januszek 04.03.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 mam pytanie:czy izolować rury cyrkulacyjne CWU jeżeli są wykonane z tworzywamam 3 propozycje i proszę o uwagi-izolować na całej długości-nie izolować wogóle-izolować na zasilaniu, nie izolować na powrocie. Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwiz 04.03.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Ja bym proponował izolowanie na całej długości bo nie dość że sama cyrkulacja powoduje straty ciepła to na dodatek brak izolacji to przyspiesza. Tworzywo ma mniejszą przewodność cieplną od np stali czy miedzi ale zawsze straty będą występowały dlatego nie ma co żałować na izolacji. Koszt otluliny szybko się zwróci a i sam koszt otuliny nie jest dużym wydatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.03.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Mam zasadę że izoluję wszystkie rury rozprowadzające ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 04.03.2003 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 dzięki wam ja mam cyrkulację grawitacyjną i dlatego zastanawiam się czy na powrocie nie odsłonić rur aby woda się ochłodziła wówczas uzyskam większą "siłę napędową" czy mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYSTEM KISAN 04.03.2003 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Owszem wychłodzenie powrotu spowoduje przyspieszenie cyrkulacji. Na pewno poprawi to przepływ, ale niestety straty ciepła nie izolowanych przewodów są bardzo duże. Uważam, że taniej i wygodniej będzie wyizolować wszystkie rury i założyć pompę cyrkulacji. Myślę, że straty na ogrzanie wody są większe niż energia zużyta przez pompę.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.03.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 z jakich materialow rur nie trzeba izolowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 04.03.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Tom - tu nie chodzi o materiał a o temperaturę medium (np. wody). Generalnie zaleca się izolować wszystki rury - nawet te z zimną wodą (żeby się na nich rosa nie wykraplała).Wydatek niewielki, a sen spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 04.03.2003 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 akurat u mnie jest instalacja z tworzywa ta do zimnej wody i jeszcze nigdy nie widziałem kropli wody na rurach , natomiast woda wykrapla się na rezerwuarze i bateriach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts