z kwaśnym torfem daje dobre efekty. I Oby Wam PIĘĘĘĘNIE rosło!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 20.05.2006 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Witam ponownie. Właśnie wróciłam ze szkółki. Kupiłam 13 azalii wielkokwiatowych (mam nadzieję,że liczba nie zapeszy ich wzrostu i kwitnienia ) Nie wiem, czy dobrze zrobiłam kupując te azalie. Na zdjęciach w internecie, gazetach wszystkie są piękne, mnóstwo kwiatów w przepięknych kolorach. Jak je zobaczyłam na szkółce, to kwitły pięknie, ale poza tym wyglądają jak drapaki. Długie łodygi 50-60 cm bez liści (wiem że liście pojawią się po kwitnieniu, ale na miejscu kwiatów), śmiesznie to wygląda. Tak poza tym to nie widać, aby coś im dolegało, nie zwiędnięte,nieliczne liście zdrowe. To tak ma być? A może je przyciąć? Były też azalie japońskie,miniaturki i coś tam jeszcze, różne rodzaje, piękne, ale właścicielka odradziła mi , gdyż zimą mogą przemarzać. Kupiłam więc te "łyse" . Trochę teraz żałuję, co można teraz z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.05.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Podsadzić z przodu niskie kwaśnolubne rośliny, by wysokie " drapaki" były pieknym zwieńczeniem kompozycji, Masz do wyboru rododendrony , mahonię, pieriesy, wrzosy Ja postawiłabym na rododendrony np. niskopienną, karminową Elvirę lub inny rododendron o niewielkich rozmiarach. Tu na fotce, zaczątek górskiego mini ogródka, dziurka z wodą i obok machonii, pod formowanym głogiem, stanowisko kwaśne. Z tyłu "łyse" drapaki azalii Fire, do przodu, coraz niższe piętra rododendronów - jeszcze młodziutkich ( 3 - 2 lata), aż do płożącej Elviry. Całość zakończona bergeniami i hostami, przechodzi w trawnik. http://www.mFoto.pl/uploads/1058/rododendr_91a2b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.05.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Nie żałuj, nie tnij, podlewaj, nie nawoź. wsadzaj do przygotowanej ziemi te śliczności i pokaż zdjęcia. Ale co do podlewania: jeśli podlewć będziesz wodą z wodociągu to dam ci przepis jak zmiękczyć kranówę , a zakładam że jak większość jest twarda (u mnie 12-15 dh) i nie bardzo się nadaje do azalii: kup w sklepie chemicznym kwas szczawiowy tani techniczny. 45 g kryształków kwasu szczawiowego technicznego rozpuść w 1 litrze wody destylowanej, a potem 3-4 ml tego roztworu stosuj na 1 litr wody kranowej. Należy dobę poczekać a potem wodę znad wytrąconego osadu zlej . Najlepiej to od razu zrobić w np. 5 l baniakach po wodzie mineralnej. Podlewaj bardzo obficie raz na tydzień. Jak będą upały to częściej. Oczywiście najlepsza deszczówka Haniu - u was już tak zielono ????mój rododendron ma dopiero malutkie pąki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.05.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 To bardzo specyficzne miejsce Dusiu Jesteśmy 30 metrów od Raby ( za płotem droga, a za nią skarpa rzeki). Rododendronki i azalie są od strony południowej, więc są ogrzane od pierwszych dni wiosny. Obok mają dziurkę z wodą i siklawicą, by zwiększyć wilgotność powietrza. Teraz rosną w pełnym słońcu, ale górujący nad nimi głóg, w końcu puści liście. Był w lutym mocno cięty, by przywrócić mu formę potrójnego kandelabru - został pięknie ukształtowany 10lat temu, a potem kompletnie zapuszczony. Więc teraz zostały mu po cięciu gołe ramiona, które dopiero pokrywają się listkami. Jak już odrośnie, rododendrony będa miały wysoki parasol nad sobą. Teraz rosną na "patelni", ale jak widać na zdjęciu, są w świetnej formie - brak poparzeń, pąki liściowe rozwinięte i duże przyrosty. Sądzę, że to dzięki podlewaniu gnojowicą z pokrzywy i mlecza A na początku kwietnia, było tak ...łyso http://www.mFoto.pl/uploads/1058/oczko_3703b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.05.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 PRZEPIĘKNIE, UWIELBIAM TAKIE KĄTY. A masz zdjęcia twoich oczek wodnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.05.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Niestety, tu nie mam. Ale jak będę na Dolnym Śląsku, zrobię fotki i wkleję. http://www.mFoto.pl/uploads/1058/flamingo-i-kerria_b84be.jpg A tu mój ukochany klon 3 latek Flamingo, po okrutnej zimie i wiosną posadzona - kerria. Jak na 130 metrów ogródka/ grządki, to roślinki w sam raz. Nie dominują nad domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 20.05.2006 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Dzięki wszystkim za rady, trochę lżej na sercu. Te azalie już posadziłam na stanowisku bardzo słonecznym przed tujami szmaragdowymi, więc różaneczniki odpadają. Wogóle jest za mało miejsca przed azaliami.Poza tym rosną tam już róże i małe jeszcze jałowce płożące. Aby zakryć te łodygi posadzę chyba żeniszki, szałwie i inne rośliny jednoroczne - mam ich trochę. Zobaczę latem jak to będzie wyglądać, najwyżej za rok posadzę to co proponowaliście. Na razie budżet nie pozwala szaleć. Jutro wkleję zdjęcie,jak to wygląda. A na razie pokażę mój "skalniak", różanecznik i magnolię Nigra, która chociaż mała, ale kwitnie przepięknie. http://img222.imageshack.us/img222/1050/dsc003843fw.th.jpg http://img385.imageshack.us/my.php?image=dsc003778ie.jpg http://img525.imageshack.us/my.php?image=dsc003863xz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.05.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Aniu dawaj te zdjecia, może jak popatrzę to wylezę wreszcie z choróbska co mnie zmogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 22.05.2006 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Hej!! Przepraszam,że nie wkleiłam wczoraj zdjęć.Mąż pojechał rano na imprezę i nie zostawił telefonu. Byłam uziemiona do wieczora. Mam nadzieję Dusiu, że wyzdrowiejesz. Mój ogród jeszcze w powijakach w porównaniu z tymi,które widziałam na forum. Dużo pracy przy nim, a pies tylko utrudnia.To białe coś w poziomie to sznurki które tymczasowo rozciągnęłam, gdyż pies systematycznie podlewa tuje i depcze prawie wszystko. Latem , kiedy rośnie więcej kwiatów przed tujami, to biega z tyłu za tujami. tak więc ta wątpliwa ozdoba będzie jeszcze przez 2 miesiące. Może ogrody Hanki, Zygmora czy Mirka prędzej postawiłyby Ciebie na nogi. http://img301.imageshack.us/img301/1438/dsc004036em.jpg http://img88.imageshack.us/img88/9168/dsc004065lz.jpg http://img122.imageshack.us/img122/7529/dsc004098qa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.05.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Aniu przestań, ślicznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 22.05.2006 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Jeszcze 2 zdjęcia. http://img136.imageshack.us/img136/1046/dsc004074lc.jpg http://img103.imageshack.us/img103/8228/dsc004089ac.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 22.05.2006 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Cieszy mnie, że podoba Ci się. Przynajmniej nie będę miała ciebie na sumieniu,że po obejrzeniu zdjęć zasłabłaś lub dostałaś udaru. A tak na poważnie. Staram się sadzić różne rośliny kwitnące na tle zieleni , aby był kontrast. Tylko ta "zieleń coś nie może urosnąć", a pies niestety musi być. Może to kiczowate, ale ja tak lubię. Kiedy przekwitną azalie, będą kwitły róże, no i dzisiaj przesadzę jeszcze tam 2 krzewy hortensjii. Powoli będę uzupełniać kwasolubnymi. Latem postaram się pokazać jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.05.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Aniu to TWÓJ OGRÓD i najważniejsze, że Tobie się podoba ,a i tak się wszystko bardzo rozrośnie, że będziesz musiała wywalać. A pies......mam sunię owczarka belgijskiego i olbrzymie dziury w trawniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.09.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 : Ale co do podlewania: jeśli podlewć będziesz wodą z wodociągu to dam ci przepis jak zmiękczyć kranówę , a zakładam że jak większość jest twarda (u mnie 12-15 dh) i nie bardzo się nadaje do azalii: kup w sklepie chemicznym kwas szczawiowy tani techniczny. 45 g kryształków kwasu szczawiowego technicznego rozpuść w 1 litrze wody destylowanej, a potem 3-4 ml tego roztworu stosuj na 1 litr wody kranowej. Należy dobę poczekać a potem wodę znad wytrąconego osadu zlej . Najlepiej to od razu zrobić w np. 5 l baniakach po wodzie mineralnej. Podlewaj bardzo obficie raz na tydzień. Jak będą upały to częściej. Oczywiście najlepsza deszczówka Haniu - u was już tak zielono ????mój rododendron ma dopiero malutkie pąki dusiuuuuu2006 a może być kwas szczawiowy uwodniony?????? C2H204+2H20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 18.09.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Anna K.Napiszę coś co Ci się nie spodoba.Różaneczniki nie powinny być traktowane jak np. róże...Błędem jest sadzenie różaneczników pojedynczo na trawniku z dala od siebie.Te rośliny kochają rosnąć obok siebie nawet dobrze jak dotykają się liśćmi.Dlatego warto zrobić dla nich jedno duże stanowisko i powiększać je stopniowo podczas rozrastania się krzewów.Torf łąkowy nie nadaje się do uprawy różaneczników, często ma odczyn obojętny, a nawet alkaliczny, a dodatkowo struktura jest nieodpowiednia.Do uprawy różaneczników nadaje się tylko torf wysoki i żaden inny. To musi być torf przetworzony lekko włóknisty, nie powinno w nim być widać fragmentów roślin i pojemność wodna jak największa i sterylność- brak chorób czy patogenów.Najlepszym podłożem pod uprawę różaneczników jest mieszanka kwaśnego torfu wysokiego w mieszaninie z piaskiem, przekompostowaną korą sosnową, częściowo rozłożonym igliwiem sosnowym i trocinami drzew iglastych.i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts